Vijesti / Politika

UHLJEBLJIVANJA?

Budimo grad o nalazu inspekcije u IV. osnovnoj školi: 'Najskandalozniji u ovoj priči je stav gradonačelnika'

Budimo grad o nalazu inspekcije u IV. osnovnoj školi: 'Najskandalozniji u ovoj priči je stav gradonačelnika'

Postoje ozbiljne sumnje da su natječaji za zapošljavanje bili namješteni, upozoravaju iz Budimo grad.

Platforma Budimo grad oglasila se priopćenjem za javnost vezano uz temu spornih zapošljavanja u varaždinskoj IV. osnovnoj školi. Naime, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Varaždina vijećnica Dubravka Novak gradonačelniku Nevenu Bosilju postavila je pitanje vezano uz nalaz prosvjetne inspekcije o zapošljavanju u toj školi. U Budimo grad taj nalaz nazivaju skandaloznim. U nastavku njihovo priopćenje donosimo u cijelosti.

- Prosvjetna je inspekcija tamo pronašla zabrinjavajuće dug popis prekršaja i nezakonitosti koji sežu mnogo šire i dublje od vrlo ozbiljnih sumnji u namještanje barem jednog (od dva) natječaja, zbog kojih je i bila pozvana. Na punih 26 stranica nalaza, vrlo se detaljno navode svi propusti te se, što je najvažnije, zabranjuje zapošljavanje na temelju dvaju spornih natječaja.

Za jedno radno mjesto naveli su se nezakoniti uvjeti zbog kojih je “otpalo” čak pet kandidata. Te nezakonite uvjete preostali su kandidati dokazivali s “časna riječ” u svojim životopisima, a njihovu je vjerodostojnost, stručnost i iskustvo za obavljanje vrlo specifičnog posla ispitivalo povjerenstvo koje, kako to navodi inspekcija, uopće nije stručno za to područje. Kod drugog radnog mjesta također su bili propisani uvjeti koji su značajno suzili broj potencijalnih kandidata, a jednog se od njih isključilo jer povjerenstvo nije imalo strpljenja pričekati čak ni protok propisanog roka za dostavu dokumentacije već je žurno donijelo (nezakonitu) odluku.

To sve ne tvrdimo mi, nego opširni nalaz prosvjetne inspekcije.

Kako god bilo, inspekcija je zapošljavanja ZABRANILA. U međuvremenu su raspisani novi natječaji pa nam ostaje za vidjeti kakvim će rezultatima oni završiti, a to će se dogoditi ovih dana. S obzirom na viđeno, ali i iskustvo, nismo optimistični, posebice jer je u cijeloj priči najskandalozniji stav najvažnije osobe u cijelom procesu: gradonačelnika!

Odgovarajući na pitanje Dubravke Novak, on je, naime, rekao da se Grad, citiramo, ne treba, niti ne želi, petljati u rad osnovnih škola, kojima je osnivač, posebice zato što niti jednog ravnatelja, citiramo, nije on odabrao te zato što školske odbore, prema njegovim riječima, zapravo kontroliraju ravnatelji, koji su, citiramo, autonomni. Uzevši u obzir povijest namjernog nebavljenja aktualne vlasti pitanjem odgovornosti bilo kojeg gradskog zaposlenika, to „ne bi se štel mešati“ je moguće zeleno svjetlo za ponavljanje iste prakse, samo ovaj put malo opreznije.

Gradonačelnik pritom zaboravlja da Grad itekako ima ogroman utjecaj na rad školskih odbora, a time i škole, bez obzira na to koliko tko ruku ima u tom tijelu. Ovdje nije riječ o neslaganju s odabirom odredišta ekskurzije ili vrste pekmeza za užinu, u što se vlast ili upravni odjel zaista nemaju što petljati, već se radi o KRŠENJU ZAKONA i sumnjama u namještanje barem jednog natječaja i to za vrlo važno radno mjesto. A kad je riječ o takvim stvarima, onda Grad ne samo da se može “petljati” nego i MORA.

A kako Grad to može činiti?

Pa tako da osigura da članovi Školskog odbora budu glas zakonitosti, odgovornosti i poštenja te da, umjesto da to učini samo jedna članica tog tijela (iz redova platforme Budimo grad), prijavu inspekciji (ako već ne ide drugačije) podnesu svo troje te ohrabre i druge članove (predstavnike zaposlenika i predstavnika roditelja), da prestanu biti promatrači kad se krši zakon. Ali za tako nešto članovi školskog odbora moraju, prije svega, biti odgovorni ljudi s javnim interesom kao glavnom vodiljom, a ne primarno stranački kadrovi. A ponešto za reći bi trebao imati i nadležni upravni odjel.

Pritom nam je teško zamisliti bilo kojeg ravnatelja ili ravnateljicu gradske osnovne škole koja/koji će svjesno činiti prekršaje i donositi nezakonite odluke, ako mu/joj gradonačelnik i nadležni upravni odjel jasno daju do znanja da se očekuje da natječaji budu pošteni i nepristrani (iako to ne bi ni trebalo naglašavati).

Ali kako će gradonačelnik, vlast i uprava to napraviti kad su i sami donosili (ili bili "primatelji") vrlo upitnih kadrovskih odluka (čitaj: uhljebljivali)? Jer, ako može gradonačelnik, zašto ne bi mogao i neki ravnatelj? Grad se ionako aktivno ne petlja. Široko im polje.

Grad koji se ne drži apsolutno najviših standarda zakonitosti kod vlastitih zapošljavanja, nema nikakav legitimitet (a možda ni želju) isto tražiti od svojih ustanova pa je logično da se "ne bi šteli mešati" kad inspekcija utvrdi zaista ozbiljne propuste i nezakonitosti. Pritom, ovdje je riječ o školi - vrlo osjetljivom mjestu koje bi trebalo vrijednosti zakonitosti, poštenja i odgovornosti prenositi djeci koju obrazuje da jednog dana budu pošteni i odgovorni građani. A na tom "ispitu" redovito padaju sve vlasti.

Ako gradska vlast, bez obzira na to što s novom većinom u Gradskom vijeću može samostalno donositi sve odluke, želi dokazati da zaista nisu „svi isti“, rješenje je vrlo jednostavno.

Školske odbore, upravna vijeća ustanova, nadzorne odbore i sva druga upravljačka tijela gradskih institucija i poduzeća treba popuniti poštenim i odgovornim osobama, kandidiranima transparentno kroz javne pozive, kao što je platforma Budimo grad to predlagala, stavila u svoj program, ali za što u SDP-u nije bilo nikakvog sluha.

To moraju biti osobe koje neće šutjeti niti se bojati pitati, kritizirati, a ako ne ide drugačije i prijavama nadležnim tijelima utjecati na to da se našim novcima, našim institucijama, našim tvrtkama i našim školama upravlja zakonito i odgovorno, s potrebnom autonomijom. Ali bez samovolje.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video