Ministar od Županije zatražio objašnjenje o (ne)provođenju zaključaka oko Hitne

Odazivajući se pozivu gradonačelnika Milorada Batinića koji je dopisom od 9. siječnja 2018. godine ministra zdravstva Milana Kujundžića zamolio da se svojim osobnim autoritetom uključi u rješavanje problema Hitne medicinske pomoći u Ivancu i da ‘presiječe’ opstrukciju koju po tom pitanju provode Varaždinska županija i županijski Dom zdravlja, ministar je promptno reagirao te već sljedećeg dana od župana Radimira Čačića i ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije Dražena Jagića zatražio obavijest o provedbi zaključaka koji su dogovoreni još 13. listopada 2017. na sastanku u Ministarstvu zdravstva.

Iz grada Ivanca podsjećaju da je tada dogovoreno da će se u Ivancu uvesti posebno dežurstvo s doktorom i medicinskom sestrom vikendom i blagdanom, da je to stručno najopravdanije rješenje koje se može odmah realizirati uz ugovaranje s HZZO-om te da HZZO za to ima osigurana sredstva, da su u međuvremenu riješena i kadrovska pitanja jer su četiri liječnika iskazala interes za sudjelovanje u radu ambulante u posebnom dežurstvu, da posebno dežurstvo može organizirati i ugovoriti Dom zdravlja Varaždinske županije, a da će lokaciju (prostore) posebnog dežurstva odrediti Varaždinska županija, a kako bi se stanovnicima čim prije osiguralo posebno dežurstvo, gradonačelnik Batinić izrazio je spremnost da Grad Ivanec sufinancira opremanje ambulante.

Izigravanje dogovorenog

No, u Gradu tvrde da, umjesto da se dogovor postignut u Kabinetu ministra ispoštuje u provede u djelo, od strane Varaždinske županije i zdravstvenih institucija u njenoj ingerenciji u međuvremenu je uslijedilo izigravanje realizacije dogovorenog.

Batinić je o ovome problemu prošli tjedan govorio i na tiskovnoj konferenciji u Varaždinu te ponovno upozorio na neprihvatljivost da se političkom opstrukcijom najgore vrste provodi revanšistička politika samo zbog toga što većina gradova i općina zapadnog dijela Varaždinske županije politički nije podobna trenutačnoj vlasti u Županiji.

O kolikom je problemu riječ, pokazuje i podatak da Hitnoj u Ivancu gravitira 37.000 osiguranika iz Ivanca, Lepoglave, Bednje, Klenovnika, Maruševca i Donje Voće, a iz Ivanca tvrde da su čelnici svih gradova i općina, bez obzira na stranačke ‘boje’, Batiniću dali potporu u rješavanju ovoga problema. Budući da smatra da u Varaždinskoj županiji nema volje za rješavanje ovog problema, napominju u Ivancu, Batinić je zamolio ministra da svojom reakcijom ‘presiječe’ opstrukciju i da se autoritetom prvog čovjeka krovne institucije u zdravstvu RH založi da dogovoreno rješenje u Ivancu napokon zaživi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije