IZBORI Pametno: ‘Imamo viziju kako od Varaždina napraviti pametan grad’

Varaždinski ogranak stranke Pametno predstavio je danas program za nadolazeće lokalne izbore. U uvodnoj riječi, predsjednik ogranka Dario Carev ukratko je predstavio stranku kao liberalnu opciju lijevog centra, koja se bori za poštivanje svih ljudskih prava i sloboda, uz poticanje gospodarstva i poduzetništva.

– U potpunosti smo okrenuti budućnosti, uvjereni kako ona pripada ljudima sa znanjem i strukom i izvrsnom radnom i ljudskom etikom. Na izborima u svibnju, građanima ćemo ponuditi cjelovit program i viziju Varaždina kao pametnog grada.

Program u pet cjelina

Program za Varaždin je podijeljen u 5 cjelina: pametni ljudi, pametno življenje, pametni urbanizam, pametno gospodarstvo i pametna uprava. Koncept pametnih ljudi se temelji na kreativnom okruženju koje će potaknuti obrazovanje svih dobnih skupina.

– Kroz pametno življenje kanimo potaknuti građane i udruge na suradnju te im pomoći u realizaciji projekata i ideja koje bi poticale društvene aktivnosti na razini kvartova i prigradskih naselja – istaknuo je član Predsjedništva ogranka Josip Furjan.

Pametni urbanizam podrazumijeva sustavno propitivanje potreba grada i sustavno planiranje koje će rješavati ključne urbanističke probleme i postavljati viziju budućeg razvoja grada.

Uzimanje kartica

Govoreći o pametnom gospodarstvu, Marko Šekez se osvrnuo na ulogu grada u određivanju razvoja pojedinih grana, dok je Marija Schubert prezentirala cjelinu pametne uprave.

– Sastavni dio našeg programa za Varaždin je racionalizacija troškova koja predviđa: ukidanje svih službenih kreditnih kartica koje glase na grad Varaždin, ukidanje isplate svih predujmova za službena putovanja, svođenje službenih putovanja na minimum i ukidanje opcije korištenja službenih vozila u privatne svrhe. Ovakvim pristupom procijenjena je godišnja ušteda od 2 do 2,5 milijuna kuna koja će se usmjeriti direktno u opremanje pojedinih škola. Ovaj cilj je potpuno mjerljiv tako da se ostvarenje istog može pratiti čak i na mjesečnoj razini. – istaknula je Marija Schubert.

Na kraju predstavljanja programa, Dario Carev je dodao:

– Izradili smo Program i imamo viziju kako od Varaždina napraviti pametan grad koji će biti poželjan za život svim generacijama. Od grada iz kojeg iseljavaju mladi, Varaždin može ubrzo postati grad u kojem želi živjeti svaka obitelj. Sastavljamo listu na kojoj ćemo imati kvalitetne ljude, koji su se dokazali u svojim strukama i nisu obilježeni skandalima, ljude koji će zajedno s nama graditi nove političke modele i vjerodostojnu politiku čija je svrha dobrobit grada, a ne osobni interes. Pozivamo sve pojedince, koji dijele naše vrijednosti i žele graditi bolje društvo da nam se pridruže!

Istaknuli su još kako će na izbore samo u Varaždinu, dok na županijskoj razini neće. Također, još nisu odlučili tko će biti njihov kandidat za gradonačelnika, no najavili su kako će i to uskoro biti poznato.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije