Vijesti / Politika

otvoreno pismo

Bosilj uputio otvoreno pismo premijeru Plenkoviću: 'Želio bih vjerovati da se ne radi o nikakvoj političkoj opstrukciji...'

Bosilj uputio otvoreno pismo premijeru Plenkoviću: 'Želio bih vjerovati da se ne radi o nikakvoj političkoj opstrukciji...'
Igor Soban/Pixsell

Evo što piše...

Varadinski gradonačelnik Neven Bosilj uputio je na adresu premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića otvoreno pismo.

Bosilj u pismu iznosi posljedice neizglasavanja proračuna za godinu 2023. te ukazuje na potrebu da se što prije raspišu izvanredni izbori na novi sastav Gradskog vijeća.

Sadržaj otvorenog pisma prenosimo u potpunosti.

'Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, gospodine Plenkoviću,

Kao što ste već prethodno informirani, kroz medije, kroz vaše stranačke kanale ili od resornog ministra Vaše Vlade, u Gradu Varaždinu nije izglasan proračun za 2023. godinu.

Ono o čemu možda niste informirani, pa koristim ovu priliku da Vas upoznam s nekoliko važnih činjenica s time u vezi, jest da sam sukladno Zakonu, kao gradonačelnik Grada Varaždina, predložio proračun kojeg je Gradsko vijeće na svojoj sjednici 30. studenog 2022. godine odbilo prihvatiti. U prijedlogu proračuna je uz ostalo bilo predviđeno i konačno rješenje zbrinjavanja baliranog otpada na području Gospodarske zone Brezje. Tih gotovo 100.000 tona otpada već se punih 18 godina nalazi na samom ulazu u naš grad. Moram napomenuti da smo do prijedloga rješenja zbrinjavanja otpada došli temeljem međunarodnog javnog natječaja, a cijeli postupak smo uskladili i vodili u suradnji s institucijama državne vlasti - Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom financija, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Značajna je njihova podrška i sudjelovanje u ovom vrlo zamršenom postupku koji je u konačnici došao pred sam kraj, a sada je privremeno zaustavljen neizglasavanjem Proračuna za 2023. godinu.

Osim rješavanja baliranog otpada, proračun je predvidio i nekoliko važnih socijalnih programa koji su izrazito bitni u ovom vremenu visoke inflacije i ugroze standarda ljudi, među kojima je i odluka o povećanju naknada za naše umirovljenike. Mislili smo i na naše najmlađe sugrađane i njihove roditelje te smo predvidjeli povećanje naknada za novorođenu djecu, ali i besplatni produženi boravak za djecu u našim školama. Neizglasavanjem proračuna zaustavljeno je i kolektivnim ugovorom dogovoreno povećanje primanja zaposlenih u vrtićima, vatrogascima, knjižničarima, kulturnim djelatnicima i drugim zaposlenicima iz sustava grada. U proračunu su i brojni drugi razvojni programi i projekti koji su sada privremeno zaustavljeni.   

Zbog važnosti ovog proračuna, odnosno projekata, mjera i odluka koji su njime previđeni, do zadnjeg sam zakonskog roka nastojao postići međustranački dogovor o proračunu. Sve do kraja godine sam uporno razgovarao sa svim klubovima vijećnika te u tom cilju inicirao i održao tri sjednice međustranačkog vijeća kojeg čine svi klubovi i vijećnici zastupljeni u Gradskom vijeću. Na žalost, niti nakon tih sjednica, od kojih je posljednja održana 28. prosinca 2022. godine, nije bilo volje za prihvaćanjem predloženog proračuna.

S obzirom na to da nije izglasana niti Odluka o privremenom financiranju, po slovu zakona koji je donijela saborska većina u prethodnom sazivu u kojoj je HDZ bio stožerna stranka saborske većine, odmah smo početkom godine 4. siječnja ove godine obavijestili Ministarstvo uprave o svim okolnostima neizglasavanja proračuna te temeljem zakona zatražili da se raspusti Gradsko vijeće, imenuje povjerenik za poslove iz djelokruga rada Gradskog vijeća i raspišu izbori za Gradsko vijeće Grada Varaždina.

U spomenutom Zakonu postoji pravna praznina prema kojoj Vlada Republike Hrvatske nema utvrđenu zakonsku obvezu roka u kojem je obvezna raspisati izbore u jedinici lokalne samouprave u kojoj su stvoreni zakonski uvjeti za izbore. Međutim, postoji pozitivna praksa, ali i zdravi razum koji nalaže da se u situaciji u kojoj su stvoreni zakonski uvjeti za raspisivanje izbora, isto i učini u najkraćem roku. Uostalom, slični su uvjeti bili prethodnih godina, kada je Vaša Vlada postupila žurnije u odnosu na naš, varaždinski slučaj. Primjerice, 2019. godine se na izbore za predstavnička tijela u Ogulinu, Iloku i Davoru izašlo već 10. ožujka, a pozitivan primjer imamo i ove godine, kada je Vlada RH raspisala izbore za Općinsko vijeće Općine Gradina već za ovu nedjelju, 12. veljače.

Želio bih vjerovati da se u primjeru Grada Varaždina ne radi o nikakvoj političkoj opstrukciji već spletu raznih političkih okolnosti. Ne vjerujem niti u neka politička nagađanja da je ovom odgađanju, odnosno korištenju pravne praznine „kumovao“ pritisak lokalnih dužnosnika HDZ-a, predsjednika Gradskog odbora i saborskog zastupnika te predsjednika Županijskog odbora i aktualnog župana. Uvjeren sam da je i njima, kao i svim Varaždincima, stalo da se čim prije provedu izbori te da se izglasa proračun. 

Poštovani gospodine Plenkoviću, pozivam Vas da Vlada Republike Hrvatske već na sljedećoj sjednici donese odluku o raspisivanju izbora kako bismo čim prije završili ovu neugodnu političku epizodu te izabrali novo Gradsko vijeće, izglasali proračun, krenuli s realizacijom svih predviđenih projekata, među kojima je konačno rješenje bala na istaknutom mjestu, ali i s provođenjem svih ovih odluka koje su „na čekanju“, a toliko su važne za naše građane i za naš grad Varaždin', piše u priopćenju koje potpisuje varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video