VRTIĆI I ŠKOLE Usporedite predizborna obećanja varaždinskih ‘gradonačelnika’!

Pred nama su još jedni lokalni izbori. U nedjelju, 21. svibnja, bira se, između ostalog, i novi gradonačelnik Varaždina, središta Varaždinske županije.

Varaždinski.hr stoga je odlučio provesti sveobuhvatno ispitivanje svih kandidatkinja i kandidata za gradonačelnicu ili gradonačelnika Grada Varaždina o najvažnijim dijelovima njihova izbornoga programa.

Upite smo odaslali na adresu svih sedmero kandidata, a to su: Ivan Čehok (nezavisni), Rajko Dondur (Živi zid), Damir Habijan (HDZ), Ladislav Ilčić (Hrast), Alen Kišić (SDP-HNS-HSS-HSU-HLSR), Natalija Martinčević (NS-R), Vlado Sevšek (Liga za Varaždin).

U ovome članku pročitajte o njihovim predizbornim obećanjima vezanima uz područje PREDŠKOLSKOG ODGOJA I OSNOVNOŠKOLSKOG OBRAZOVANJA.

Na kraju članka nalaze se poveznice na odgovore kandidata vezane uz ostala područja i specifične teme.

PITANJE:
Nabrojite do tri projekta koja ćete ostvariti na području PREDŠKOLSKOG ODGOJA I OSNOVNOŠKOLSKOG OBRAZOVANJA (max 900 znakova).
Navedite ciljeve koje želite postići tim projektima (max 300 znakova).
Navedite rok u kojem ćete ostvariti svaki od navedenih projekata.
Navedite izvore financiranja te ostale preduvjete i kako ćete ostvariti te preduvjete.

Napomena: Redoslijed je određen prema vremenu pristizanja odgovora.

Ivan Čehok

1. nastavak investicija u školstvo i slobodno vrijeme djece i mladih, sustavna obnova i izgradnja dječjih vrtića. Optimalizacija sustava mreže osnovnih škola – VIII. osnovna škola; Društvo naša djeca – prostor

2. nastaviti nasilno prekinuti projekt “Škola otvorenih vrata”, iskoristiti mogućnost jednosmjenske nastave kako bi djeca i roditelji bili što više rasterećeni školskih obveza kod kuće

3. Uz besplatne udžbenike, nabavka tableta i pametnih ploča

Za svako od tematskih područja naveli smo po 3 projekta koje je moguće vidjeti na našoj web stranici www.glaszavarazdin.com. Način finaciranja za sve navedene projekte polazi od sanacije Proračuna koju ćemo provesti u prvoj godini mandata. Nakon toga, dobivenim uštedama, s jedne strane, te sredstvima iz centralnog Držvanog Proračuna te povlačenjem sredstava iz EU fondova stvorit će se financijski kapacitet za navedene projekte. Za razliku od naših političkih oponenata mi ne želimo davati obećanja koja će trajati do 21. svibnja 2017. godine.

Natalija Martinčević

1. Infrastrukturni projekti

Novi: vrtić 4. MO, naselje POS/Grabanice , vrtić 2.MO – bivša vojna pekara

Cilj: potreba za novim vrtićima obzirom na liste čekanja, naselja koja nemaju vrtić, a svakako ga prema broju stanovnika, ali i dislociranosti, trebaju imati

Obnova vrtića: primjereni uvjeti rada i boravka za djecu i odgajatelje, te omogućavanje novih sadržaja za djecu

Rok: zaključno 2020.

Fin: EU fondovi, do punog iznosa Fond za sufinanciranje EU projekata, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (obnova po modelu energetske učinkovitosti)

Izgradnja nove škole te obnova i dogradnja 5. i 6. osnovne škole

Potrebna je izgradnja nove škole na području 4.mjesnog odbora naselje POS/ Grabanice. Dogradnja 6. OŠ neće zadovoljiti potrebe, a i projekt koji je napravljen za dogradnju i obnovu već sada ne rješava problem. 6. i 5. OŠ treba obnoviti, dograditi te opremiti sportske dvorane.

Cilj: zadovoljenje potreba stanovnika navedenog naselja, 6. OŠ u jednosmjenskoj nastavi, povećanje kvalitete boravka i rada djece i nastavnika

Rok: 2021.

Fin: od države tražiti promjenu alokacije sredstava za osnovne škole (prema sadašnjem ugovoru sredstva iz EU fondova mogu se koristiti za vrtiće, srednje strukovne škole i visoko školstvo, ali ne i za osnovne škole). Financiranje do punog iznosa iz Fonda za sufinanciranje EU projekta (koji je država osnovala temeljem zakonskog prijedloga mene kao saborske zastupnice i na kojem su rezervirana sredstva za tu namjenu). U slučaju da država to ne napravi tada prema modelu JPP sa sufinanciranjem države od 55% (novi Zakon o JPP).

2. Predškolski odgoj

Smanjenje cijene vrtića za 30 % (max cijena vrtića do 500 kn)

Besplatan vrtić za drugo dijete u obitelji

Rad vrtića u popodnevnoj smjeni do 20.30h te osigurana dežurstva subotama do 15h

Institut dadilje – pomoć grada u omogućavanju funkcioniranja Zakona o dadiljama

Cilj: osiguranje predškolske skrbi do prosjeka EU (90%), danas Vž žup. 54%, olakšavanje zapošljavanja roditeljima sa malom djecom (prvenstveno ženama), provođenje ciljeva demografske politike

Rok: 2018.

Fin: proračun Grada

3. Zdrava prehrana

Cilj: uvođenje zdrave prehrane u sve vrtiće i osnovne škole

Rok: početak 2018. (vrijeme potrebno da se provedu postupci javne nabave)

Fin: postojeća sredstva (pilot projekt 5. OŠ – uvedena zdrava prehrana u istoj cijeni kuhinje)

Alen Kišić

IZGRADNJA I OBNOVA VRTIĆA, SMANJENJE CIJENE I PRODUŽENI BORAVAK

Izgradnja dva nova vrtića u prigradskom naseljima, te energetska i temeljita rekonstrukcija svih objekata gradskog vrtića Varaždin, kako bi se dobili bolji uvjeti za djecu predškolske dobi i kako bi se poštivali Državni pedagoški standardi. Smanjenje cijene vrtića za 150 kn, uvođenje besplatnog učenja stranih jezika te produženi boravak. Trajanje: 2017. – kontinuirano. Financiranje: Grad Varaždin, nacionalni i fondovi EU, FZOEU.

ENERGETSKA OBNOVA ŠKOLA TE OPREMANJE I STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE

Iako su škole obnovljene i proširene za jednosmjensku nastavu, potrebno ih je obnoviti kako bi bile i energetski učinkovite. Nadalje, potrebno je obnoviti i unaprijediti praktikume, kako bi pratili moderne potrebe u obrazovanju. Nužna obnova informatičke opreme koja je zastarjela. Koristeći EU fondove, posebno Erasmus+, stručno osposobljavati kadrove u obrazovanju. Trajanje: 2017.- kontinuirano. Financiranje: Grad Varaždin, nacionalni i fondovi EU, FZOEU.

REVIZIJA MREŽE ŠKOLA I IZGRADNJE NOVE ŠKOLE

Prijedlog mreže osnovnih škola za područje Grada Varaždina ustrojava se na način da zadovoljava iskazane potrebe utvrđene sustavnim praćenjem i predviđanjem demografskih, gospodarskih i urbanističkih kretanja na području Grada Varaždina, udovoljava zahtjevima dostupnosti i racionalnog ustroja upisnih područja te ispunjava uvjete i mjerila propisana Državnim pedagoškim standardom osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja. Ostavlja se mogućnost izgradnje nove škole, ukoliko se revizijom mreže škola ne bi mogao riješiti problem prekobrojnog broja učenika u određenim školama. Trajanje: 2017.- kontinuirano. Financiranje: Proračun grada.

Damir Habijan

Preduvjet izgradnje novih dječjih vrtića, Donji Kućan i Hrašćica, kao i korištenja sredstava, sukladno Pravilniku o provedbi Mjere 7.4.1 iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. jest podjela postojeće javne ustanove Dječji vrtić Varaždin na dvije ustanove, a sve radi usklađivanja s pozitivnim propisima Republike Hrvatske

Projekt energetske obnove nekretnina u kojima su smješteni dječji vrtići na području Grada Varaždina uključivo i uvođenje rashladnog sustava, primjer prostora na katu vrtića Aleja

Hitna, sanacija dječjeg vrtića u Koprivničkoj ulici u Varaždinu radi uklanjanja azbestnih ploča.

Smanjenje cijene dječjih vrtića iz sredstava koja će se prikupiti ukidanjem naknada za gradske vijećnike i članove upravnih vijeća ustanova u vlasništvu Grada Varaždina.

Predstavljanje nove mreže dječjih vrtića i uvođenje dodatnih programa u gradske vrtiće.

Usklađivanje plaća zaposlenika dječjih vrtića sa zaposlenicima u osnovnim školama, sukladno pozitivnim propisima.

Obzirom na broj djece rođene u Gradu Varaždinu u razdoblju 2010. – 2015. godine (410-454) smatramo da u ovom trenutku nažalost nema potrebe za izgradnjom nove osnovne škole u Gradu Varaždinu.

Potreban je novi ustroj mreže osnovnih škola, na način da se postojeći broj učenika koji upisuju prvi razred osnovne škole, rasporedi u postojećih sedam osnovnih škola, pri čemu treba voditi računa da učenici mogu sigurno i u kratkom vremenskom razdoblju doći do škole.

Hitna adaptacija V. osnovne škole radi rješavanja problematike ispravnosti elektroinstalacija.

U suradnji s HZZ-om i UHO Varaždin potaknuti u završnim razredima interes za zanimanja koja će zadovoljiti potražnju radne snage postojećih poslovnih subjekata.

Ciljevi:

Apsolutna depolitizacija školskih odbora kao jamstvo promicanja izvrsnosti u školstvu.

Osnovne škole kao najvažnija podloga za daljnje obrazovanje mlade generacije Varaždina.

Intenzivni programi prevencije i osvješćivanja vršnjačkog nasilja.

Promicanje fakultativnih sufinanciranih programa od učenja stranih jezika, umjetnosti do tehničkih programa.

Promicanje intergracije STEM obrazovanja u osnovne škole jamstvo je budućnosti djece, kao i promicanje informatičkog obrazovanja i znanja.

Fond za nagrađivanje nadarenih učenika i fond za stipendiranje učenika slabijeg imovinskog stanja.

Upravni odjel za društvene djelatnosti mora pratiti ravnomjeran razvoj škola implementacijom inicijativa i programa te osigurati jasnu provedbu inicijativa pedagoškog kadra u svim školama.

Rokovi:

Podjela ustanove Dječji vrtić Varaždin do kraja listopada 2017. godine;

Sanacija vrtića u Koprivničkoj do kraja godine;

Energetska obnova nekretnina – odmah započeti razgovore s resornim ministarstvo i Fondom radi sufinanciranja navedenog projekta.

Izvori financiranja i ostali preduvjeti:

Za podjelu ustanove nisu potrebna dodatna izdvajanja u proračunu Grada.

Sanacija dječjeg vrtića i energetska obnova uz pomoć fondova i sufinanciranje države.

Ladislav Ilčić

Jedan od najvažnijih projekata na području predškolskog područja je svakako značajno smanjenje cijene vrtića. Cijena bi ovisila o roditeljskim primanjima. Većina roditelja plaćala bi 150 ili 300kn mjesečno umjesto sadašnjih 700kn ili 850kn. Konkretno, roditelji bi trebali zbrojiti svoja ukupna mjesečna primanja i od njih oduzeti ratu stambenog kredita, ako ga imaju. Dobiveni iznos trebaju podijeliti s brojem članova obitelji. Ako su primanja po članu obitelji:

– manja od 2.500kn, vrtić će plaćati 150kn

– između 2.501 – 3.500kn, vrtić će plaćati 300kn

– između 3.501 – 4.500kn, vrtić će plaćati 450kn

– iznad 4.501 – vrtić će plaćati po najvišoj cijeni od 600kn.

Cijena za svako sljedeće dijete, dijete samohranog roditelja ili dijete roditelja invalida bit će još niža. Uz cijenu, potrebna je i izgradnja novih vrtića, pogotovo u Hrašćici i Kućanu. Svakako tu treba naglasiti i redovito opremanje vrtića i uključenje vrtića u projekte energetske učinkovitosti.

Cilj ovog projekta je olakšanje obiteljskog života koje će za posljedicu imati manje iseljavanje mladih obitelji u susjedne općine i inozemstvo te povećanje nataliteta. Posredna posljedica ovog projekta je i bolje punjenje gradskog proračuna jer, kao što samo već istaknuli, najveći dio proračuna se puni upravo iz poreza i prireza zaposlenih ljudi, a to su najčešće mladi obiteljski ljudi.

Drugi projekt Hrasta na tom području je uvođenje besplatne školske kuhinje, što bi roditeljima u kućnom budžetu ostavilo od 750 do 1000 kuna godišnje. Cilj je isti kao i kod prošlog “projekta”.

Treći projekt je usklađivanje izvanškolskih aktivnosti s redovnom nastavom. Razlog visokih cijena članarina u sportskim klubovima za djecu su najčešće skupe dvorane, a naše školske dvorane su najčešće prazne u periodu od 13 do 17h. Pojačavanjem školskih sportskih klubova te omogućavanjem sportskim klubovima da jeftino održavaju treninge odmah po završetku nastave značajno bi se smanjilo poslijepodnevno “razvažanje” djece po izvanškolskim aktivnostima, povećalo vrijeme koje obitelji provode zajedno, a istodobno bi se i povećao broj djece koja se aktivno bave sportom. Grad može potaknuti dogovor o sličnom modelu i sa školama stranih jezika, pa čak i s Glazbenom školom.

Istaknuli bismo ovdje i četvrti projekt a to je poticanje izvrsnosti kod učenika i nastavnika. Grad većim iznosima treba poticati dodatni rad učenika i nastavnika, kao i rezultate na natjecanjima. Dokazana je pozitivna povezanost vannastavnih aktivnosti i interesa učenika za zanimanja iz STEM područja, a znamo da su upravo znanja i djelatnosti iz ovog područja najvažniji nositelji gospodarskog rasta razvijenih društava. Sve ono što radi županijski centar izvrsnosti treba se pojačati i u redovnim školama.

I peti projekt su besplatni udžbenici ili pomoć pri kupovini udžbenika za srednjoškolce. Hrastov prijedlog bio je nekoliko puta odbijen s objašnjenjem da grad nije osnivač srednjih škola. To je objašnjenje neshvatljivo loše jer grad ne pomaže školama već učenicima odnosno njihovim roditeljima. Dakle, nema razloga da grad ne pomogne srednjoškolcima s područja grada u kupovini udžbenika.

Vlado Sevšek

U programu VARAŽDIN NA KVADRAT kandidata za gradonačelnika Varaždina VLADE SEVŠEKA posebno mjesto zbog demografske obnove ima stvaranje uvjeta za život i napredovanje najmlađih i njihovih obitelji.

Cijene vrtića za obitelji s ukupnim primanjima manjim od 5.800 kuna neto u gradskim vrtićima će iznositi samo 250 umjesto dosadašnjih 700 kuna, a u privatnim 350 umjesto 850 kuna.

Obitelji s neto primanjima do 10.000 kuna će po djetetu u gradskom vrtiću izdvajati 500 kuna, a u privatnom 600 kuna mjesečno.

Svim ćemo silama nastojati da se smanje socijalne razlike među učenicima u osnovnim školama. Djeci čija obitelj prihoduje manje od 7.000 kuna neto mjesečno osigurati ćemo besplatni topli obrok u osnovnim školama. Na taj će način sva djeca, bez obzira na imovinsko stanje obitelji, postati korisnici školskih kuhinja.

Obitelji s manje od 8.000 kuna neto prihoda mjesečno gradske će vrtiće plaćati 400 kuna po djetetu mjesečno, a privatne 500 kuna.

Svim ćemo silama nastojati da se smanje socijalne razlike među učenicima u osnovnim školama. Djeci čija obitelj prihoduje manje od 7.000 kuna neto mjesečno osigurati ćemo besplatni topli obrok u osnovnim školama. Na taj će način sva djeca, bez obzira na imovinsko stanje obitelji, postati korisnici školskih kuhinja.

Sredstvima iz gradskog proračuna i fondova pomoći ćemo modernizaciju i opremanje suvremenim nastavnim i didaktičkim pomagalima u svim školama i vrtićima na području Grada.

Rajko Dondur

[bez odgovora]

OSTALE TEME IZ IZBORNIH PROGRAMA

>>> VŽ GRADONAČELNIK Ovo je najvažniji tekst koji trebate pročitati prije izbora!

> GOSPODARSTVO

> VISOKO OBRAZOVANJE I ZNANOST

> KOMUNALNO UREĐENJE I ZAŠTITA OKOLIŠA

> TURIZAM

> KULTURA

> SPORT

> SOCIJALNA SKRB I BRIGA ZA OSOBE TREĆE ŽIVOTNE DOBI

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije