‘Grad je većinski vlasnik, a nema člana uprave ni većinu u Nadzornom odboru!’

– Sa žalošću moram ustvrditi kako odnos Grada Varaždina kao većinskog vlasnika i drugog dioničara Termoplina već duže vrijeme nije u skladu s dobrim poslovnim običajima. Narušen je odnos međusobnog povjerenja, a to je s obzirom na veličinu i značaj Termoplina te njegovu važnost u opskrbi najvažnijim energentom, prirodnim plinom, nedopustivo!

Ustvrdio je to gradski vijećnik Lige za Varaždin Davor Patafta, osvrčući se na stanje u tvrtki Termoplin. Kaže Patafta kako su taoci takvog poslovnog odnosa građani Varaždina i svi korisnici usluga tvrtke Termoplin.

– Stoga se, kao vijećnik u Gradskom vijeću Varaždina, svesrdno zalažem da se taj odnos odmah mora popraviti. To znači da Grad mora uvažavati dioničara s više od 40 posto vlasničkog udjela, ali i taj dioničar mora uvažavati interese većinskog vlasnika, Grada Varaždina, u čijem je vlasništvu 51 posto dionica Termoplina – upozorava Patafta.

Kaže kako u tom smislu razumije i podržava želje zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara da zaštiti ključne interese Grada Varaždina.

– Možda je gospodin Avar pritom na početku odabrao krivi put, ali vjerujem da to nije učinio s lošim namjerama. S druge strane, i manjinski dioničar Termoplina mora biti svjestan da je kod odabira da mu javna institucija bude partner i većinski vlasnik u vlasništvu tvrtke pristao i na određenu razinu rizika u takvom odnosu, kako u prošlosti, tako i u budućnosti. Naime, javni i privatni interesi nerijetko se u vlasništvu određene tvrtke i donošenju poslovnih odluka – teško mire! Isto tako, nije logično da Grad Varaždin ima 51 posto vlasništva, a nema ni jednog člana Uprave pa niti većinu predstavnika u Nadzornom odboru tvrtke! Ako ima takvih primjera u Europi, pozivam bilo koju stranu da to javno prezentira, jer to, s obzirom na zadnje događaje oko Termoplina, izuzetno zanima sve građane Varaždina – kaže Patafta u svome javnom obraćanju.

Pozvao je Patafta sve sadašnje predstavnike Grada Varaždina u Nadzornom odboru Termoplina, koje je postavio bivši gradonačelnik Goran Habuš, da podnesu ostavke na svoju funkciju.

– Očekujem da će tako postupiti, jer oni ipak predstavljaju građane Grada Varaždina, koji su na ovogodišnjim izborima izrazili svoj stav. Sve drugo bi bilo ismijavanje izbornih rezultata i izigravanje povjerenja građana.

Patafta mislim da, kao dugogodišnji poduzetnik i sadašnji gradski vijećnik, razumije interese oba dioničara.

– Međutim, neosporno je da obostrano treba uvažavati postotak udjela u vlasništvu obje strane i nužno u što kraćem vremenu vratiti poljuljani odnos povjerenja među partnerima. Također, ponovo javno ističem da ću sljedećih dana službeno zatražiti svu ključnu dokumentaciju koju su isticale obje strane, a do sada je nisam dobio. Sve to u cilju kako bih kao gradski vijećnik, ali i svi građani koji su nam dali povjerenje, dobili istinitu, objektivnu i nepristranu sliku o stanju u toliko važnoj gradskoj tvrtki kao što je Termoplin – zaključuje Davor Patafta u svome priopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije