Vijesti / Politika

grad varaždin

VIDEO Bosilj i Marković o dvije godine mandata: 'Bale nisu i ne smiju biti politička tema'

VIDEO Bosilj i Marković o dvije godine mandata: 'Bale nisu i ne smiju biti politička tema'

Otvorili su mnogo tema...

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u petak su konferencijom za novinare obilježili dvije godine mandata s osvrtom na dosad odrađene projekte kao i planove za projekte koji slijede.

Gradonačelnik je uvodno istaknuo kako se unatoč brojnim opstrukcijama u Gradu Varaždinu provelo mnogo projekata koje su od važnosti za građane Varaždina.

Osvrnuo se na problem baliranog otpada na ulazu u grad: „Sve što smo do sada proveli u vezi bala potpuno je koordinirano s Fondom i Ministarstvom gospodarstva. Niti jedan naš korak nije napravljen mimo njihovog propisanog hodograma. Raspisan je međunarodni natječaj, odabran je izvođač, donesen je proračun, podnijeli smo zahtjev Fondu za financiranje, uputili smo dopis i Ministarstvu financija i Vladi Republike Hrvatske sa zahtjevom sufinanciranja projekta trajnog saniranja odloženog otpada na lokaciji gospodarske zone Brezje. Očekujem da će tijekom lipnja biti donesene sve potrebne odluke, kako u Vladi tako i u Fondu i Ministarstvu financija za rješavanje, odnosno sufinanciranje zbrinjavanja bala, jer to je jedino logično pošto smo radili po njihovim uputama.“ – rekao je gradonačelnik, podsjetivši kako je Upravno vijeće Fonda u srpnju prošle godine dalo načelnu suglasnost za sufinanciranje zbrinjavanja bala.

„Bale nisu i ne smiju biti politička tema. One nisu problem jedne stranke niti jedne osobe, zato je važno da se ova tema oslobodi bilo kakvog političkog utjecaja, bilo kakvih stranačkih nadigravanja, bez obzira na to što nam uskoro slijedi nekoliko izbora u nizu. Pozivam župana Varaždinske županije, saborske zastupnike iz Varaždina i Varaždinske županije da javno podrže ovaj, jedini do sada, zakoniti postupak rješavanja bala koje stoje na ulazu u grad već 18 godina. Isto tako, one nisu samo problem Varaždina već i Varaždinske županije i Republike Hrvatske.“ – zaključio je gradonačelnik Bosilj.

Spomenuo je i ostale infrastrukturne projekte na kojima se intenzivno radi. Za podvožnjak Wiesseretova Supilova Grad Varaždin ima pravomoćnu lokacijsku dozvolu i očekuje se raspisivanje javne nabave za glavni projekt za koji je sve usuglašeno s Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim cestama. U tijeku je dobivanje građevinske dozvole za rotore Hrašćica i Gojanec. Zajedno s Hrvatskim cestama rješavaju se imovinsko pravni odnosi za prometnice Međimurska i Koprivnička gdje će doći do značajne rekonstrukcije raskršća, a s Hrvatskim cestama je dogovoren i spoj Poslovne zone Jalkovec te izgradnja nove petlje između Beretinca i Gojanca. Također se rješava i ulazak u naselje Gojanec.

Grad Varaždin dobio je uporabne dozvole za sortirnicu i za reciklažno dvorište 2, a uskoro ide i raspisivanje natječaja za upravitelja sortirnice. Krenula je izgradnja polupodzemnih spremnika na Banfici, koji će do kraja godine biti postavljeni na više od sto lokacija u gradu.

U centru grada uređena je Ulica Vatroslava Lisinskog, Habdelićev trg, obnovljeno je 21 pročelje, obnovljena je scena Rogoz u varaždinskom HNK, a u tijeku je obnova Gradske vijećnice. Prijavljen je i milijun eura vrijedan projekt obnove Starog grada.

Gradonačelnik je naveo kako su iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pristigli dokumenti o proglašenju ITU područja i dodjeli 22 milijuna eura Gradu Varaždinu kao centru urbanog područja u sklopu kojeg će se izgraditi prvi predinkubacijski centar u RH u produžetku Vile Oršić, Varaždinska kuća kao turističko informativni centar, Centar kreativnih industrija u bivšem kinu Dom te će se urediti unutrašnjost varaždinske sinagoge.

Naglasio je kako se ne radi samo u centru grada već i u prigradskim naseljima. U Hrašćici su obnovljene ulice, a trenutno je u javnom savjetovanju natječaj za novi dječji vrtić u tom naselju.

Završeni su POS stanovi u Hrašćici, Koblenzovoj, pripremljen je projekt za stanove za područje između Konzuma i crkve Dobrog Pastira, a pripremaju se i projekti za nastavak POS izgradnje i stanova za najam.

Hrvatske vode pokreću nabavu za nasip od Gojanca, preko Jalkovca do Brezja gdje će Grad Varaždin izgraditi biciklističko pješačku stazu, postaviti rasvjetu i solarne klupe.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković naglasio je kako se osim infrastrukturnih projekata u protekle dvije godine napravilo puno i u obrazovanju, sve učiteljice u produženom boravku su zaposlene, izjednačene su cijene vrtića, napravljen je međunarodni certifikat zdrave prehrane, provodi se „Čarobna osmica“ u osnovnim školama, planira se i zapošljavanje kineziologa u dječjem vrtiću.

Posebno je naglasio važnost projekta stanova za najam za mlade koji se priprema, jer to je problem koji muči mlade u cijeloj Hrvatskoj. Najavio je kako će se iduće godine krenuti u pripremu infrastrukture za obiteljsku izgradnju u Istarskoj ulici, gdje grad ima zemljište od 12 tisuća kvadrata te u Sajmišnoj ulici.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video