OTPAD Stranka Pametno: ‘Stekli su se uvjeti za raskid Sporazuma s Piškornicom’

U okviru savjetovanja s javnošću, za Prijedlog Plana gospodarenja otpadom Grada Varaždina za razdoblje 2018. – 2023., koje je trajalo od 25. siječnja do 25. veljače, Stranka Pametno, ogranak Varaždin, poslala je svoje primjedbe i prijedloge na nacrt dokumenta.

– Jedna od polaznih točka za izradu ovog plana je Sporazum o preuzimanju otpada, koji je Grad Varaždin potpisao s RCGO Piškornica. RCGO Piškornica je osnivanjem tvrtki kćeri i kupnjom Prizma VV d.o.o. značajno izašao iz okvira svojih djelatnosti i postao izravan konkurent postojećim komunalnim poduzećima – kaže Mario Kovač, tajnik ogranka Pametno Varaždin i dodaje da su se stekli uvjeti za reviziju Sporazuma i njegovo raskidanje.

Opisom mjera, izvora financiranja i procjena iznosa financijskih sredstava potrebnih za provedbu mjera gospodarenja otpadom na području Grada Varaždina, kroz Mjeru 6. predviđeno je 3.500.000,00 kn za izgradnju i opremanje građevine za gospodarenje neopasnim otpadom s pretovarnom stanicom na lokaciji Poljana Biškupečka.

Obzirom da je pretovarna stanica sastavni dio Centra za gospodarenje otpadom (CGO), izgradnja građevine trebala bi se financirati sredstvima CGO, a ne sredstvima grada, navode dalje u Pametno. Nadalje, kroz Mjeru 8. planiran je iznos od 50.000.000,00 kn za izgradnju i opremanje podzemnih sustava odlaganja otpada po vrstama za korisnike iz kolektivnog stanovanja.

– Smatramo kako planirani iznos daleko premašuje potrebe grada veličine Varaždina. Prema okvirnoj cijeni izgradnje kompleta podzemnog spremnika od 100.000,00 kn, proizlazi da bi u gradu bilo postavljeno 500 podzemnih kompleta spremnika za otpad i to samo oko stambenih zgrada. Nije jasno na koji se način došlo do tako velikog iznosa, kolika je cijena nabave i postave pojedinačnog spremnika i jesu li planirani pojedinačni spremnici za svaku zgradu ili će više zgrada koristiti jedan – zaključo je Kovač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije