ENERGETSKA OBNOVA Županija prijavila 16 projekata, Grad Varaždin – nijedan!

Od 15. siječnja bilo je moguće prijaviti projekte na natječaje energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u javnom sektoru, podsjetila je Natalija Martinčević, varaždinska gradska vijećnica iz redova Reformista i posebna savjetnica župana, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina. Iznijela je što je po tom pitanju napravila Varaždinska Županija te pitala što je napravio Grad Varaždin.

– Županija je prijavila 16 projekata, od bolnica, vodotornja, škole i tako dalje, ukupne vrijednosti 174 milijuna kuna. U prvoj dodjeli financijskih sredstava Varaždinska županija je dobila više nego sve druge županije zajedno! Europskih novaca je 55%, 27% daje Ministarstvo regionalnog razvoja, dok je naš udio 18%. Moje pitanje je: koje objekte od škola, vrtića i zgrada u javnom sektoru je prijavio Grad Varaždin? I što je od toga odobreno? Naša podrška gradskom proračunu bila je uvjetovana upravo time da se osiguraju sredstva za taj udio u sufinanciranju takvih projekata.

Gradonačelnik Ivan Čehok rekao je da Grad Varaždin ‘ima tu nesreću’ da su ‘zgrade ili relativno nove ili su stare s debelim zidovima’.

– Mi teško tu postižemo uštede od 50 posto. Zato smo mi dali našoj Regionalnoj energetskoj agenciji Sjever da snimi sve zgrade i vidi možemo li postići 50 posto. Imamo projekte i u svibnju ponovno ide natječaj, tako da ćemo tada prijaviti škole i vrtiće, ove koje nismo. Htjeli smo biti sigurni da možemo postići tih 50 posto, jer to nije lako. Osim toga, nismo se žurili zbog toga jer ni ne bismo mogli napraviti sve, čisto građevinski – odgovorio je varaždinski gradonačelnik.

Martinčević je odgovorila kako nije dobro što nije ništa prijavljeno.

– Sigurna sam da većina škola u gradu, a vrtići sasvim sigurno svi, vam u to ulaze. Svih deset škola u Županiji koje smo prijavili su prošle, u novome krugu prijavljujemo još osam. Dakle, to vam prolazi. Mislim da Grad i Županija trebaju raditi zajedno. I s obzirom da smo se mi u Županiji sad stvarno izverzirali u izradi tih projekata, naša razvojna agencija vam je tu na punom raspolaganju. Da vam pomognemo pripremiti te projekte. Recimo, V. osnovna škola će vam proći iste sekunde… Tako da, evo, nudim pomoć, molim vas da to iskoristite – poručila je Natalija Martinčević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije