Vijesti / Politika

Prijevremeni izbori?

Bosilj za prijevremene izbore, Marković želi još održati međustranačko vijeće

Bosilj za prijevremene izbore, Marković želi još održati međustranačko vijeće
Varaždinski.hr

'Da se mene pita, ja bih odmah išao na raspisivanje prijevremenih izbora i da se ta agonija prekine', rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković gostovali su u emisiji Varaždin info VTV televizije. Jedna od tema o kojoj su govorili bio je proračun za 2023. godinu, koji nije prihvaćen na sjednici Gradskog vijeća u srijedu, a govorilo se i o mogućnosti prijevremenih izbora.

Vezana vijest:

Neven Bosilj GRADSKO VIJEĆE PRORAČUN NIJE PROŠAO 'Ako se ne možemo dogovoriti, neka idu novi izbori'

Bosilj ne smatra da je Varaždin u političkoj krizi.

- Varaždin nije u političkoj krizi jer je gradonačelnik ispunio svoju zakonsku obavezu – on je donio prijedlog proračuna gradskim vijećnicima, a da li će ga oni usvojiti ili ne, to ostaje na njima. Prema zadnjim izmjenama zakona, sasvim je jasno da ja mogu još koji put predlagati proračun, ali i ne moram. Ukoliko neću predlagati proračun i odluku o privrmenom financiranju, vijeće se raspušta s 31. prosincom i idu prijevremeni izbori za Gradsko vijeće.

Kao glavni razlog za prijevremene izbore Bosilj navodi 'politikanstvo' i ignoriranje struke.

- To je po meni realna opcija jer su svi mogli vidjeti na što je ličilo ovo politikanstvo u srijedu i da je vrlo teško te popucale niti usuglasiti. Bili smo svjedoci toga da politika opet želi srušiti struku. Struka je napravila elaborat zaštite okoliša, na njemu je radilo 12 stručnjaka. Na sanacijskom programu radilo je još više stručnjaka. Na temelju toga napravljen je glavni projekt koji je sve to objedinio i temeljem toga smo dobili građevinsku dozvolu, predali sve papire. Bio je to jedini ispravni put, potpuno transparentan. Na stranicama Grada možete pronaći svaki korak koji je rađen, svaki dokument koji je rađen oko zbrinjavanja bala. Struka je odradila svoje. Mora politika sad to blagosloviti, a politika je iz usko sebičnih interesa pojedinih političkih opcija, zbog različitih političkih trgovina, odlučila da to neće blagosloviti. I to je sukus cijele priče.

Prijedlog novog proračuna nije izvjestan.

- Očekuju da ću ja sada predlagati još jedan proračun. Ja mislim, ukoliko neće biti jasnih znakova s njihove strane, da to neće imati nikakvog smisla i mislim da su izbori za Gradsko vijeće možda nešto najbolje što se može dogoditi.

Istaknuo je da se on i zamjenik Marković razilaze oko mišljenja o prijevremenim izborima.

- Zamjenik Marković i ja nemamo isti stav prema prijevremenim izborima. Da se mene pita, ja bih odmah išao na raspisivanje prijevremenih izbora i da se ta agonija prekine, a Miroslav smatra da se treba nastaviti razgovarati. Ja jesam za razgovore, ali to je već postalo takvo gubljenje vremena.

Svoje viđenje dao je i Marković.

- Ključno je da naši građani nemaju vremena, ovaj grad nema vremena, mi nemamo vremena. Ako na međustranačkom vijeću vidimo da to nema smisla i da se odluka neće promijeniti, onda nemamo drugog izbora nego ići na prijevremene izbore. Vidjet ćemo kakva će atmosfera biti i jesu li spremni da prihvate našu ponudu – objasnio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković svoj stav.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video