KOMUNAL I OKOLIŠ Usporedite predizborna obećanja varaždinskih ‘gradonačelnika’!

Pred nama su još jedni lokalni izbori. U nedjelju, 21. svibnja, bira se, između ostalog, i novi gradonačelnik Varaždina, središta Varaždinske županije.

Varaždinski.hr stoga je odlučio provesti sveobuhvatno ispitivanje svih kandidatkinja i kandidata za gradonačelnicu ili gradonačelnika Grada Varaždina o najvažnijim dijelovima njihova izbornoga programa.

Upite smo odaslali na adresu svih sedmero kandidata, a to su: Ivan Čehok (nezavisni), Rajko Dondur (Živi zid), Damir Habijan (HDZ), Ladislav Ilčić (Hrast), Alen Kišić (SDP-HNS-HSS-HSU-HLSR), Natalija Martinčević (NS-R), Vlado Sevšek (Liga za Varaždin).

U ovome članku pročitajte o njihovim predizbornim obećanjima vezanima uz područje KOMUNALNOG UREĐENJA I ZAŠTITE OKOLIŠA.

Na kraju članka nalaze se poveznice na odgovore kandidata vezane uz ostala područja i specifične teme.

PITANJE:
Nabrojite do tri projekta koja ćete ostvariti na području KOMUNALNOG UREĐENJA I ZAŠTITE OKOLIŠA (max 900 znakova).
Navedite ciljeve koje želite postići tim projektima (max 300 znakova).
Navedite rok u kojem ćete ostvariti svaki od navedenih projekata.
Navedite izvore financiranja te ostale preduvjete i kako ćete ostvariti te preduvjete.

Napomena: Redoslijed je određen prema vremenu pristizanja odgovora.

Ivan Čehok

1. omogućiti preko gradskih tvrtki postavljanje jeftinih energetskih jedinica za opskrbu kućanstava (osobito plinom) – sanacija kotlovnica

2. povezati infrastrukturno i prometno grad s prigradskim naseljima i okolnim općinama, omogućiti širenje zona individualne stambene izgradnje na rubovima grada

3. završiti projekte postavljanja komunalne infrastrukture u svim dijelovima grada, osobito kanalizacije u zapadnom dijelu grada; uz pomoć dobro organizirane tvrtke – VARKOM d.d. + Plitvica i mini hidroelektrana

Za svako od tematskih područja naveli smo po 3 projekta koje je moguće vidjeti na našoj web stranici www.glaszavarazdin.com. Način finaciranja za sve navedene projekte polazi od sanacije Proračuna koju ćemo provesti u prvoj godini mandata. Nakon toga, dobivenim uštedama, s jedne strane, te sredstvima iz centralnog Držvanog Proračuna te povlačenjem sredstava iz EU fondova stvorit će se financijski kapacitet za navedene projekte. Za razliku od naših političkih oponenata mi ne želimo davati obećanja koja će trajati do 21. svibnja 2017. godine.

Natalija Martinčević

0. Rješavanje problema bala

U pregovorima sa koncesionarom razvrgavanje postojećeg ugovora o koncesiji jer je neodrživ i sa strane ne mogućnosti sufinanciranja Fonda ali i realizacije u zadanim rokovima od strane koncesionara (zakonske promjene nakon potpisivanja ugovora). Nakon toga raspisivanje nove koncesije ali isključivo po preciznim pisanim uputama i prema zahtjevima Ministarstva za zaštitu okoliša i Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša te temeljem toga osiguranje sufinanciranja 85 % od strane države (što je bio i sastavi dio prvobitnog ugovora koji je Habuš raskinuo). Pokretanje procedure odmah nakon izbora, organizacija hitnog sastanka Ministar, Direktor Fonda, Gradonačelnik, Župan te formiranje radne skupine za pripremu nove koncesije (uključeni članovi Ministarstva, Fonda, Grada, Županije i Varkoma). Realni rok za realizaciju kraj 2017.

1. Reciklažna dvorišta – na reciklažnom dvorištu bit će omogućeno prikupljanje različitih vrsta otpada, na za to posebno predviđenom i izgrađenom mjestu koje će biti ustrojeno prema suvremenim europskim standardima i zahtjevima građana te ukupno opremanje

Cilj: kvalitetnije zbrinjavanje svih vrsta otpada

Rok: 2018.

Fin: EU fondovi (na raspolaganju 130 mil. kn iz EU fondova za tu namjenu), Fond za zaštitu okoliša (100% financiranje ukupne projektne dokumentacije)

2. Sanacija komunalnih odlagališta otpada

Cilj: sanacija svih komunalnih odlagališta otpada (projekt u suradnji za Županijom)

Rok: kontinuirano

Fin: EU fondovi (na raspolaganju 85 mil. kn iz EU fondova)

3. Projekt “Oaza zelene energije”

(vidi pod poslovna zona Brezje) Poslovna zona Brezje – nove, primarno proizvodne tvrtke više i visoke tehnologije te održivih izvora energije. Posebni poticaji ne za sve investitore, već za ciljane industrije i tehnologije. Projekt “Oaza zelene energije” (proizvodnja solarne rasvjete i sl.) sa najvišim mjerama poticaja (najuža suradnja sa projektom Tehnološki park II)

Cilj: visoke tehnologije, novi brand Varaždina – zelena energija. Otvaranje novih radnih mjesta, visoko i više obrazovani i više plaće.

Rok: Odluka o mjerama i poticajima, gospodarska diplomacija i prezentacija poslovnih mogućnosti 10. mj. 2017.

Fin: privatni investitori (organizacijski dio iz postojećih kapaciteta grada, poticaji iz novostvorenih vrijednosti investitora)

Alen Kišić

OTPAD

Otpad ćemo riješiti raskidom koncesije koja nije prihvatljiva. Raspis javne nabave za zbrinjavanje bala koja mora biti u skladu s novim zakonom. Financiranje je predviđeno dijelom iz proračuna grada te iz sredstava Fonda. Rješenje prethodno potvrditi kroz ugovor s Ministarstvom zaštite okoliša i Fondom. U 2018. istječe koncesija za tekući otpad te će zbrinjavanje preuzeti gradska tvrtka registriranu za tu djelatnost. Trajanje: 2017. – kontinuirano. Financiranje: Grad Varaždin, nacionalni fondovi, FZOEU.

PARKIRANJE

Model uključuje poslovne subjekte u centru, grad i koncesionara. Posjetitelji centra i tržnice, s računom za uslugu, prvih sat vremena imaju besplatno parkiranje, a drugi plaćaju pola. Sufinanciranje iz fonda u koji bi uplaćivali grad i poslovni subjekti. Za prodavače na tržnici iznaći prihvatljivo rješenje, uz zabranu parkiranja na ulazu s Preradovićeve, koji bi se koristio za brze kupovine. Mjesečne i godišnje parkirne karte za pojedina gradska područja s višestambenim zgradama po subvencioniranim cijenama. Trajanje: 2017. – kontinuirano. Financiranje: Grad Varaždin.

KUĆANSKA RAMPA

Prva mogućnost je podvožnjak ispod Supilove ulice, na mjestu rampe. Alternativa je nadvožnjak koji započinje kod skladišta Velpro, a završava na budućem rotoru Zagrebačka – Supilova. Oba rješenja imaju prednosti i nedostataka, podjednakog su financijskog opterećenja. Prvo je donošenje odluke o odabiru rješenja, nakon čega će se poduzeti daljnji koraci. Postoji niz mogućnosti za sufinanciranje. Trajanje: 2018. – kontinuirano. Financiranje: Grad Varaždin, nacionalni i EU fondovi, HC, HŽ.

Damir Habijan

Nužno je podići odgovornost, transparentnost i profesionalne standarde u gradskim upravnim odjelima za komunalni sustav i urbanizam te prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Predložit ćemo Gradskom vijeću osnivanje Povjerenstva za ocjenu arhitektonske uspješnosti, s ciljem osiguranja vrsnoće izgrađenog prostora na području Grada Varaždina. Također će se predložiti osnivanje savjetodavnog tijela koje će se interdisciplinarno baviti javnim prostorom, pri čemu trebaju sudjelovati arhitekti, prostorni planeri, umjetnici, kulturnjaci i drugi stručnjaci različitih profila koji žive u Varaždinu i vezani su uz Varaždin, kao i lokalne institucije i udruge.

Nužno je pokrenuti promjenu urbanističkih planova, na temelju potrebnih studija koje uzimaju u obzir promjene u načinu života i poslovanja, razvojne potrebe, ali i zaštitu identiteta grada kao urbane cjeline duge povijesti i neosporne vrijednosti.

Budući razvoj grada, a posebno novih naselja gdje je to najlakše provesti, treba slijediti koncept pametnog grada (smart city) koji integrira različite tehnologije, uređaje i sustave upravljanja gradom. Varaždin treba pristupiti inicijativama i projektima u tom području, što su prethodne vlasti izbjegavale.

Navedite ciljeve koje želite postići tim projektima (max 300 znakova):

Vrsnoća izgrađenog prostora
Urbanističko planiranje i izgradnjakoji prate potrebe stanovanja i gospodarstva te osiguravaju potrebnu komunalnu i društvenu infrastrukturu (škole, vrtići, trgovine, javni promet…)
Dovoljno višenamjenskih javnih prostora
Čist i uredan grad s dovoljno zelenila
Rješenja “pametnog grada”u upravljanju infrastrukturom
Sustav odvajanja otpada na kućnom pragu

Navedite rok u kojem ćete ostvariti svaki od navedenih projekata:

Kontinuirane aktivnosti tijekom cijelog mandata, s prvim rezultatima nakon 6 mjeseci.

Navedite izvore financiranja te ostale preduvjete i kako ćete ostvariti te preduvjete:

Za sve infrastrukturne projekte realni su izvori EU fondovi.
Redovito održavanje i komunalni zahvati financirat će se iz proračuna Grada Varaždina, u okviru sredstava prethodne dvije godine, ali uz pažljivije planiranje, upravljanje projektima i provođenje postupaka javne nabave.
Za uspješnu i učinkovitu potporu projektima nužna je reorganizacija gradskih ureda, bez novog zapošljavanja.

Ladislav Ilčić

Prvi projekt je svakako rješenje za bale smeća. Potrebno je poništiti štetnu i nerealiziranu odluku o koncesiji iz 2103. te započeti pregovore sa svim čimbenicima, prvenstveno s Ministarstvom i Fondom o načinu zbrinjavanja bala. Fond mora imati interes da se svaki ekološki problem, a varaždinske bale to svakako jesu, riješi na što je moguće više ekološki način te mora u tome financijski pomoći. Cilj ovog projekta nije samo rješenje ekološkog problema već i oslobađanja prostora u Brezju za gospodarske aktivnosti.

Pod drugom točkom navest ćemo projekte za koje vjerujemo da se mogu realizirati uz sufinanciranje europskih fondova, poput aglomeracije ili pothodnika umjesto Kućanske rampe. Obzirom na slabo iskorištavanje tih fondova od strane Hrvatske, vjerojatno će se na državnoj razini pristupiti pregovorima o promjeni uvjeta. Pri tome se Varaždin treba aktivno uključiti kako bi prometni te ostali komunalni projekti lakše mogli povući novac iz europskih fondova.

Kao što je vidljivo, Hrast ne namjerava ulaziti u neke megalomanske komunalne troškove i projekte. Jasno smo dali do znanja cjelokupnoj javnosti da gradska uprava treba puno više pažnje posvetiti ljudima a ne samo infrastrukturi. Kad se demografski pokazatelji poprave, imat će većeg smisla ulagati u infrastrukturu. Što će nam novi kružni tokovi i nove škole ako u njih neće imati tko ići? No, pod trećom točkom navest ćemo propitkivanje projekata i ugovora koji su već realizirani, ali se nisu pokazali najboljim rješenjima, poput Arene Varaždin, odnosa sa Crtoradom, gradskog bazena ili problema s grijanjem iz kotlovnica. Također, navodimo ovdje i neke male i relativno jeftine stvari koje imaju velik utjecaj na funkcioniranje i cjelovitu sliku grada: izgradnja javnog wc – a, jer bi ga svaki turistički grad trebao imati, izgradnja terminala za dostavu na Varaždinskom placu, osiguranje i naplata parkirnih mjesta za turističke autobuse koji dolaze u naš grad, poboljšanje biciklističkih staza, rješavanje odnosa između Čistoće i Varkoma, uvođenje detaljnije selekcije otpada.

Vlado Sevšek

Liga za Varaždin razradila je projekt kojim grad prestaje biti razlomljen na dva dijela. Izgradnjom podvožnjaka ispod kučanske rampe u cijelosti će nestati zastoji u tom prometno iznimno frekventnom dijelu grada. Sredstva za ovaj iznimno važan infrastrukturni projekt povući ćemo iz fondova Europske unije. Teretni promet u potpunosti ćemo preusmjeriti iz centra grada gradnjom spoja poduzetničke zone Jalkovec s jugozapadnom zaobilaznicom, a pokrenut ćemo inicijativu za gradnju novog autobusnog kolodvora. Za te projekte osigurati ćemo sredstva iz EU fondova, kao i korištenje sredstava državnog proračuna.

U zaštiti okoliša nastaviti ćemo s poticanjem rada ekoloških udruga i podizanju ekološke svijesti građana, te gradska komunalna poduzeća usmjeravati u primjenu najnovijih ekoloških standarda, kao i provođenje projekata koji bi se financirali EU sredstvima. U tom smislu jačat ćemo suradnju Grada Varaždina i Geotehničkog fakulteta u Varaždinu koji obrazuje inženjere zaštite okoliša.

Rajko Dondur

[bez odgovora]

OSTALE TEME IZ IZBORNIH PROGRAMA

>>> VŽ GRADONAČELNIK Ovo je najvažniji tekst koji trebate pročitati prije izbora!

> GOSPODARSTVO

> VISOKO OBRAZOVANJE I ZNANOST

> PREDŠKOLSKI ODGOJ I OSNOVNOŠKOLSKO OBRAZOVANJE

> TURIZAM

> KULTURA

> SPORT

> SOCIJALNA SKRB I BRIGA ZA OSOBE TREĆE ŽIVOTNE DOBI

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije