Stričak: ‘U Optujskoj ima mjesta i za vojsku i za Sveučilište i za udruge!’

Nakon najave da je ministar obrane Damir Krstičević odlučio da se vojska vraća u Varaždin, u javnosti su se pojavili komentari koji ne gledaju blagonaklono na tu mogućnost.

> Ministar Krstičević najavio: Vojska se vraća u Sinj, Vukovar i – Varaždin!

Neki od komentara podsjećaju da je interes za to područje iskazalo Sveučilište Sjever i sada se negoduje što se na to područje dovodi vojska.

Prema posljednjim informacijama, koje smo bili objavili u prosincu, bilo je riječi o tome da vojarna može zadovoljiti potrebe i Sveučilišta Sjever i vojske i udruga.

> Koja je sudbina vojarne u Optujskoj? Varaždin bi opet mogao dobiti vojsku!

Za pojašnjenje trenutne situacije oko vojarne upitali smo HDZ-ovog saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, koji je i pokrenuo inicijativu za povratak vojske u Varaždin.

– Moram istaknuti da me navedeni komentari nisu iznenadili. Naime, vojarna ‘Ivan Drašković’ u Optujskoj ulici u Varaždinu posljednjih desetak godina zjapi prazna i doslovno je prepuštena propadanju. Od tada do danas, gle čuda, nitko nije prozborio ni slova o tome. Tijekom prošle godine interes za dio vojarne iskazuje Sveučilište Sjever. Na moje zastupničko pitanje Vladi RH o mogućnosti ustupanja dijela vojarne Sveučilište Sjever Vlada je dala pozitivan odgovor u kojem poziva Sveučilište da ‘precizira svoj zahtjev u pogledu obuhvata i namjene nekretnine, roka, ustupanja i modela raspolaganja nekretninom’ – podsjeća Stričak.

Kaže kako se i tada, čim je o toj inicijativi obaviještena javnost, u javnosti govorilo protiv dodjele dijela vojarne Sveučilištu Sjever.

– Nažalost, na njihove komentare nasjeo i je gradonačelnik Habuš pa je zato sredinom prosinca u Gradskoj vijećnici održan sastanak o toj temi. Zaključak je bio da dio vojarne, odnosno objekti uz Optujsku ulicu, bude namijenjen za civilnu svrhu, točnije za Sveučilište Sjever i za udruge, a preostali dio vojarne, prema kanalu, za potrebe vojske – napominje Stričak i dodaje da se inicijativa i dalje razvija u tom istom smjeru.

– Sveučilište bi tako trebalo dobiti prostor koji mu je neophodan za daljnji razvoj, poduzetnici i obrtnici bi dobili mogućnost opskrbe vojske i Sveučilišta, a građani daleko veću sigurnost – Stričakove su riječi.

Isto tako ističe da postoje i partikularni privatni interesi za to zemljište.

– Naravno, bit će i onih koji su protiv jer ih zanima to zemljište ili, bolje reći, zanima ih kako jeftino doći do njega. Nije li upravo zato sve ove godine vojarna bila prepuštena propadanju i devastaciji?

Dakle, prema Stričakovim riječima, a što je bio potvrdio i gradonačelnik Habuš, u vojarni je dovoljno prostora i za studente, i za vojsku, i za civilne udruge.

– Pa idemo onda taj prostor iskoristiti i privesti ga svrsi – poziva zaključno Anđelko Stričak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije