Kišić skinuo rukavice, Čehok spremno uzvraćao, Martinčević i Habijan konkretni

Prvo sučeljavanje kandidata za varaždinskog gradonačelnika, održano danas u organizaciji N1 Televizije, okupilo je četvero od ukupno sedmero kandidata.

Stavove i programe su iznijeli, ali i međusobno se nabacivali raznim optužbama, Alen Kišić (SDP, HNS, HSS, HSU, HL-SR), Damir Habijan (HDZ), Natalija Martinčević (NS-R) i Ivan Čehok (nezavisni).

Stječe se dojam da se zapravo o programima najmanje pričalo, dok je većina vremena od sat i pol, koliko je trajala emisija, protekla u udarcima podjednako i iznad i ispod pojasa.

A sve je krenulo pitanjem voditeljice Ivanu Čehoku o razlozima njegove ponovne kandidature u trenutku kad su u tijeku tri sudska procesa koja se vode protiv njega.

– Odlučio sam se kandidirati jer imam daleko najveću podršku građana i zbog svih poteškoća u kojima se našao grad, a koji proizlaze iz dosadašnje partitokracije. Stranački uhljebi postavljeni su na sve čelne funkcije. Na taj način je teško upravljati gradom i prevladati poteškoće. Treba nam široka građanska lista koja nije dužna ni strankama, ni nikome – počeo je uvodno Čehok.

No vrlo rezolutno je odbio govoriti o svojim sudskim procesima, rekavši da su se okupili da pričaju o programima.

Ipak, Kišić nije dozvolio da se olako pređe preko te teme.

– Ono što je dopušteno, nije nužno i časno. Ovdje imamo pitanje odgovornosti. Dva su hipotetska scenarija, ali su i moguća. Ako Čehok preuzme dužnost, što ako ga Uskok ponovo privede? Što se događa s Gradom? To mene zanima, ne Čehok. A drugi scenarij se odnosi na tri sudska spora koja su u tijeku. Što ako presuda bude zatvor od više 5 godina? Tada se automatski ide u zatvor. I opet postajemo grad slučaj.

Habijan se nadovezao da je sustav loše postavljen, budući da u ovakvim situacijama zaista nema prepreke za Čehokovu kandidaturu.

– No isto tako je pitanje, ako bude izabran, kada će zastupati Grad, što je s postupcima Grada protiv njega? – dodao je Habijan.

Čehok je uzvratio: – Prošlo je vrijeme partije i odlučivanja kada će tko ići u zatvor. Pa i vi kao stranka, HDZ, ste na optuženičkoj klupi, imate i pravomoćnu presudu! Pa to bi značilo da se uopće ne smijete ni kandidirati!

Krenuo je tada Čehok u očekivani protunapad prema Kišiću.

– Kako te nije sram doseliti se prije 6 mjeseci u Varaždin? Samo kako bi mogao biti gradonačelnik.

Kišić je uzvratio da Čehok laže, da se on doselio iz Ludbrega prije godinu i pol, krajem 2015. godine. Ali tu nije stao.

– Čudi me ta razina ksenofobije za deklariranog liberala – rekao je Kišić Čehoku, ne propustivši dodati da Ivan Čehok također nije rođeni Varaždinac, nego da je iz Korenjaka.

Nastavio je i s navodnim podatkom da je Čehok lagao o brojci potpisa podrške birača koje je predao izbornom povjerenstvu.

Reagirao je Kišić, potpuno skinuvši rukavice, i na onaj dio kad mu je Čehok rekao kako ga nije sram.

– Tebi su na skupu u Črncu rekli kako te nije sram. Također su te napali i na placu – udaralo se na sve strane.

Predbacio je tijekom emisije Kišić Čehoku i da se fotografirao s Joem Šimunićem, kako bi dodatno uzeo glasove desnice.

Natalija Martinčević je pokušala usmjeriti razgovor u drugome smjeru, istaknuvši da je najgori oblik ‘korupcije’ nesposobnost, nerad i neznanje. Bio je to početak napada na Kišića.

– Župan Štromar i dožupan Kišić nisu za svoga mandata napravili ništa! Bolnica, škole, aglomeracija… Nula!

– Natalija ne govori o gradu. Ja nisam bio u gradskoj upravi, ona je bila – uzvratio je Kišić.

Problemi za Kišića su započeli i kad ga je voditeljica upitala neka nabroji tri realizirana projekta.

– Mi smo jedina županija koja ima centre izvrsnosti… – počeo je Kišić.

– To je Čačićev projekt, nemojte se kititi tuđim perjem! – ubacio se Čehok i zaradio upozorenje voditeljice.

Dodao je potom Kišić još dva projekta – jedan se odnosio na to da je HNK dobio nacionalni status, a drugo je Sveučilište Sjever. Naravno, oba su dočekana ‘na nož’, u kontekstu toga koja je točno Kišićeva uloga u tim projektima.

Habijan je, sukladno svojim dosadašnjim javnim nastupima, bio suzdržaniji u odnosu na ostale kandidate. Glavni ‘fajt’ vodio se između Kišića i Čehoka, a bilo je vidljivo i da Natalija Martinčević, sasvim simptomatično, ne namjerava ni jednu kritiku uputiti na račun Ivana Čehoka.

Habijan je pokušao staviti naglasak na to da on jedini nije sudjelovao u stvaranju svih problema koji danas tište Varaždin.

– Svi su oni imali svoju priliku. Znamo koji su rezultati. Martinčević je bila zamjenica gradonačelnika. Kišić je bio zamjenik župana. Mnogi problemi datiraju iz vremena kad je gradonačelnik bio Čehok. Oni ne mogu biti rješenje.

‘Zaratilo’ je između Kišića i Habijana i oko Opće bolnice Varaždin, uloge (odnosno ‘ne-uloge’) Kišića u smjeni dr. Sanje Zember, dok je Martinčević govorila o projektima prijevoza srednjoškolaca i izgradnji 34 škole u vrijeme kad je župan bio Radimir Čačić, nakon čega se, kaže, nije napravilo – ništa.

Svoj doprinos toj temi dao je i Čehok.

– Ništa, Alene, o Varaždinu ti ne znaš! Još 2011. potpisali smo sporazum o izgradnji hitnog prijema. SDP-ova vlast je to stavila izvan snage, a sa svojim idejama ništa nisu napravili.

Dominantna tema bila je, naravno, vezana uz balirani otpad.

– Svi moji projekti stavljeni su izvan snage. Raspisana je nova koncesija koja opet vodi u sudski spor. Iza mene je ostalo 85.000 tona, danas je 135.000 tona. I nema rješenja. Mi ćemo već 1. srpnja početi odvoziti onaj dio bala koji nije vezan uz koncesiju – najavio je Čehok.

Habijan je dodao da još nije čuo cjelovito rješenje za bale u ovoj kampanji. On smatra da se koncesija može raskinuti mirnim putem, uz daleko manji iznos troškova od onih o kojima se priča.

– Ali se u rješavanje problema mora uključiti Vlada RH. I treba biti iskren prema građanima i reći im da je nemoguće da se iz proračuna neće morati izdvojiti određena sredstva. Oni su već putem svojih računa Varkomu na to ime uplatili oko 60 milijuna kuna. Varkom se podijelio, ne zna se iznos tih sredstava. Ne treba zaboraviti ni da je 2015. godine plaćeno 5,3 milijuna kuna tvrtki Biotehnološki park, što se vuče iz vremena Čehoka. Dakle, Varaždinke i Varaždinci stalno ovih 12 godina plaćaju, a bale i dalje tamo stoje – rekao je Habijan.

Kišić je na tome pitanju posebno napao Čehoka.

– Evo, piše u medijima. To je članak od 4. travnja 2005., kada je počelo privremeno baliranje. Godine 2008. potpisan je ugovor koji je ništetan, to je potvrdio Trgovački sud. Tek 2011. godine Čehok je abdicirao. Dakle, 6 godina niste ništa riješili. Da, ni Habuš nije riješio. Ali se zato, što je pošteno, nije ponovo ni kandidirao. Čehok ima na leđima optužbe teške 32 milijuna kuna, a sad se tu predstavlja kao mesija koji će spasiti Varaždin – oštar je bio Kišić.

Otišao je toliko daleko da je Čehoku rekao: – Vi ste zadnja osoba koja može govoriti o problemu otpada!

– Kišić je u potpunosti preuzeo emisiju! Ali neka samo priča, to je dobro za sve nas – negodovao je Čehok, usput uzvrativši dosjetkom.

Na pitanje koje je njegovo rješenje za bale, Kišić je rekao da će ga iznijeti na prvoj sjednici Gradskog vijeća. Nije htio odgovoriti konkretno, spomenuo je tek Piškornicu i MBO pogon.

No odgovorila je umjesto njega Martinčević.

– Gospodine Kišić, u vašem programu vrlo jasno piše kako ćete riješiti bale. Za drugo sučeljavanje se pripremite.

Kišić je rekao da građane rješavanje problema bala neće koštati ni kune.

– A iz proračuna ćemo vidjeti – dodao je, pomalo nelogično formuliravši odgovor, budući da je riječ također o novcima građana.

Upozorio je Habijan i na potrebu sanaciju zemljišta i velike troškove da se zona stavi u funkciju. Pogotovo u kontekstu toga što su neke parcele već prodane.

– Prodaju se parcele koje nisu opremljene. Ponovno će Grad možda morati platiti. No mi imamo rješenje za to – rekao je Habijan.

Nakon sat vremena Čehok je kontstatirao: – Izgubili ste sat vremena na obračun sa mnom.

U tih posljednjih oko pola sata razgovaralo se o europskim fondovima, projektu Tehnološkog parka 2, urbanom kampusu, životu u centru grada, obrtnicima, poduzetnicima, sportu, Areni, odlasku građana, dječjim vrtićima, gradskoj upravi i još koječemu…

O većini tih tema čitajte već od ponedjeljka, 15. svibnja, pa do petka, 19. svibnja, na portalu Varazdinski.hr. Jedini donosimo detaljna, precizna, usporediva i mjerljiva predizborna obećanja kandidata i kandidatkinja za varaždinskog gradonačelnika!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije