Vijesti / Politika

I NAKON BALA, BALE

Može li se isti posao platiti triput? Može, vjerojatno i hoće

Može li se isti posao platiti triput? Može, vjerojatno i hoće
Varazdinski.hr

Jučerašnja Stričakova poruka Bosilju možda jest dnevnopolitičko potkusurivanje, ali riječ je o situaciji koja nije bezazlena. Je li se mogla izbjeći?

Jučer je stavljen posljednji potpis na posljednji dokument koji je preduvjet da se balirani otpad iz Brezja napokon može početi obrađivati te za sva vremena zbrinuti. Deseci milijuni eura pretaču se iz jedne blagajne u drugu bez da itko trepne, jer što je blagajna javnija, to građani manje brinu o tome što se s novcem iz nje radi.

Varaždincima je, naravno, najbitnije da oni sami iz svojeg gradskog trezora neće morati platiti ni euro. Tako se to bar predstavljalo javnosti nakon što je lani Vlada donijela odluku da će sav trošak zbrinjavanja uskladištenog varaždinskog otpada na svoja leđa preuzeti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Stričak 'pokvario' svečarski ton

No ostale su dvije sitnice. Dva detalja koja su se povremeno sramežljivo spomenuli u vezi ove teme, ali nikad u onoj mjeri u kojoj zaslužuju. Takav pristup može se razumjeti, jer nikakve velike političke koristi nema od pričanja kako će i Varaždinci - sad kad je odlučeno da sve plati središnja država - morati doplatiti još nešto za bale. A to nešto se opet može mjeriti u milijunima eura. 

Svečani i slavljenički ton potpisivanja konačnog ugovora između Grada i Fonda jučer je 'pokvario' župan Anđelko Stričak, podsjetivši da postoje još ta neka dva nesretna pravna posla koja prijete Gradu. Ali još bitnije je to što je rekao kako on misli da po toj osnovi Grad ne bi trebao platiti - ništa. 

- Tvrtka koja rješava zbrinjavanje bala ima u rukama još dvije pravne radnje. I moj stav je da tri puta jednu te istu radnju ne možeš platiti - rekao je župan. 

Više osoba u jednoj osobi

Čini se logičnim. No s takvim tumačenjem nije se složio Neven Bosilj. 

- To nije ista pravna osoba. Kod prvog ugovora to je bila jedna pravna osoba (T&H Invest, op.a.), kod drugog ugovora bio je konzorcij koji se sastojao od tvrtki CE-ZA-R, Eko-flor i Komunalac Davor, a sad je izvođač radova zajednica tvrtki CE-ZA-R i HIS - tumačio je Bosilj ono što smatra suštinski različitim. 

Dodao je još da situacija Grada nije toliko blistava koliko to župan želi prikazati. Istini za volju, župan je uopće nije takvom prikazao, nije se to moglo čuti iz njegovih riječi. Rekao je tek da nema smisla tri puta platiti isto. Pa neka gradonačelnik Bosilj smisli kako će to izvesti. 

Najbolji mogući gradonačelnik

No čini se da je sada za sve to prekasno. Neven Bosilj platit će drugoj strani sve što se od njega očekuje platiti. Ne može se drugačiji zaključak donijeti nakon svega što se od početka njegova mandata do danas događalo u vezi svih pravnih sporova i načina na koji je rješavan problem bala. Bosilj se pokazao gradonačelnikom kojeg svaka tvrtka koja se nalazi s druge strane pregovaračkog stola može samo poželjeti. Pregovori Grada s tvrtkama kao što su T&H Invest ili C.I.O.S. odnosno CE-ZA-R završavali su tako da je Grad jednostavno udovoljio svim željama druge strane. Stoga nema razloga sumnjati da će tako biti i u slučaju sudskih sporova koje je spomenuo župan. 

Dvokorakom do pobjede

Ako netko misli da nije tako, evo kratkog podsjetnika. 

Na samom početku Bosiljeva mandata, bilo je to u ljeto 2021. godine, saznali smo da drugu verziju integralne nagodbe - onu koju je novoj gradskoj vlasti u nasljeđe ostavila bivša vlast Ivana Čehoka - druga pregovaračka strana ne želi potpisati.

U tome trenutku Bosilj je prisiljen krenuti nekim trećim putem. Najavljuje - dvokorak. Prvo nagodba s T&H Investom, onda natječaj za bale. Kako o nagodbi s CE-ZA-R-om nije bilo ni riječi, činilo se najboljom opcijom da baš ta tvrtka dobije posao putem novog natječaja. No, nažalost, taj posao, prema zakonu, ne smije se izravno ugovoriti, a ni natječaji se ne smiju namještati, isto prema zakonu. 

Kako bilo, pregovori s T&H Investom završili su tako da je Grad pristao na sve uvjete druge strane - na višu cijenu zemljišta, koja je još podebljana dodatnim parcelama, neka se nađe. 

Ugovor za bale nije bio dio nagodbe

Najbitnije pritom je prisjetiti se kako je Bosilj tada objasnio to što predmet te nagodbe nije i ugovor za bale iz 2008. godine. 

- Zato što prava iz tog ugovora nisu ostala samo na tvrtki T&H Invest, već su nekim njihovim ugovorima prenesena na tvrtke koje nisu željele biti dio ove nagodbe - odgovorio je gradonačelnik na to pitanje 16. svibnja 2022. godine. Te tvrtke koje nisu željele biti dio te nagodbe su tvrtke iz C.I.O.S. grupe odnosno CE-ZA-R. Naime, ta je tvrtka s MBO-pogonom od T&H Investa kupila i prvi ugovor za bale.

Može se, dakle, zaključiti da nema ničeg neistinitog u tvrdnji da tvrtka koja je dobila aktualni posao zbrinjavanja bala ima u svojim rukama i taj prvi pravni posao. 

Bosilj demantirao vlastitu odvjetnicu

Što se tiče drugog pravnog posla - onog vezanog uz nerealiziranu koncesiju iz 2013. godine - jučer je Bosilj demantirao vlastitu gradsku odvjetnicu Željku Brlečić. Kad je gradska vlast pokušala odobrovoljiti vijećnike iz prošlog saziva da podrže novo rješenje za bale, jedno od pitanja odnosilo se na to što će biti s navedenim sporom. 

- Ako se ovaj ponuditelj (CE-ZA-R i HIS, op.a.) odabere za posao, u sudskom procesu za posao iz 2013. godine Grad bi stajao bolje, jer ne može se dva puta ostvariti dobit na temelju istog predmeta - izjavila je Brlečić 28. prosinca 2022. godine na sjednici Međustranačkog vijeća. 

Dakle - jednako kao i prvome slučaju - može se zaključiti da nema ničeg neistinitog u tvrdnji da tvrtka koja je dobila aktualni posao zbrinjavanja bala ima u svojim rukama i taj drugi pravni posao. 

Prilagođavanje dnevnopolitičkim potrebama

Razlike u tumačenju pozicija Grada Varaždina u tim situacijama pojavljuju se, naravno, ovisno o okolnostima u kojima se one tumače. No nije gradonačelnik Neven Bosilj, naravno, usamljen u prilagođavanju potrebama dnevne politike. Današnji istup župana Anđelka Stričaka, sasvim je jasno, bio je motiviran dnevnopolitičkim potkusurivanjima, jer župan jako dobro zna da će se bale platiti više puta. Jednom država, pa onda još jednom Grad, pa još jednom Grad. 

Koliko bi to moglo koštati, teško da itko može odgovoriti. Vjerojatno onoliko koliko druga strana poželi. Jedina brojka koja može biti nekakav orijentir je ukupni procijenjeni rizik ovoga posla koji su danas sklopili Grad i Fond. Grad je, naime, na temelju aktualnog posla zbrinjavanja bala i navedena dodatna dva pravna spora, Fondu morao predati bankarsku garanciju tešku ovoliko: 44 milijuna eura. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video