NOVI PRORAČUN Skoro svi ‘za’, Bosilj najkritičniji, no suzdržan samo Patafta

Varaždinsko Gradsko vijeće danas je izglasalo proračun za 2017. godinu, u iznosu od 227 milijuna kuna.

Tako Varaždin napokon, nakon gotovo šest mjeseci privremenog financiranja, dobiva proračun. Za njega je glasovalo 24 vijećnika, a suzdržan je bio tek Davor Patafta.

Kontradiktorno i neprofesionalno

On je rekao da ne može podržati proračun za koji je bilo toliko malo vremena da ga se detaljno prouči – 24 sata prije sjednice oko 500 stranica materijala.

– Ukazali ste mnogi među vama na propuste, ali ipak ste odlučiti podržati proračun. S aspekta profesionalnosti to je kontradiktorno. Ali tako se očigledno radi u politici – rekao je Patafta.

Najkritičniji SDP

Najkritičniji prema proračunu bio je SDP, no na kraju su vijećnici te stranke prihvatili proračun.

– Zato jer građani ovoga grada, kao i udruge koje nisu mogle aplicirati za proračunska sredstva zbog jeftinog politikanstva, zaslužuju da ovaj Grad dobije proračun – rekao je Neven Bosilj ispred SDP-a.

Ustvrdio je da 96 posto proračuna u opisu stavaka semantički istovjetno proračunu iz ožujka koje je tadašnje Gradsko vijeće odbacilo.

‘Plagiran’ Habušev proračun

– Od 300 opisnih stavaka dodano je 5 stavaka, a izbačeno je 8 stavki. Razlika je dakle samo u 13 stavki – ustvrdio je Bosilj.

Dodao je da je u numeričkoj usporedbi istovjetno 78 posto proračuna.

– A u tome se vidi vizija ekipe koja upravlja gradom, na koji način misli trošiti gradski novac – rekao je Bosilj, slikovito se izjasnivši kako je Čehok ‘plagirao’ Habušev proračun.

– Hvala vam na analizi, mi se time nismo zamarali. Ali nekada razlika može biti i samo u jednoj točki – odgovorio je Čehok.

Žeton za jednom

Alen Kišić iz SDP-a rekao je da je podrška gradskoj vlasti podrška ‘žeton za jednom’. Iskazao je tek nezadovoljstvo što nije nađena mogućnost za pojeftinjenje vrtića. Rekao je da 150 kuna manja cijena za roditelje stoji gradski proračun nešto više od 2 milijuna kuna.

Čehok je odgovorio kako on smatra da vrtići nisu socijalna kategorija.

– Školstvo treba platiti. Obrazovanje je najjeftinije ako ga dobro provedete i posložite. Nisam siguran da trebamo smanjivati cijene pa kud puklo da puklo. Idemo prvo obnoviti vrtiće, ne možemo oboje istovremeno – rekao je gradonačelnik.

Reformisti nisu u koaliciji

S time da je rok za analizu proračuna bio prekratak složila se i Reformistica Natalija Martinčević, apelirajući da se takva praksa izbjegne.

– Proračun ima i nedostataka i nedorečenosti, ali moramo biti realni, Čehok je dobio povjerenje građana. Reformisti će zato dati podršku proračunu – riječi su Natalije Martinčević.

Dodala je i to da Reformisti nisu u koaliciji koja čini većinu, ali da će gradonačelnik i njegov tim imati punu podršku za kvalitetne programe i projekte, kao i da će Reformisti upozoravati na ono što misle da nije dobro.

Robert Gotić iz HDZ-a iskazao je zadovoljstvo što su prihodi jednaki rashodima.

– Meni kao privredniku to se sviđa, a još bi mi se viđe svidjelo da je 30 milijuna više na prihodovnoj strani pa da se to investira u projekte koji stvaraju dodanu vrijednost – rekao je Gotić i dodao da će HDZ podržati proračun.

Dejan Težak iz HNS-a rekao je da će ta stranka također glasovati za proračun, jer vijećnici prihvaćaju argumente hitnosti.

Što prihodite, to potrošite

Uvodno, kada je predstavljao najbitnije dijelove proračuna, zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar rekao je kako je gradska vlast temeljem prihoda planirala rashode.

– To je drugačije nego što je bilo dosad. Što prihodite, to i potrošite – naglasio je Avar.

U proračunu su tako osigurana sredstva za energetsku obnovu dječjih vrtića, kao i sredstva za njihovo uređenje, kao što je primjerice zamjena azbestnih ploča.

Osigurana su sredstva za izgradnju dvaju rotora, suzbijanje ambrozije, revitalizaciju dječjih igrališta, rješavanje problema grijanja putem kotlovnica kroz subvenciju poduzeća Vartop

Povećana su izdvajanja za umirovljenike, nacionalne manjine i obnovu prigradskih mjesnih odbora…

Od Termoplina vratiti oko milijun kuna

Cilj nove gradske vlasti, rekao je Avar, je postizanje veće učinkovitosti javne nabave i uvođenje kontrole izvršenja po postupcima javne nabave.

Nova gradska također planira da će naplatiti od Termoplina oko 1 milijun kuna preplaćenih sredstava.

Zajednica sportskih udruga treba vratiti 670.000 kuna

Od Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina također se traži povrat 670.000 kuna, koje je Grad uplatio za uređenje nogometnih igrališta u prigradskim naseljima.

– Znamo da je bilo ‘svakakvih aktivnosti’ kod tih natječaja – podsjetio je Avar.

Osim toga, planira se smanjenje naknada članovima upravnih vijeća i savjeta. Oni bi sada dobivali 367 kuna po prisustvu na sjednici. Prije su dobivali 1000 kuna mjesečno, neovisno o tome je li sjednica održana ili ne.

Pregovori oko Arene

Najavio je Avar centralizaciju vođenja EU-projekata preko Razvojne agencije Sjever DAN i nadležnog upravnog odjela.

Također, kreće se u pregovore s Tvrtkom posebne namjene ‘Drava’, vezano uz najam sportske dvorane, što godišnje košta 32 milijuna kuna javnih sredstava.

Zaključno je Avar najavio i pregovore s APN-om oko problema vezanih uz poslovanje Javne ustanove Gradski stanovi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije