SVE O SLUČAJU KIŠIĆ I jedan novi moment: ‘Telefonskog poziva nikad nije ni bilo’

Ponedjeljak, 16. siječnja, ostat će ‘zlatnim’ slovima upisan u povijest varaždinske politike.

Tog je dana pokrenut sporni postupak smjene ravnateljice Opće bolnice Varaždin dr. Sanje Zember i toga je istoga dana maloljetni Filip B. svojim (potpuno nerelevantnim) političkim priopćenjem u vezi odluke bolničkog Upravnog vijeća pokrenuo aferu koja ni dan danas nije u potpunosti razriješena, a pitanje je i hoće li ikad doživjeti očekivani epilog.

Priopćenje ‘mladog ministra’

Te je večeri, dakle, 17-godišnji Filip, predstavivši se kao mladi ministar znanosti, obrazovanja i sporta, medijima odaslao priopćenje u kojem kaže da podržava smjenu ravnateljice Zember i istovremeno se kritički osvrće na djelovanje Damira Habijana kao člana Upravnog vijeća, ujedno i HDZ-ovog kandidata za varaždinskog gradonačelnika.

Sljedećeg dana, u utorak, 17. siječnja, jedan medij objavljuje spomenuto priopćenje ‘mladog ministra’ i tada se činilo da je njegovom neobičnom medijskom istupu time došao kraj.

Međutim, već u srijedu, 18. siječnja, mladić mijenja priču i ona u tim trenucima postaje bitno ozbiljnija. Izjavljuje, naime, da je bio obmanut od jedne istaknute osobe iz političkog miljea, i to osobe koja obnaša visoku funkciju u Varaždinskoj županiji!

‘Obmanuo me Alen Kišić’

Identitet te osobe Filip je medijima otkrio dan kasnije, u četvrtak, 19. siječnja. U priopćenju koje su potpisali taj 17-godišnji učenik Srednje škole Ludbreg i njegov otac navodi se da je bio ‘već duže vrijeme obmanut lažnim obećanjima’, koja su u njemu ‘stvarala osjećaj moći i nedodirljivosti osobe koja je politički vrlo moćna’ i koja mu je davala ‘političku zaštitu’.

– Posebno mi je žao mojeg zadnjeg istupa prema dr. Zember, koji sam prenio ‘kao dječji ministar’ u medije, a koji mi je preko telefona izdiktirao taj političar. Taj političar je g. Alen Kišić, dožupan i predsjednik varaždinske gradske organizacije SDP-a – pisalo je u priopćenju.

> Maloljetni Filip otkrio: ‘Žao mi je, na sve ovo natjerao me dožupan Alen Kišić’

Alen Kišić u svome je odgovoru najavio tužbu za klevetu protiv Filipova oca te pozvao da se predoči ijedan dokaz da je točno to za što ga se tereti.

> Kišić: ‘Sutra podnosim tužbu. Dajte ijedan dokaz i povlačim se iz politike!’

Prvi ‘dokaz’ – školski zapisnik

Prvi ‘dokaz’ stigao je u petak, 20. siječnja, na adrese svih medija i varaždinskih gradskih vijećnika. Tko ga je poslao, ne zna se ni danas.

Riječ je o Zapisniku razgovora s učenikom, s datumom 30. studenoga 2016. godine. Dokument je bez potpisa i bilo kakve druge ovjere, ali na dnu stoji ime Filipove razrednice Ivane Pomahač. Ivana Pomahač također je članica SDP-a i županijska vijećnica.

– Dokument koji ste dobili nije dio službenog školskog dosjea – poručila nam je kratko Ivana Pomahač toga dana putem telefona. Od tada joj se ‘gubi svaki trag’. Za medije je u potpunosti nedostupna.

Optužbe na Kišićev račun

U školskom zapisniku, čiju će autentičnost i istinitost sadržaja lokalni mediji propitivati narednih dana, stoje ponovno optužbe na račun Alena Kišića.

Uvodno se navodi kako je učenik na razgovor pozvan zbog ‘novonastalih disciplinskih problema’. U nastavku se nabrajaju pedagoške mjere koje su mu dosad izrečene, kao i ona koja bi mu mogla uslijediti.

Naposljetku se doznaje da je glavni razlog pozivanja na razgovor taj što se učenik navodno ‘u jednom ugostiteljskom objektu hvalio kako škola njemu ništa ne može, kako njemu doktorica piše ispričnice kad on to zatraži i kako će njegova razrednica vidjeti svoje jer on ima slike i poruke koje će dati novinarima kad za to dođe vrijeme’.

‘Lažni osjećaj nadmoći’

Razrednica nastoji ispitati uzroke takvoga ponašanja i nalazi ga u navodnom priznanju učenika da je to zbog – Alena Kišića i njegova utjecaja na maloljetnika.

Učenika se, prema zapisniku, tjeralo i da blati razrednicu, sve s ciljem da se ‘ne bi za nešto kandidirala’, navodno je Filipovo objašnjenje toga dijela njegova ponašanja, prema onome što stoji u zapisniku.

– Mišljenja sam da je učenik bio obmanut od strane punoljetne osobe koja je na nedopustiv način iskoristila svoj autoritet i političku funkciju kako bi maloljetnoj osobi dala lažni osjećaj nadmoći i poticala ga na neprimjereno ponašanje u školi – stoji, između ostalog, u zaključku tog zapisnika, pisanog retorikom neobično sličnom onom iz priopćenja kojim je dan ranije optužena ista osoba, Alen Kišić.

Kišićeve SMS-poruke pokazale se lažnima

Međutim, tu ‘dokazima’ nije kraj. Istoga dana na adresu naše redakcije dolazi snimka zaslona Filipova mobitela na kojem se vide SMS-poruke koje mu je odaslao Alen Kišić.

– Bok Filipe! Molim te da ne izlaziš s imenom van i s ovim priopćenjem.. Možemo se sve dogovoriti. Lp – stajalo je u poruci u Filipovom mobitelu odaslane s mobitela Alena Kišića u 13:32.

Međutim, uvidom u službeni ispis poziva i poruka s toga broja, pokazalo se da te poruke nisu odaslane s Kišićeva broja. Primljene poruke bile su – lažne. Tko ih je poslao i na koji točno način, ni danas se ne zna. Od policije se očekuje da odgovori na to pitanje.

Također je iz ispisa poziva i poruka vidljivo da Kišić ni na koji način nije kontaktirao s Filipom u razdoblju od 1. listopada 2016. pa zaključno do 19. siječnja 2017. – nema uspostavljenih poziva i nema odaslanih poruka.

Međutim, u Filipovom mobitelu postoje zapisi o nekoliko propuštenih poziva s Kišićevog broja tijekom prvoga tjedna prosinca! Teleoperateri navode da ne vode evidenciju o pokušajima uspostavljanja poziva. Odgovor na ovo pitanje možda pruži policijska istraga. Kišić tvrdi da nije ni pokušavao zvati Filipa, da nema ni njegov broj.

U ovom dijelu priče ostaje još otvoreno jedno pitanje koje dosad nitko nije postavio: kako je navodni ‘Alen Kišić’ znao da sin i otac imaju spremno priopćenje, koje se spominje u SMS-poruci? Ono što je bilo poznato je da Filip namjerava otkriti identitet osobe koja ga je navodno obmanula. Na koji način, to nitko nije znao. Osim par osoba.

Epilog toga dana bio je da Filip više nije sasvim siguran je li glas osobe koja ga je navodno nazvala s nepoznatog broja zaista bio glas Alena Kišića. Ali nema zapis s kojeg broja je upućen poziv. Zapis o pozivu je, rekao je tada, obrisao.

> OBRAT Filip B.: ‘Primio sam lažne poruke potpisane imenom Alena Kišića!’

Isprika na Facebooku i javna isprika

Iste noći, s petka na subotu, Filip na Facebooku objavljuje ispriku Alenu Kišiću.

A u subotu, 21. siječnja, prijepodne, na zajedničkoj konferenciji za novinare, i Filipov otac Goran ispričava se Alenu Kišiću na cijelom ovom slučaju.

> JAVNA ISPRIKA Otac Filipa B. i dožupan Alen Kišić zajedno se obratili medijima

Iako Kišić tada izjavljuje da je za njega ‘ovaj slučaj završen’ i da je dokazao da nije kriv, neki mediji i rijetke političke stranke od njega traže da se cijeli slučaj raščisti do kraja.

> Kišić je u krivu, ‘Slučaj F’ ni približno nije završen

> Martinčević postavila 12 pitanja i ustvrdila: ‘Kišić je svoju konferenciju pretvorio u predizborni skup’

Kišić na to dodatno pojašnjava svoj stav o toj temi i najavljuje prijavljivanje cijelog slučaja policiji.

> Kišić: ‘Neću čekati nikoga, osobno ću u ponedjeljak policiji podnijeti prijavu’

Kaznena prijava protiv N.N.

U ponedjeljak, 23. siječnja, Kišić radi što je obećao, podnosi policiju ‘kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog sumnji na iskorištenje maloljetnika u političke svrhe’.

– Potpisao sam i suglasnost o tajnosti izvida zbog kojeg niti ne smijem komentirati ‘slučaj’ do njegovog završetka i otkrića počinitelja. Stoga sve daljnje komentare oko ‘slučaja’ i same istrage od danas vam može i smije dati isključivo policija – poručio je također Kišić.

> Kišić podnio kaznenu prijavu: ‘Od sad je sve u rukama policije’

Pomahač više nije razrednica

Sljedećih svega dan-dva prolazi relativno mirno, mediji tek pokušavaju ući u trag razrednici Ivani Pomahač. Neuspješno.

Naposljetku, nakon što je u ponedjeljak, 23. siječnja, održana sjednica Nastavničkog vijeća Srednje škole Ludbreg, mediji sljedećih dana doznaju neke nove informacije.

Tako ravnatelj Josip Zdelar izjavljuje da je donio odluku da Ivana Pomahač od ponedjeljka, 30. siječnja, više neće biti razrednica.

Nadalje, na njegovu sugestiju, kako nam je rekao, Ivana Pomahač dala je ostavku na mjesto predsjednice Školskog odbora.

Zašto je ‘maknuta’ ako nije kriva?

Koji je razlog da su sve te mjere poduzete prije nego što je prosvjetna inspekcija, koju je u Srednju školu Ludbreg uputila Varaždinska županija, ispitala slučaj, Zdelar nije znao precizno odgovoriti.

– Napravili smo to zbog svih ovih stvari koje se događaju, zbog priče koja se vuče po medijima. Mislim da to nije kazna za Ivanu Pomahač. Ravnatelji mogu promijeniti razrednike ako misle da nešto nije u redu – rekao je Zdelar.

Je li zapisnik vjerodostojan?

Potvrdio je Zdelar da sporni zapisnik nije dio službenog dosjea. Ali je i potvrdio da je razgovor između razrednice i učenika postojao.

Neki mediji pritom na osnovu navedenoga zapisnik nazivaju autentičnim. Međutim, riječ je o dokumentu za kojeg se tek zna da se odnosi na razgovor koji je postojao, a u kojoj mjeri je zapisnik sadržajno vjerodostojan, i dalje ostaje otvoreno pitanje.

Pomahač je na društvenim mrežama rekla da je riječ o falsifikatu. Sada se čini da ipak nije tako.

Zanimalo nas je i zašto onda zapisnik s toga razgovora nije postao dio službenog dosjea?

– Ja bih rekao da je to bio neformalni razgovor – odgovorio je Zdelar.

Za eVarazdin Zdelar je izjavio da je zapisnik došao u javnost tako da ga je Ivana Pomahač ‘podijelila na nekoj Viber grupi’! To je, prema ravnateljevim riječima, njezino priznanje.

Smijenjene tri članice Školskog odbora

Varaždinska županija također je poduzela određene korake u Srednjoj školi Ludbreg. Smijenila je tri članice Školskog odbora!

Koje je obrazloženje Varaždinske županije za njihovu smjenu, ravnatelj Josip Zdelar nije znao.

A župan Predrag Štromar uputio nas je na dožupana Alena Kišića ili pročelnika za školstvo Miroslava Huđeka. Međutim, oni su bili nedostupni.

Učenik kaže da zapisnik nije vjerodostojan

Dok čekamo odgovor iz Varaždinske županije zašto je bilo nužno smijeniti članice Školskog odbora, da vidimo što o svemu ovome ima za reći učenik.

On nam je još prvoga dana kada se zapisnik pojavio u javnosti potvrdio postojanje i razgovora i zapisnika. Međutim, isto tako tvrdi da ono što u njemu piše ne odgovara istini, da on nije davao takve odgovore kao što u zapisniku piše.

‘Nisam potvrdio ni za Kišića, ni za Bilića’

Prema zapisniku, Filip je optužio Kišića za cijeli niz stvari.

– Da, to je bilo kada je moja razrednica Ivana Pomahač spomenula da bi se u sve, vezano uz moje probleme u školi, mogle uplesti neke više službe. Ona je sumnjala u dvije osobe koje je žele ocrniti. Pa je pitala je li to Bilić, ili Kišić… Ja nisam potvrdio ni jedno ni drugo.

Zanimalo nas je i je li bilo obećanja određenih političkih funkcija, kako piše u zapisniku.

– Ne znam kakve bi mi funkcije mogao netko obećati… Da me ta osoba progurala na mjesto u Dječjem parlamentu? Ne, to nije istina, i gospođa Daniela Ninčević može potvrditi da nije bilo pritisaka od strane politike.

Telefonski poziv nije se nikad dogodio

Otkrio nam je 17-godišnji Filip još neke detalje koji se razlikuju od prijašnje priče. Primjerice, onaj telefonski razgovor putem kojeg mu je Kišić ili ‘Kišić’ diktirao sadržaj priopćenja vezanog uz Opću bolnicu Varaždin – nikad se nije ni dogodio!

Ranije je tvrdio da je poziv došao s nepoznatog broja, ali da je on taj broj obrisao. Sada je promijenio iskaz i kaže da poziva nije ni bilo, već da je sve dogovoreno na kavi. S Kišićem? Ne, s drugim osobama. Kojima? Ne želi reći.

Ali riječ je o osobama, kaže, s kojima se konzultirao cijelo ovo vrijeme, koje su mu napisale prvo priopćenje, nagovorile ga da optuži Kišića te mu napisale i drugo priopćenje.

Filipov odnos s Kišićem

Kakav je, zanimalo nas je na kraju, uopće njegov dosadašnji odnos s Alenom Kišićem.

– Ja se s Kišićem već dosta dugo poznajem. Kao što sam i rekao, on me jedanput vozio na predizborni skup, ali tada sam još bio član Foruma mladih SDP-a i ja sam ga pitao mogu li ići s njim za Čakovec, gdje se taj predizborni skup u listopadu prije dvije godine održao. Telefonski se nikad nismo čuli. A vidjeli smo se zadnji puta u kolovozu ove godine na košarkaškom turniru.

Nastavit će se… (A kraj je upitan).

Na naslovnoj fotografiji – slijeva: Dubravko Bilić (4), Dubravka Biberdžić (5), Lana Frntić (7), Lovro Lukavečki (8), Mario Habek (9), Filip B. (10), Siniša Hajdaš Dončić (11), Alen Kišić (12)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije