TERMOPLIN Evo tko od varaždinskih ‘gradonačelnika’ (ne) bi prodao udio Grada

Pred nama su još jedni lokalni izbori. U nedjelju, 21. svibnja, bira se, između ostalog, i novi gradonačelnik Varaždina, središta Varaždinske županije.

Varaždinski.hr stoga je odlučio provesti sveobuhvatno ispitivanje svih kandidatkinja i kandidata za gradonačelnicu ili gradonačelnika Grada Varaždina o najvažnijim dijelovima njihova izbornoga programa.

Upite smo odaslali na adresu svih sedmero kandidata, a to su: Ivan Čehok (nezavisni), Rajko Dondur (Živi zid), Damir Habijan (HDZ), Ladislav Ilčić (Hrast), Alen Kišić (SDP-HNS-HSS-HSU-HLSR), Natalija Martinčević (NS-R), Vlado Sevšek (Liga za Varaždin).

PITANJE:
Kakav je vaš stav prema prodaji udjela Grada Varaždina u Termoplinu?

Napomena: Redoslijed je određen prema vremenu pristizanja odgovora.

Ivan Čehok

Jedna od prvih aktivnosti kod upravljanja Termoplinom biti će smjenjivanje članova Nadzornog odbora, u čijem sastavu su isključivo stranački uhljebi. Grad će preuzeti upravljanje Termoplinom i ponašat će se kao većinski vlasnik, što nije bio slučaj posljednjih 6 godina. Prodaja udjela u Termoplinu ovisit će o situaciji na tržištu, a ako i dođe do odluke o prodaji to će se odnositi na posao distribucije, a ne na prodaju infrastrukture (plinske mreže koja je izgrađena novcem građana).

Natalija Martinčević

Nema prodaje dionica. Termoplin mora ostati tvrtka sa većinskim udjelom 51% Grada Varaždina. Radi se o tvrtki koja ima monopol na distribucijsku mrežu, a preko 90% kućanstava i industrije u gradu i županiji je ovisno o plinu, cijenama i dostavi. Dozvoliti jednoj obitelji da odlučuje o jednom od najvažnijih resursa i to u svojstvu monopoliste je nedopustivo. Gradonačelnik treba osigurati povratak upravljačkih prava, jer prema postojećoj situaciji u Skupštini, usprkos 51 % dionica to nema. U slučaju bilo kakvih drugačijih odluka – tražiti ću i osigurati potpise za referendum.

Alen Kišić

Činjenica je da je u tijeku liberalizacija tržišta i zato treba gledati za dugoročnu dobrobit tvrtke. No, s druge strane, ne možemo razgovarati o prodaji Termoplina bez prave procjene vrijednosti. Takve odluke ne donose se ad hoc, već treba sagledati situaciju iz svih aspekata i razmišljati dugoročno. Dakle, ono što će biti prvo – neovisna procjena vrijednosti tvrtke.

Damir Habijan

Stav je vrlo jasan, nismo protiv prodaje dionica trgovačkog društva Termoplin d.d. kojih je Grad Varaždin imatelj. To smo jasno istaknuli nekoliko puta prošle godine, kada je prodaja postala tema na gradskom vijeću. Međutim, i tada smo vrlo jasno rekli da ne možemo prihvatiti da se u transkaciju prodaje dionica ide bez prethodno napravljene procjene vrijednosti dionica (bilo statičnom ili dinamičnom formulom), kao niti da se u navedeni proces ide samo radi pokrivanja dugova sada već bivše gradske vlasti.

Prilikom vođenja transakcije prodaje dionica Grad Varaždin mora postupati kao dobar gospodarstvenik odnosno provesti transaprentan način prodaje.

Također, mišljenja smo kako društvo Termoplin d.d. kao komunalno društvo ima primarnu funkciju pružati kvalitetnu uslugu Varaždinkama i Varaždincima, a ne ostvarivati profit na uštrb usluge.

Također prilikom prodaje se treba ugraditi instrument koji obvezuje društvo Termoplin na pojačano održavanje i ulaganje o njihovom bilančnom trošku bez podizanja cijene plina definiranjem roka u kojem se moraju provesti poboljšanja i ulaganja, kao i jasne kriterije i penalizaciju nepridržavanja ugovorenih obveza.

Ladislav Ilčić

Treba razdvojiti mrežu, koju su Varaždinci izgradili svojim novcem i koja treba ostati u vlasništvu grada, od distribucije koja se može prepustiti tržištu. Dakle, taj dio se može prodati, pogotovo ako se procijeni da će liberalizacijom tržišta vrijednost gradskog udjela u Termoplinu značajno pasti.

Vlado Sevšek

Grad se ne smije olako rješavati udjela u tvrtkama koje su od posebnog javnog interesa, a jedna od njih je i Termoplin. Naprotiv, upravljanje tvrtkama u vlasništvu ili suvlasništvu Grada mora se unaprijediti i njima upravljati kao dobrom svih građana, ali po ekonomskim i tržišnim principima, uz naglašenu razinu socijalne osjetljivosti. Stav Nezavisne liste VLADE SEVŠEKA i LIGE ZA VARAŽDIN je da se Gradom mora početi upravljati na poduzetnički način, a ne kao do sada – bez odgovornosti za gradsku i društvenu imovinu!

Rajko Dondur

[bez odgovora]

Ostala pitanja

> Koje konkretno i provedivo rješenje nudite za rješavanje problema baliranog otpada?

> Kakav je vaš stav prema prodaji udjela Grada Varaždina u Termoplinu?

> Kakav je vaš odnos prema daljnjem razvoju projekta Tehnološki park II?

> Kako vidite situaciju u varaždinskom nogometu (odnos NK Varaždin – NK Varteks) i koje rješenje nudite?

> Koji je vaš stav prema ugovorima s privatnim partnerom vezanima uz Arenu Varaždin?

> Smatrate li da je u Varaždinu potrebno graditi novu školu (nove škole) zbog prenapučenosti pojedinih škola?

> Kakva bi, po vama, trebala biti strategija daljnjeg razvoja Špancirfesta?

> Koja rješenja nudite za oživljavanje središta grada?

> Mislite li nastaviti inicijativu ‘izlaska Varaždina na Dravu’? Na koji način, kada, kojim sadržajima?

Pročitajte i druga predizborna obećanja!

U nastavku donosimo niz poveznica na zasebne članke, podijeljene po područjima, u kojima kandidadati najavljuju glavne projekte koje će realizirati, ali ne samo koje već u kojem roku i kojim sredstvima. Informirajte se prije glasovanja, ovo su njihova predizborna obećanja!

>>> VŽ GRADONAČELNIK Ovo je najvažniji tekst koji trebate pročitati prije izbora!

> GOSPODARSTVO

> VISOKO OBRAZOVANJE I ZNANOST

> PREDŠKOLSKI ODGOJ I OSNOVNOŠKOLSKO OBRAZOVANJE

> KOMUNALNO UREĐENJE I ZAŠTITA OKOLIŠA

> TURIZAM

> KULTURA

> SPORT

> SOCIJALNA SKRB I BRIGA ZA OSOBE TREĆE ŽIVOTNE DOBI

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije