‘IZLAZAK NA DRAVU’ Novi pokušaj. Evo što najavljuju varaždinski ‘gradonačelnici’

Pred nama su još jedni lokalni izbori. U nedjelju, 21. svibnja, bira se, između ostalog, i novi gradonačelnik Varaždina, središta Varaždinske županije.

Varaždinski.hr stoga je odlučio provesti sveobuhvatno ispitivanje svih kandidatkinja i kandidata za gradonačelnicu ili gradonačelnika Grada Varaždina o najvažnijim dijelovima njihova izbornoga programa.

Upite smo odaslali na adresu svih sedmero kandidata, a to su: Ivan Čehok (nezavisni), Rajko Dondur (Živi zid), Damir Habijan (HDZ), Ladislav Ilčić (Hrast), Alen Kišić (SDP-HNS-HSS-HSU-HLSR), Natalija Martinčević (NS-R), Vlado Sevšek (Liga za Varaždin).

PITANJE:
Mislite li nastaviti inicijativu ‘izlaska Varaždina na Dravu’? Na koji način, kada, kojim sadržajima?

Napomena: Redoslijed je određen prema vremenu pristizanja odgovora.

Ivan Čehok

Dravsku šumu prvenstveno treba očistiti te izvaditi sve projekte koji stoje u ladicama, a tiču se sadržaja oko Arene: ljetna pozornica, hotel, restoran. U zaštićenom dijelu šume ćemo osmisliti mini sadržaje privlačne građanima i turistima, a koji ne narušavaju prirodu. Pregovorima sa privatnim partnerom utjecati ćemo na sanaciju dijela koji je u privatnom vlasništvu kako bi se isti što prije stavio u funkciju.

Natalija Martinčević

Varaždin mora izaći na Dravu jer je to njegov najveći potencijal za razvoj. To uključuje projekt izgradnje sveučilišnog kampusa (EU fondovi) sa novim objektima Sveučilišta Sjever (koje treba povezati sa međunarodnim sveučilištima, revidirati smjerove te ih uskladiti sa potrebama i zahtjevima na tržištu rada ali i vizijom gospodarstva grada u budućnosti). Kampus nadograditi sa sportskim terenima i sadržajima za sve generacije.

Novi projekt je izgradnja znanstvenog muzeja Nikola Tesla prema projektu Kopernikaus muzeia u Varšavi (nakon investicije iz EU fondova samoodrživost projekta).

U području turizma realizacija projekta Dravski park i Kuća živih leptira (kao nadogradnja muzeja kukaca) te eko auto kampa (istraživanja pokazala da je Varaždin u RH idealna destinacija – EU fondovi i suradnja sa privatnim partnerom).

Alen Kišić

To je definitivno još neiskorišteni potencijal i projekt ne samo da će se nastaviti, već će biti među prioritetima, posebice što se tiče razvoja turizma.

Nastavit će se već započeti projekt ”Živjeti s Dravom” koji ima dobre reakcije građana, prema predviđenim fazama projekta. Također, kroz jednostavnije dobivanje potrebnih dozvola i kroz poticaje cilj je dovesti i privatne investicije, tu mislim na turističke i ugostiteljske sadržaje. Pripremit ćemo Dravu i za terensku nastavu učenika i vanučioničku nastavu.

U planu je i povezivanje Dravske špice i Aquacitya izgradnjom biciklističkih staza.

Damir Habijan

‘Živjeti z Dravo-m’ je dobra ideja, uz to razrađena u obliku prokjektnog prijedloga od strane kompetentnih stručnjaka.

Drava je prostor uz kojeg je svaki stanovnik grada emotivno vezan, svatko iz svojih posebnih razloga i sa svojom pričom. Ideja projekta ‘Živjeti z Dravo-m’ je Drava kao ugodno susjedstvo grada, javni prostor svih građana, isprepleten s prirodom. Drava kao funkcionalan, ugodan, održiv, zdrav i atraktivan javni prostor u kojem forma služi funkciji, a građani zadovoljavaju svoje životne potrebe. Projekt čuva prirodu, nije invazivan, nema betona. Projekt definira Dravu kao prostor prvenstveno namijenjen stanovnicima Grada, a ako turisti prepoznaju njegove vrijednosti, tim bolje.

Buduća vlast treba projekt realizirati.

Ladislav Ilčić

Svakako. Ne treba tu puno pametovati. Treba samo pogledati pozitivne primjere i kopirati – Jarun, Bundek… Rekreativni sadržaji – staze za rolanje, biciklističke staze, duža šetnjica, staze za trčanje, zatim veslanje, gastronomski sadržaji (koji će sami doći kad će biti više ljudi), koncerti na otvorenom…

Vlado Sevšek

Liga za Varaždin Dravu će vratiti građanima. Za samo četiri godine pretvorit ćemo Dravsku šumu u park sa šetnicom i spravama za tjelovježbu, a na prostoru danas zapuštenog izletišta Varaždinci će dobiti prvi gradski aqua park u ovom dijelu Hrvatske. Prostorno planskim djelovanjem ovdje ćemo otvoriti i prostor za gradnju energetski samoodrživog naselja – prvog takve vrste u Jugoistočnoj Europi.

Rajko Dondur

[bez odgovora]

Ostala pitanja

> Koje konkretno i provedivo rješenje nudite za rješavanje problema baliranog otpada?

> Kakav je vaš stav prema prodaji udjela Grada Varaždina u Termoplinu?

> Kakav je vaš odnos prema daljnjem razvoju projekta Tehnološki park II?

> Kako vidite situaciju u varaždinskom nogometu (odnos NK Varaždin – NK Varteks) i koje rješenje nudite?

> Koji je vaš stav prema ugovorima s privatnim partnerom vezanima uz Arenu Varaždin?

> Smatrate li da je u Varaždinu potrebno graditi novu školu (nove škole) zbog prenapučenosti pojedinih škola?

> Kakva bi, po vama, trebala biti strategija daljnjeg razvoja Špancirfesta?

> Koja rješenja nudite za oživljavanje središta grada?

> Mislite li nastaviti inicijativu ‘izlaska Varaždina na Dravu’? Na koji način, kada, kojim sadržajima?

Pročitajte i preostala predizborna obećanja!

U nastavku donosimo niz poveznica na zasebne članke, podijeljene po područjima, u kojima kandidati najavljuju glavne projekte koje će realizirati, ali ne samo koje već u kojem roku i kojim sredstvima. Informirajte se prije glasovanja, ovo su njihova predizborna obećanja!

>>> VŽ GRADONAČELNIK Ovo je najvažniji tekst koji trebate pročitati prije izbora!

> GOSPODARSTVO

> VISOKO OBRAZOVANJE I ZNANOST

> PREDŠKOLSKI ODGOJ I OSNOVNOŠKOLSKO OBRAZOVANJE

> KOMUNALNO UREĐENJE I ZAŠTITA OKOLIŠA

> TURIZAM

> KULTURA

> SPORT

> SOCIJALNA SKRB I BRIGA ZA OSOBE TREĆE ŽIVOTNE DOBI

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije