O pobačaju i istospolnim zajednicama: ‘Ne mislim da sam preliberalan za HDZ’

Rijetko koji varaždinski političar dobio je takvu ‘minutažu’ u nacionalnim medijima kao što je to proteklih dana slučaj s Damirom Habijanom, predsjednikom varaždinskog HDZ-a i kandidatom za gradonačelnika.

Razlog te njegove nagle popularnosti je prozivka Ladislava Ilčića da Habijan ne živi po kršćanskim načelima, a član je demokršćanske stranke.

Habijan je odgovorio dosad na te zapravo neprecizirane Ilčićeve navode, osvrnuvši se primjerice na svoju neredovitost odlazaka u crkvu.

> Habijan: ‘Postoji granica koja se ne prelazi, ne želim povratak u 15. stoljeće’

> Habijan: ‘Točno, nisam u crkvi koliko bih trebao i ne dijelim Ilčićeve kršćanske stavove’

Također je govorio o odnosu HDZ-a i Hrasta te rekao da ne dijeli Ilčićeve stavove po kojima je predsjednik Hrasta poznat u javnosti.

– Ako je Ilčić, rekavši da ne živim po kršćanskim vrijednostima, mislio da ne dijelim njegovo mišljenje i njegove stavove o pitanju izbjeglica, azilanata, muslimana i žena, definitivno je u pravu jer nam se mišljenja i stavovi definitivno razilaze – ponovio je još jednom, nešto preciznije, Damir Habijan za Jutarnji list.

S obzirom da je sukob na relaciji Ilčić-Habijan isključivo svjetonazorski, osvrtao se proteklih dana Habijan i na svjetonazorska pitanja.

> VIDEO Damir Habijan: ‘Moj osobni stav je protiv zabrane pobačaja’

Tako je već dao svoj stav o pobačaju, a za Jutarnji list ga je dodatno argumentirao.

– Smatram da žene moraju imati pravo izbora i definitivno sam protiv zabrane abortusa. Sadašnji sustav, po kojem je abortus moguć u prvih deset tjedana trudnoće, a nakon toga samo u posebnim, strogo definiranim slučajevima meni je prihvatljiv – rekao je.

Dao je svoje mišljenje i o pravima LGBT zajednice, odnosno o Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola.

– Mislim da je to dobar zakon, jedan od progresivnijih u Europi. Taj zakon i odredbe koje donosi ne ugrožavaju nikoga i zato ne bi bilo dobro da ponovno ulazimo u raspravu o njemu. Radi se o stečenim pravima, a moj je stav da njih ne bi trebalo ograničavati ni smanjivati.

Rekao je i da ne misli da su njegovi stavovi bliskiji liberalnim i lijevim strankama nego HDZ-u.

– Član sam HDZ-a od 2007. godine. Kad sam se odlučio uključiti u politički život, odabrao sam HDZ zato što sam odgajan na tradicionalni način i osjećao sam da je to stranka u kojoj želim biti. No, to ne znači da moram biti konzervativac, barem ne u onom negativnom smislu. Ne znači da si konzervativac ako ideš u crkvu, ako voliš svoj grad i domovinu. Dolaskom Andreja Plenkovića na mjesto predsjednika stranke definitivno je došlo do promjena i danas sam član jednog novog HDZ-a. HDZ je danas moderna europska stranka desnog centra koju možemo usporediti sa, na primjer, njemačkim demokršćanima. Naravno, HDZ je stranka koja ima širok spektar birača, od centra pa do krajnje desnice, i jasno da u stranci postoje ljudi koji su nešto liberalniji i prihvaćaju različitosti i oni koji su tradicionalniji i konzervativniji. No, dobro je da postoje različita mišljenja jer ne možemo svi uvijek razmišljati jednako. Potrebno je naći pravu ravnotežu između tih mišljenja, a ona u ovom trenutku u stranci postoji i zato smo i uspjeli okupiti tako širok spektar birača na izborima – rekao je Habijan za Jutarnji list.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije