BALE Kako varaždinski ‘gradonačelnici’ (ne)će riješiti vječiti problem grada

Pred nama su još jedni lokalni izbori. U nedjelju, 21. svibnja, bira se, između ostalog, i novi gradonačelnik Varaždina, središta Varaždinske županije.

Varaždinski.hr stoga je odlučio provesti sveobuhvatno ispitivanje svih kandidatkinja i kandidata za gradonačelnicu ili gradonačelnika Grada Varaždina o najvažnijim dijelovima njihova izbornoga programa.

Upite smo odaslali na adresu svih sedmero kandidata, a to su: Ivan Čehok (nezavisni), Rajko Dondur (Živi zid), Damir Habijan (HDZ), Ladislav Ilčić (Hrast), Alen Kišić (SDP-HNS-HSS-HSU-HLSR), Natalija Martinčević (NS-R), Vlado Sevšek (Liga za Varaždin).

PITANJE:
Koje konkretno i provedivo rješenje nudite za rješavanje problema baliranog otpada?

Napomena: Redoslijed je određen prema vremenu pristizanja odgovora.

Ivan Čehok

Mi sa sigurnošću znamo da je posjednik baliranog otpada trgovačko društvo Varkom. Stoga će se na relaciji Varkom -> Fond -> Ministarstvo -> Gradsko vijeće rješavati problem baliranog otpada. Aktivnosti koje ćemo odmah poduzeti su pregovori sa koncesionarom gdje ne isključujemo mogućnost raskida koncesije. Sve aktivnosti biti će usmjerene ma minimaliziranje troškova i zakonitost rješenja.

Natalija Martinčević

U pregovorima sa koncesionarom razvrgavanje postojećeg ugovora o koncesiji jer je neodrživ i sa strane ne mogućnosti sufinanciranja Fonda ali i realizacije u zadanim rokovima od strane koncesionara (zakonske promjene nakon potpisivanja ugovora).

Nakon toga raspisivanje nove koncesije ali isključivo po preciznim pisanim uputama i prema zahtjevima Ministarstva za zaštitu okoliša i Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša te temeljem toga osiguranje sufinanciranja 85 % od strane države (što je bio i sastavi dio prvobitnog ugovora koji je Habuš raskinuo). Pokretanje procedure odmah nakon izbora, organizacija hitnog sastanka Ministar, Direktor Fonda, Gradonačelnik, Župan te formiranje radne skupine za pripremu nove koncesije (uključeni članovi Ministarstva, Fonda, Grada, Županije i Varkoma). Realni rok za realizaciju kraj 2017.

Alen Kišić

Rješenje za balirani otpad ću ponuditi odmah na početku mandata. Ići će u tri smjera: ekološki naprihvatljivije, legalno i najbrže moguće i bez ijedne dodatne lipe na trošak građana. Rješenje ima dva smjera, jedno je da se “maknu” bale, a drugo da se sanira samo zemljište. U drugom dijelu će se uključiti fond za zaštitu okoliša, a bale ćemo maknuti relativno brzo, i zato mi je potrebna većina u Gradskom vijeću.

Damir Habijan

U razgovorima sa odgovornim osobama iz Vlade i Ministarstva zaštitte okoliša i enregetike obavili smo potrebne razgovore o spremnosti Vlade na uključenje u rješavanje problema kroz posebno podzakonsko rješenje koje bi kao specijalni zako, lex specialis, preuzelo nadležnost uz istovremeno definiranje sufinanciranja od strane države za rješavanje problematike. Na ovaj način se isključuju svi dosadašnji partikularni interesi. Grad mora identificirati gdje su konkretna sredstva koja su građani već uplatili te napraviti reviziju podjele Varkoma na Varkom i Čistoću te osigurati dostupnost svih do sada uplaćenih sredstava. Pitanje je odgovornosti ukoliko ova sredstva nisu deponirana na posebnom računu i ukamaćivana.

Grad mora raskinuti koncesiju uz mirno rješenje raskida sa koncesionarom prijebojem dijela već uplaćenih sredstava kako šteta za koncesionara može biti samo dio izmakle dobiti, a sudovi su generalno vrlo restriktivni kod dosude izmakle dobiti.

Ladislav Ilčić

Potrebno je poništiti štetnu i nerealiziranu odluku o koncesiji iz 2103. te započeti pregovore sa svim čimbenicima, prvenstveno s Ministarstvom i Fondom o načinu zbrinjavanja bala. Fond mora imati interes da se svaki ekološki problem, a varaždinske bale to svakako jesu, riješi na što je moguće više ekološki način te mora u tome financijski pomoći. Cilj ovog projekta nije samo rješenje ekološkog problema već i oslobađanja prostora u Brezju za gospodarske aktivnosti.

Vlado Sevšek

Na ulazu u grad, varaždinski političari od 2005. godine gomilaju otpad i riskiraju moguću ekološku katastrofu. Mi iz Lige za Varaždin tvrdimo: na tom mjestu za četiri godine više neće biti niti jedne bale!

Jedino moguće rješenje za taj gorući varaždinski problem je njegova cjelovita obrada i zbrinjavanje u jednom od MBO postrojenja kakvih sada ima već nekoliko u široj regiji. Pritom se kod transporta do tih postrojenja moraju poštivati svi ekološki i sigurnosni standardi, a građane Varaždina taj postupak više ne smije stajati niti kune. Na mjestu sadašnjih bala za četiri godine će biti najmanje dvije nove tvornice u kojima će posao pronaći šestotinjak radnika.

Rajko Dondur

[bez odgovora]

Ostala pitanja

> Koje konkretno i provedivo rješenje nudite za rješavanje problema baliranog otpada?

> Kakav je vaš stav prema prodaji udjela Grada Varaždina u Termoplinu?

> Kakav je vaš odnos prema daljnjem razvoju projekta Tehnološki park II?

> Kako vidite situaciju u varaždinskom nogometu (odnos NK Varaždin – NK Varteks) i koje rješenje nudite?

> Koji je vaš stav prema ugovorima s privatnim partnerom vezanima uz Arenu Varaždin?

> Smatrate li da je u Varaždinu potrebno graditi novu školu (nove škole) zbog prenapučenosti pojedinih škola?

> Kakva bi, po vama, trebala biti strategija daljnjeg razvoja Špancirfesta?

> Koja rješenja nudite za oživljavanje središta grada?

> Mislite li nastaviti inicijativu ‘izlaska Varaždina na Dravu’? Na koji način, kada, kojim sadržajima?

Pročitajte i druga predizborna obećanja!

U nastavku donosimo niz poveznica na zasebne članke, podijeljene po područjima, u kojima kandidati najavljuju glavne projekte koje će realizirati, ali ne samo koje već u kojem roku i kojim sredstvima. Informirajte se prije glasovanja, ovo su njihova predizborna obećanja!

>>> VŽ GRADONAČELNIK Ovo je najvažniji tekst koji trebate pročitati prije izbora!

> GOSPODARSTVO

> VISOKO OBRAZOVANJE I ZNANOST

> PREDŠKOLSKI ODGOJ I OSNOVNOŠKOLSKO OBRAZOVANJE

> KOMUNALNO UREĐENJE I ZAŠTITA OKOLIŠA

> TURIZAM

> KULTURA

> SPORT

> SOCIJALNA SKRB I BRIGA ZA OSOBE TREĆE ŽIVOTNE DOBI

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije