PAO PRORAČUN! Grad pred blokadom, Habuš još nije odlučio što sada napraviti

Od potrebnih 13 vijećnićkih ruku, u zraku se našla jedna premalo. Time proračun Grada Varaždina za 2017. nije izglasan i Grad se nalazi pred (funkcionalnom) blokadom.

– Sada postoje dvije opcije. Jedna je da se ide u privremeno financiranje, što Gradsko vijeće mora izglasati, pa da Grad do izbora u svibnju bude ‘na aparatima’. No ne znam još hoću li predložiti tu varijantu. Druga je da se raspusti Gradsko vijeće, da se raspusti i izvršna vlasta, i da Grad dobije povjerenika kojeg postavlja središnja država – rekao je nakon sjednice gradonačelnik Goran Habuš.

Ovo je politička odluka

Dodao je da je jako razočaran i da je očigledno riječ o političkoj odluci. Jer, kako je u nekoliko navrata ponavljao na sjednici pred vijećnicima, pet mjeseci prije izbora nije pravo vrijeme za donošenje ovakve odluke.

– Sada se do završetka izbora ne može krenuti u realizaciju nikakvih projekata i ugovornih obveza koji već nisu ugovoreni – rekao je Habuš.

Ovako su glasovali

U trenutku izglasavanja proračuna prisutno je bilo 22 od 25 vijećnika. Sjednicu su tijekom njezina održavanja napustili najprije Hrastov Ladislav Ilčić, a kasnije i HDZ-ovi Anđelko Koprek i Laura Musliu.

Za proračun glasovali su Enriko Parlaj, Josip Dreven i Branko Godinić (HNS), Ljubica Križan i Josip Hehet (SDP), Dražen Vincek i Danijela Benkus (bivši SDP-ovci), Katica Darabuš (HSU), Mladen Hižak (HSS), Božidar Kolarić i Jadranka Lukavečki (Laburisti) i Zdravko Golub (nezavisni).

Protiv su glasovali nezavisni Stjepan Cepanec, Robert Podolnjak, Zlatan Avar i Marijan Cingula, zatim Miodrag Pap i Željko Bunić (HSLS), Otilija Cvetko i Saša Crnčić (HDZ), Krunoslav Burek (Hrast) i Natalija Martinčević (Reformisti).

Proračun ne zaslužuje prolaznu ocjenu

– Ovaj proračun ne zaslužuje prolaznu ocjenu. Svih prijašnjih godina raspravljalo se o proračunu daleko ranije. U ovom proračunu nema ničega, napravljen je samo da se nešto formalno izglasa. A bala više ni nema u proračunu. Gradonačelnik je odustao od toga da uopće predloži neko rješenje za njih. I onda se zadnjeg dana mijenjaju iznosi za nekoliko milijuna u odnosu na prvotne. Nema tu nikakve proračunske logike. Ovdje ima stotinu promjena, tko bi to mogao analizirati u ovih par minuta nakon što smo dobili amandman? Privremeno financiranje omogućilo bi novoj gradskoj vlasti da donese pravi proračun – obrazlagao je tijekom rasprave Robert Podolnjak.

Protiv proračuna bio je i Zlatan Avar.

– Stjepan Cepanec naučio me da ako hoćeš uloviti ribu, moraš dolaziti svaki put na isto mjesto i hraniti je. Jučer u noći gradonačelnik je nahranio jednu veliku piranu, zove se gradski SDP! Ali to meni nije dovoljno da prihvatim proračun – rekao je Avar.

Nema ulaganja u ljude

Hrast je imao svoje dodatne razloge da ne podrži proračun.

– Stalno govorimo da bi više trebalo ulagati u ljude nego u zgrade. Nema sredstava za dječje božićnice, a za usksrnice za umirovljenike ima. Moglo se razmišljati o smanjenju cijena vrtića ako se proračun tako dobro puni – iznio je Krunoslav Burek.

Željko Bunić opet je upozoravao na to da su prihodi i primici ‘napumpani’.

– Ove godine mi planiramo 34 milijune kuna više u proračunu i planiramo nahraniti sve te potrebe. Niz je nelogičnosti i nabacanih brojki – rekao je Bunić.

Nemamo o čemu raspravljati

Gradski HDZ već je ranije najavio da neće podržati proračun, iako su svi ti razlozi u međuvremenu otpali.

– Mi do samog današnjeg predlaganja proračuna nismo znali kako on izgleda. Prije 10 dana rekli smo da ćemo biti protiv proračuna zbog Termoplina. Tada ste prihod od prodaje Termoplina maknuli, ali ste predvidjeli 25 milijuna kuna zaduženja. Onda ste i to maknuli iz proračuna. Postavlja se pitanje vjerodostojnosti, zdravog razuma i vizije. Mi danas nemamo o čemu raspravljati – iznijela je HDZ-ove razloge Otilija Cvetko.

Mogli ste podnijeti amandmane!

Među onima koji su podržali proračun za riječ su se javili Ljubica Križan, Mladen Hižak i Enriko Parlaj.

– Mogli ste podnijeti amandmane 48 sati do sjednice. A njima se može prekrojiti kompletni proračun. To niste napravili, a sada tražite da se ne podrži proračun – s govornice je poručio Parlaj.

Populizam caruje

Hižak je ustvrdio kako je predizborna kampanja već počela.

– Populizam caruje. I najlakše je tražiti dlaku u jajetu. A još se nije rodio onaj tko je svima ugodio – rekao je Hižak pa potom citirao novinarku Tanju Torbarinu, koja je napisala da su godinu u hrvatskoj politici pojeli izbori. Hižak je zaključio da će i u Varaždinu iduću pojesti izbori.

Prihodi su realnije planirani

Ljubica Križan uvodno je ustvrdila da nije primjereno drugim vijećnicima sugerirati kako glasovati.

– Predlagatelj proračuna ima limitirane mogućnosti na strani prihoda i rashoda. Sloboda kreiranja svakog novog proračuna svedena je na manji dio. Zašto je SDP za? Zato jer su prihodi u realnijim okvirima. Javne potrebe zadržane su na istoj razini, dijelom su čak i iznad standarda. Na području komunalne infrastrukture puno je aktivnosti i programa. Predlagatelj je realnije planirao prihode, što je tražio SDP – obrazložila je Križan zašto je SDP na kraju ipak odlučio podržati proračun, iako je, u odnosu na rečeno na konferenciji za novinare, udovoljeno tek dijelom njihovih zahtjeva.

Rebalansa nikad dosta

Naposljetku, prije glasovanja vijećnicima se obratio i gradonačelnik.

Jerka Kezele, iz HDZ-a, bivša pročelnica za financije, rekla je da rebalansa nikad dosta. Proračun je skup želja. Ako se pokaže da je komunalni doprinos prenapuhan, onda neke aktivnosti neće biti odrađene. Dječje božićnice namjerno nisu u proračunu. Jer je zadatak gradonačelnika da kvalitetnim vođenjem financija dovede Grad u situaciju da ih može isplatiti. Bala nema u proračunu jer niste prihvatili moje projedloge! Od Termoplina se nije odustalo, osigurana su sredstva za procjenu i novo Gradsko vijeće će o tome raspravljati. Ja vas pitam je li bolje imati privremeno financiranje nego proračun? To je nešto što se radi u kriznim situacijama. A ovdje nema krizne situacije. Izbori su u svibnju, dva kruga sigurno. Konstutuirajuća sjednica vjerojatno će biti u srpnju, a proračun bi mogao biti izglasan realno krajem kolovoza. S projektne strane 2017. bi bila izgubljena! Ni jedan natječaj neće se moći raspisati! I koju poruku šaljemo investitorima neprihvaćanjem proračuna? Nestabilnost, neodgovornost… – zborio je Goran Habuš.

Mi nismo Toplice, Split, Dubrovnik…

Rekao je i to da će se ova vlast ocijeniti na izborima, a rušenjem proračuna kažnjavaju se građani.

– Ako sam toliko loš kao što velite, građani će na izborima reći ‘Gorane, pet i pol godina bio si na čelu Grada, miči se’. No mi nismo Toplice, Split, Dubrovnik… Ako smo mogli četiri godine, mislim da možemo i sad.

Međutim, nakon glasovanja pokazalo se da Varaždin ide putem nabrojanih gradova. Koje od dvije opcije mu slijede – privremeno financiranje ili povjerenik – znat će se najvjerojatnije već sutra, u petak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije