VISOKO OBRAZOVANJE Usporedite predizborna obećanja varaždinskih ‘gradonačelnika’

Pred nama su još jedni lokalni izbori. U nedjelju, 21. svibnja, bira se, između ostalog, i novi gradonačelnik Varaždina, središta Varaždinske županije.

Varaždinski.hr stoga je odlučio provesti sveobuhvatno ispitivanje svih kandidatkinja i kandidata za gradonačelnicu ili gradonačelnika Grada Varaždina o najvažnijim dijelovima njihova izbornoga programa.

Upite smo odaslali na adresu svih sedmero kandidata, a to su: Ivan Čehok (nezavisni), Rajko Dondur (Živi zid), Damir Habijan (HDZ), Ladislav Ilčić (Hrast), Alen Kišić (SDP-HNS-HSS-HSU-HLSR), Natalija Martinčević (NS-R), Vlado Sevšek (Liga za Varaždin).

U ovome članku pročitajte o njihovim predizbornim obećanjima vezanima uz područje VISOKOG OBRAZOVANJA I ZNANOSTI.

Na kraju članka nalaze se poveznice na odgovore kandidata vezane uz ostala područja i specifične teme.

PITANJE:
Nabrojite do tri projekta koja ćete ostvariti na području VISOKOG OBRAZOVANJA I ZNANOSTI (max 900 znakova).
Navedite ciljeve koje želite postići tim projektima (max 300 znakova).
Navedite rok u kojem ćete ostvariti svaki od navedenih projekata.
Navedite izvore financiranja te ostale preduvjete i kako ćete ostvariti te preduvjete.

Napomena: Redoslijed je određen prema vremenu pristizanja odgovora.

Ivan Čehok

1. sveučilišni centar – raditi na formalnom preseljenju Sveučilišta Sjever iz Koprivnice u Varaždin i, uz postojeće, osmisliti nove studije prema potrebama tržišta rada;

2. smart city – informatički kampus sveučilišta

3. stipendije za preddiplomske, diplomske i doktorske studije

Za svako od tematskih područja naveli smo po 3 projekta koje je moguće vidjeti na našoj web stranici www.glaszavarazdin.com. Način finaciranja za sve navedene projekte polazi od sanacije Proračuna koju ćemo provesti u prvoj godini mandata. Nakon toga, dobivenim uštedama, s jedne strane, te sredstvima iz centralnog Držvanog Proračuna te povlačenjem sredstava iz EU fondova stvorit će se financijski kapacitet za navedene projekte. Za razliku od naših političkih oponenata mi ne želimo davati obećanja koja će trajati do 21. svibnja 2017. godine.

Natalija Martinčević

1. Izgradnja Sveučilišnog kampusa na Dravi

– novi objekti Sveučilišta Sjever, smještajne jedinice, novi sportski i urbani sadržaji za studente

Cilj: jedni projekt koji zaista omogućuje pretvaranje Varaždina u sveučilišni grad

Rok: 2020. (I faza), 2023. (II faza)

Fin: Eu fondovi do 85 %, do punog iznosa Fond za sufinanciranje EU projekata

2. Povezivanje Sveučilišta Sjever sa međunarodnim sveučilištima

– suradnja sa Berlinskim Frei Universitatom (u opciji i druga sveučilišta)

Cilj: Pozicioniranje Sveučilišta Sjever kao međunarodnog sveučilišta

Rok: 2018. početak projekta

Fin: Sveučilište Sjever (organizacijska potpora Grada, Županije i države)

3. Promjena i nadogradnja koncepta smjerova Sveučilišta Sjever

Cilj: novi smjerovi (uz reviziju postojećih) Sveučilišta prema zahtjevima na tržištu rada ali ključno, vizijom gospodarstva grada u budućnosti

Rok: 2018. početak

Fin: Sveučilište Sjever (organizacijska potpora Grada, Županije i države)

Alen Kišić

POTPORA RAZVOJU SVEUČILIŠNIH KAMPUSA FOI-JA I SVEUČILIŠTA SJEVER

Podrška u izgradnji nužno potrebne obrazovne infrastrukture – Novi kampus FOI-ja i Sveučilište Sjever, s ciljem da grad dobije sve potrebne preduvjete za daljni razvoj studijskih programa potrebnih tržištu rada. Za Sveučilišni kampus – nova zgrada FOI-ja, spremni projekti za dobivanje građevinske dozvole, s prostorima za znanstveno istraživački rad i nastavu. Cilj je razvoj sveučilišnih kampusa i jačanje grada na karti sveučilišnih gradova s kvalitetnim i tržišno atraktivnim studijskim smjerovima potrebnim gospodarstvu. Trajanje: 2017.- kontinuirano. Financiranje: 22 mil. eura iz fondova EU i nacionalnih fondova.

POVEĆANJE STIPENDIJA, NOVE STIPENDIJE I STUDENTSKI KREDITI

Povećati ukupni iznos sredstava za stipendiranje učenika i studenata, iznos stipendije po učeniku i studentu, povećati iznose za deficitarne studijske smjerove i zvanja. Uvesti nove kategorije stipendija, poput stipendija koje će sufinancirati mobilnost (npr. Erasmus mobilnost). Nastojati omogućiti studiranje i sufinanciranje troškova studentskih kredita po znatno povoljnijoj kamati. Posebno bi se stimulirali studenti iz STEM područja i IT-a. U suradnji s bankama i Garancijskom agencijom Varaždinske županije sufinancirati kamate na studentske kredite uz subvenciju. Trajanje: 2017.- kontinuirano. Financiranje: Proračun grada, nacionalni i fondovi EU.

USMJERAVANJE VISOKOŠKOLSKIH INSTITUCIJA NA RAZVOJ STEM PROGRAMA

Ukazivanje potreba za obrazovanjem kompetentnih kadrova koji će biti nositelji razvoja Grada Varaždina i čitave regije, a u skladu s razvojnim planovima Grada te potrebama gospodarstva, kao i velikih projekata nositelja razvoja (TPV II, Centrima kompetencija, Gospodarskih zona, postojećih i potencijalnih poslodavaca). Varaždin – sveučilišni grad koji obrazuje deficitarni kadar u STEM i IT području, te postaje središte u kojem zainteresirani ulagači pronalaze u Varaždinu kompetentan i deficitaran kadar, te otvaraju svoje središnjice ili poslovnice. Financiranje: HUP, HGK, MZOS, JLS. Trajanje: 2017. – kontinuirano.

Damir Habijan

1. Pozicioniranje Varaždina kao regionalnog središta visokog obrazovanja u kojem postoje uvjeti za studiranje 8.000 studenata. Stvaranje preduvjeta za rad i razvoj postojećih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i Studijskog centra Sveučilišta Sjever, izgradnjom urbanog kampusa. Potpora razvoju Varaždina kao središta za poslijediplomske studije te znanstvene i stručne skupove s dvoranom od 500 mjesta za znanstvene i stručne skupove

2. Uz postojeće institucije Grad će aktivno raditi na privlačenju novih visokoškolskih institucija. Poticanje programa kojima se zadovoljavaju strukturne potrebe gospodarstva Varaždina i susjednih županija, s naglaskom na STEM područje i stručne studije (politehnike). Poticanje kompetitivnih programa koji su svojom kvalitetom usporedivi sa sličnim programima u svijetu i mogu privući studente iz drugih krajeva (npr. barokna glazba ili studij orgulja)

3. Osposobljavanje gradskih službi za potporu znanosti i visokom obrazovanju, izrada Strategije i formiranje Savjeta za znanost i visoko obrazovanje.

Navedite ciljeve koje želite postići tim projektima (max 300 znakova):

8.000 studenata u Varaždinu
Uvjeti za život 50 mladih znanstvenika
Nova zgrade FOI-a
Prostorni uvjeti za Sveučilište Sjever (prostor vojarne u Optujskoj ulici ili na drugoj lokaciji)
Studentski standard (prehrana i smještaj) za 4 do 5 tisuća studenata i prijevoz

Navedite rok u kojem ćete ostvariti svaki od navedenih projekata:

Studentski standard 2 do 3 godine, ostalo 5 do 10 godina.
Izrada Strategije i formiranje Savjeta za znanost i visoko obrazovanje, 6 mjeseci.

Navedite izvore financiranja te ostale preduvjete i kako ćete ostvariti te preduvjete:

Za sve infrastrukturne projekte realni su izvori EU fondovi. Potpora izgradnji urbanog kampusa i nove zgrade FOI-a (20 milijuna eura iz EU fondova).
Za uspješnu i učinkovitu potporu projektima nužna je reorganizacija gradskih ureda, bez novog zapošljavanja.

Ladislav Ilčić

Razvoj visokog obrazovanja presudan je cjelokupni život grada. Ne radi se samo o našoj želji da mladima pružimo što bolje obrazovanje. Iskustvo pokazuje da velik broj studenata nakon studija želi ostati živjeti u Varaždinu i ovdje formirati obitelj.

Stoga bismo kao prvi projekt naveli izgradnju kampusa FOI-a. Sadašnja zgrada FOI-a je prostorno i funkcionalno neadekvatna te ne omogućuje daljnji razvoj fakulteta. Taj projekt za sad uspješno napreduje i spreman je za financiranje preko europskih fondova, no da bi se realizirao, potreban je puno veći angažman gradske uprave. Iskustvo pokazuje da svi dobri, pa čak i svi prosječni studenti iz IT sektora pronalaze posao već za vrijeme studija. S obzirom na to da su oni za vrijeme studija u Varaždinu, oni pronalaze načine usklađivanja tog posla i života u Varaždinu, što povećava mogućnosti da oni i nakon studija ostanu u Varaždinu. .

Drugi projekt je razvoj Sveučilišta Sjever. To je sveučilište pokazalo propulzivnost u poslovanju, pogotovo na području deficitarnih zanimanja. Međutim, potrebna je pomoć grada i MZO-a da se unaprijedi kvaliteta nastave, ali i olakša ukupno poslovanje. Hrast je već dosad u nekoliko navrata, i na lokalnoj i na državnoj razini pomogao Sveučilištu Sjever – primjerice prilikom provođenja projekta energetske učinkovitosti, koji je zbog administrativnih razloga gotovo propao. Također, potrebno je poticati suradnju Sveučilišta Sjever i drugih sveučilišta, osobito Sveučilišta u Zagrebu koje je kroz prethodna desetljeća Varaždin učinilo studentskim gradom.

I kao treće, grad ciljanim mjerama treba stipendije studentima usmjeriti na deficitarna zanimanja te povećati iznose i broj stipendija.

Vlado Sevšek

Visoko obrazovanje i znanost u funkciji razvoja gospodarstva – to je temeljni cilj programa na kvadrat. Poticati ćemo povezivanje varaždinskih gospodarstvenika sa stručnim i znanstvenim potencijalima sveučilišta Sjever, FOI i Geotehničkog fakulteta, te drugih visokoškolskih institucija kako bi se na zajedničkim projektima stvarale pretpostavke za brži razvoj. Također, Grad mora sudjelovati u donošenju strateških odluka razvoja visokog školstva i otvaranju takvih studijskih programa nakon kojih će diplomanti odmah naći posao u domaćim tvrtkama. Djelovat ćemo na osiguranju optimalnih prostornih uvjeta Sveučilišta Sjever, izgradnji kampusa FOI i stvaranju optimalnih uvjeta za smještaj i boravak do osam tisuća studenata u Varaždinu. Tako će Varaždin uistinu postati grad mladih, a mnogi od njih nastaviti će ovdje svoju radnu i poslovnu karijeru što će imati i značajan učinak na demografsku obnovu.

Znanstveni zavod HAZU, Državni arhiv – Područni ured Varaždin i druge znanstvene institucije u Varaždinu imat će snažniju potporu u gradskoj vlasti za rješavanje prostornih i drugih uvjeta rada.

Dio ovih projekata financirat će se iz EU fondova, a njihova će realizacija trajati sljedećih četiri godine.

Rajko Dondur

[bez odgovora]

OSTALE TEME IZ IZBORNIH PROGRAMA

>>> VŽ GRADONAČELNIK Ovo je najvažniji tekst koji trebate pročitati prije izbora!

> GOSPODARSTVO

> PREDŠKOLSKI ODGOJ I OSNOVNOŠKOLSKO OBRAZOVANJE

> KOMUNALNO UREĐENJE I ZAŠTITA OKOLIŠA

> TURIZAM

> KULTURA

> SPORT

> SOCIJALNA SKRB I BRIGA ZA OSOBE TREĆE ŽIVOTNE DOBI

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije