HDZ PROTIV PRORAČUNA ‘Neće biti ništa strašno, samo Habuš neće dobivati plaću’

Vijećnici HDZ-a neće podržati novi prijedlog proračuna gradonačelnika Gorana Habuša na sjednici Gradskog vijeća koja je najavljena za srijedu, 15. veljače.

> NOVI PRORAČUN Ima li Habuš većinu u Gradskom vijeću? On kaže: ‘Vidjet ćemo’

Predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan naveo je nekoliko razloga za takav stav.

Jedan od njih je ‘kratki spoj’ koji se dogodio između njega i gradonačelnika nakon Habijanove inicijative da zajedno naprave prijedlog proračuna.

> Habijan pruža ruku Habušu: ‘Idemo pripremiti novi proračun’

> HNS: ‘Habijan do sad nije iznio konkretne prijedloge, bitna mu je promocija’

> HDZ: ‘Smjena Vlašića i Boraka preduvjet je da pristupimo razgovoru o proračunu’

> Habuš: ‘Habijan je pokazao da nedovoljno poznaje sustav lokalne samouprave’

Osim toga, Habijan je protiv izgradnje novih dječjih vrtića prije nego se provede podjela Dječjeg vrtića Varaždin na dvije ustanove.

– To govorim već godinu dana, ali nitko me ne doživljava. Naime, broj djece u Gradskom vrtiću Varaždin veći je od broja koji predviđaju propisi. Granica je 600 djece po ustanovi, a već sada ih ima više od 800. Dakle, moramo napraviti podjelu ove ustanove kao što su to napravili neki drugi gradovi. Riječ je o formalnosti, iza koje, istina, stoje novi troškovi poput plaće novog ravnatelja, ali to je neminovno, to smo dužni napraviti – jedan od Habijanovih uvjeta.

Za najavljenu izgradnju rotora kaže da su nadležne institucije već dale svoje mišljenje, rekavši da je preveliki broj takvih projekata već proveden u Varaždinu.

– Uostalom, svi ti projekti već su bili planirani ranijih godina, ali nisu realizirani – ustvrdio je.

Osvrnuo se i na gradonačelnikove riječi da EU-projekti stoje.

– To nema veze s proračunom. I uz privremeno financiranje svi EU-projekti bi se provodili. No problem je što u gradu ne postoji ni jedan projekt u provedbenoj fazi. Ali to je gradonečlnikov problem. On treba odgovoriti na pitanje zašto u ovih pet godina nije pokrenuo nijedan projekt, od sinagoge, Varaždinske kuće, Kuće leptira…

Također, HDZ nije siguran je li dogradnja VI. osnovne škole dobro rješenje, kao ni eventualna izgradnja nove škole u tome dijelu grada.

– Broj prvašića u Varaždinu je između 410 i 450, što znači da imamo dovoljno škola. Pitanje je zato je li možda bolje raditi novu mrežu škola, umjesto gradnje nove ili dogradnje postojećih. Problem je i taj što je VI. osnovna škola postala moderna pa jako mnogo roditelja želi da im djeca idu u tu školu, čak i oni koji ne žive u Varaždinu. S druge strane, I. i II. osnovna imaju premalo djece – osvrnuo se Habijan i na tu bitnu stavku proračuna i jedan od najavljenih projekata gradske vlasti.

– Što se tiče V. osnovne škole, tamo problem s elektroinstalacijama postoji od 2013. godine. Što se dosad čekalo? S time da se to javno nije ni znalo, jer roditelji vjerojatno ne bi bili sretni kad bi znali da im djeca idu u školu gdje elektroinstalacije nisu sigurne.

Zaključno Habijan kaže da se ništa strašno neće dogoditi ako s krajem ožujka pa do kraja izbora Varaždin ostane na privremenom financiranju i dobije povjerenika.

– Nikakve štete po grad neće neće biti osim što Habuš neće imati svoju plaću – zaključuje Habijan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije