Habijan: ‘Sa Čehokom sam razgovarao o programskoj suradnji, to nije koalicija’

Novi varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok u ponedjeljak je razgovarao s Damirom Habijanom.

Ponudio je Čehok HDZ-u mjesto predsjednika Gradskog vijeća, budući da je, s pet vijećnika, HDZ pojedinačno najjača politička opcija u Gradskome vijeću nakon Čehokove liste (SDP ima četiri vijećnika, HNS tri).

Potvrdio nam je to i Damir Habijan, napomenuvši kako je razgovor bio opširan i dugačak te se nije razgovaralo samo o toj funkciji, nego o mogućnosti uspostavljanja platforme za suradnju.

– Mi smo stavili u prvi plan, a oni se složili, da izradimo hodogram na temelju kojeg ćemo vidjeti koji su to kratkoročni i dugoročni projekti koje one vide da treba provesti i koje mi vidimo da bismo ih htjeli provesti. Razgovarali smo i o organizaciji gradske uprave i dotakli se još mnoštva drugih tema – informirao nas je Habijan.

Zanimalo nas je li to uvod u koaliciju Čehoka i HDZ-a. Habijan kaže da ne.

– Riječ je o programskoj suradnji. Ne smatram da je to koalicija. Koalicijom smatram suradnju koja se temelji na bezrezervnoj podršci. Dugo sam razmišljao o tome. Ako želimo neke stvari iz našeg programa provesti, za koji mislim da je bio najbolji, jedini način je u suradnji s pobjednicima ovih izbora, a to su Čehok i njegova ekipa.

Kada govori o razlici između suradnje i koalicije, svjestan je da bi to građanima moglo zvučati vrlo slično.

– Ne bih htio da ispadnemo poput nekih varijanti na državnoj razini. Jedini razlog suradnje je realizacija nekih naših ideja koje kako oporba ne bismo mogli realizirati.

Dodaje da je Čehokov tim taj koji diktira tempo i da HDZ uvažava njihovu snagu unutar Gradskog vijeća.

Ako ta suradnja Čehoka i HDZ-a zaživi, što se događa u situaciji ako neka odluka izvršne vlasti manjinskom partneru bude neprihvatljiva?

– Povući ću paralelu s poslom. Ako imate dva dioničara u trgovačkom društvu koji imaju većinu, naravno da ima određenih pitanja oko kojih se ne slažu. No postoje mehanizmi da se kroz razgovor postigne kompromis. Mogućnosti uvijek ima. Tako ćemo raditi.

Rekao je i da su razgovarali o prijedlogu ukidanja naknada vijećnicima i članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća te da je Čehokova strana načelno spremna podržati takvu odluku. Ali to neće biti uvjet.

– Ne bih želio da netko nekome nešto uvjetuje, želio bih da postignemo kompromis. Mi smo svjesni da kad bismo taj prijedlog iznijeli kao oporba, on teško da bi prošao – obrazlaže Habijan.

Odbacuje mišljenja da je riječ o populističkom prijedlogu i objašnjava da cilj nije samo ušteda.

– Najčešće se događa da se te pozicije koristi za ‘trgovanje’. Razumijem, naravno, da ako u nadzorni odbor dođe osoba koje je stručna i koja se razumije u materiju da za to treba dobiti naknadu. Ali te pozicije ne mogu biti mjesto za sinekuru, gdje će netko doći samo zato jer je nešto dobro odradio unutar stranke – ukazuje Habijan na vječiti problem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije