PURGARI I JAJA Habijan javno negodovao, evo što su odgovorili organizatori

Akcija ‘Uskrsna košarica’ u sklopu koje je organizator radio Sjeverozapad dijelio građanima svježa uskrsna jaja i boje, organizirana je jutros na varaždinskom placu. Iako je bila humanitarnog karaktera, uzburkala je ‘duhove’.

> AKCIJA ‘USKRSNA PISANICA’ Na varaždinskom placu podijeljeno 6 tisuća jaja

Naime, jaja su, uz organizatore, dijelili i varaždinski župan Predrag Štromar (HNS) te njegov zamjenik Alen Kišić (SDP), a prisutna je bila i Varaždinska građanska garda – Purgari, što je zasmetalo Damira Habijana (HDZ) koji smatra kako ‘Garda kao dio nematerijalnog dobra mora držati razinu digniteta i dostojanstva, a ne se koristiti u predizborne svrhe Kišića.’

– Varaždinski Purgari ovih su dana dobili status nematerijalnog kulturnog dobra, na čemu im treba čestitati. Ipak, već danas je ta garda na placu poslužila u političke svrhe, samo što nije poznato jesu li čuvali jaja, župana ili dožupana – istaknuo je Habijan i dodao kako to nije primjereno.

– Mislim da se na taj način ne bi trebao narušavati ugled Purgara, a nadam se da takvih situacija u nastavku kampanje više neće biti.

Vjeran Strahonja, nezavisni kandidat koji podržava program HDZ-ove kampanje, istaknuo je širi kontekst događaja.

– Varaždinska građanska garda je povijesna postrojba tako da smatram kako zaslužuju da se prema njima bolje odnosi. Gardu ne možemo koristiti u bilo koje svrhe, primjerice, ne mogu statirati na dječjim rođendanima, svadbama. Moramo poštovati njihovo vrijeme i značaj te ih koristiti u protoklarne i turističke svrhe, a potrebno je uvidjeti i njihove potrebe – smatra Strahonja.

Osim toga, smatra Strahonja, u Varaždinu je nužno oformiti gradski Ured za kulturu i Savjet za baštinu.

– Upravo je kultura i zaštita baštine važan dio našeg predizbornog programa. Ne možemo dopustiti da palače i gradska jezgra statiraju kućicama – zaključio je.

‘Varaždinska građanska garda je apolitična institucija’

Luka Špac, glavni urednik radija Sjeverozapad, kazao je kako su Purgari došli na njihov poziv te im nije bila namjera nikoga uvrijediti.

‘Cilj akcije ‘Uskrsna pisanica’, koju organiziramo od 2014. godine, je da ljudima besplatno podijelimo jaja i krumpir uoči najvećeg kršćanskog blagdana. Zahvaljujem Purgarima jer su nam ove godine pomogli realizirati akciju. Radio Sjeverozapad ih je pozvao da sudjeluju, što su prihvatili, iako ih ništa nije obvezivalo da nam se pridruže.

Ponio ih je blagdanski duh, a mi smo ih uvjerili da je lijepo ljudima prije Uskrsa podijeliti simbolične, ali ipak nekakve poklone, pa su nam odlučili pomoći svojim prisustvom. Nije nam bila namjera uvrijediti niti Purgare niti vas koji ste toliko zabrinuti za njihovu dobrobit pa evo ovim putem upućujem ispriku svima koji su se našli uvrijeđeni zbog njihovog podržavanja naše akcije’, objavio je na Facebooku.

Zapovjednik zastavnik Purgara, Dražen Loparić, jasno je istaknuo kako su oni apolitična institucija.

– Pozvali su nas organizatori, radio Sjeverozapad, a mi smo se rado odazvali. Svjesni smo da je predizborno vrijeme te će se mnogi htjeti okoristiti našim odorama, no isto tako mi nastavljamo s predviđenim aktivnostima, neovisno o tome. Apolitična smo institucija, povijesna smo postrojba grada, gradonačelnik je naš nadzapovjednik, neovisno o tome kojoj opciji pripada – izjavio je Loparić.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije