Vijesti / Politika

nakon odluke o balama

Bosilj komentirao odluku Vlade: 'Razbili smo mit da se bale ne mogu riješiti'

Bosilj komentirao odluku Vlade: 'Razbili smo mit da se bale ne mogu riješiti'
Varaždinski.hr, PIXSELL

'Ova pobjeda nije samo naša - to je pobjeda zajednice, suradnje svih uključenih i podrške građana Varaždina', izjavio je varaždinski gradonačelnik.

Na 263. sjednici, Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak, 16. studenog 2023. godine donijela Odluku o sanaciji zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji Brezje u Gradu Varaždinu.

Vezana vijest:

bale plenković Rješavanje bala Vlada upravo donijela odluku! Fond će osigurati 29 milijuna eura za bale

Vlada je tom odlukom preuzela obavezu financiranja sanacije deponije u punom, stopostotnom iznosu te podržala rješenje gradonačelnika Grada Varaždina Nevena Bosilja koji je komentirao donošenje odluke. 

- Ovo je rezultat upornosti, truda i predanosti našeg projektnog tima. Put do ovog trenutka nije bio lak. Susreli smo se s izazovima, podmetanjima, pokušajima da se zaustave naši napori. No, unatoč svemu, stigli smo do cilja. Ova pobjeda nije samo naša - to je pobjeda zajednice, suradnje svih uključenih i podrške građana Varaždina. Hvala im što su vjerovali u ovo rješenje i strpljivo čekali ovaj trenutak. Ovaj korak prema održivom rješenju za balirani otpad ima šire značenje za našu zajednicu i okolinu. No, ovo je također podsjetnik da zajedničkim naporima možemo razbiti mitove i ostvariti značajne promjene. Razbili smo mit da se bale ne mogu riješiti, a sada nastavljamo razbijati i druge mitove. Prvenstveno se zahvaljujem projektnom timu: Mirki Jozić, Aleksandri Anić Vučinić i Željki Brlečić koje su iznjedrile stotine dokumenata, elaborata, programa sanacije i raznih dozvola koje su nas dovele do rješenja. Zahvaljujem se i svim saborskim zastupnicima iz Varaždinske županije koji su aktivno podržali ovo rješenje te smo se svi zajednički izborili da umjesto postojećeg sufinanciranja od 40 posto Vlada to financira u punom iznosu, odnosno sto posto –izjavio je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj neposredno nakon što je Vlada donijela odluku na otvorenom dijelu sjednice. 

Odluku je obrazložio ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović  koji je naglasio kako problem baliranog otpada muči građane grada Varaždina više od 15 godina.

Pojasnio je je da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirati sanaciju bala u 100-postotnom iznosu, a to je nešto više od 29 milijuna eura. 

- Na takav način zaštitit ćemo zdravlje naših ljudi, riješit ćemo i potencijalnu ugrozu za strateške rezerve pitke vode a u konačnici zaštitit ćemo i okoliš – rekao je na sjednici Vlade ministar Davor Filipović predlažući donošenje odluke koju su članovi Vlade potom podržali jednoglasno.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković zahvalio se zastupnicima u Hrvatskom saboru iz 3. izborne jedinice, te županu Anđelku Stričaku i gradonačelniku Grada Varaždina Nevenu Bosilj koji su u komunikaciji i u pripremi ove odluke bili aktivni.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video