Donesen Proračun Grada Lepoglave težak više od 22 milijuna kuna

Na 27. sjednici Gradskog vijeća grada Lepoglave, većinom glasova vijećnika, donesen je gradski proračun za 2017. u iznosu od 22.456.615 kuna, piše Lepoglava.net.

Proračun je podržalo 11 od 14 nazočnih vijećnika. Protiv proračuna su glasali vijećnici HSS te vijećnik HDZ-a Robert Dukarić koji je glasao suprotno od svojih stranačkih kolega koji su podržali prijedlog proračuna.

– Proračun smo radili pod vrlo specifičnim uvjetima. Naime, temeljem zakonskih odrednica, prije svega poreznih reformi, Grad Lepoglava je ostao bez 47 posto izvornih proračunskih prihoda. Pri tome ostajemo bez potpora s državne razine. U 2015. godine one su iznosile oko 4.5 milijuna kuna, u ovoj godini oko 900.000 kuna, a iduće godine tih potpora neće ni biti. Uz to, kad je o poreznoj reformi riječ postoji skepticizam prema tome kako se planira pomoći gradovima i općinama u brdsko-planinskom području – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Većinom su glasova prihvaćene projekcije proračuna za 2018. i 2019. godinu u koje su ugrađeni projekti uređenja i adaptaciju Dječjeg vrtića, izgradnje Tehnološkog centra drvne industrije i Centra pavlina, izgradnja društvenih te vatrogasnih domova i centara kao i realizaciju projekata uređenja komunalne infrastrukture, prije svega izgradnju vodovoda, kanalizacije i cesta.

Prihvaćen i rebalans za 2016.

Uz izglasavanje Proračuna, većina vijećnika prihvatila je i prijedlog Programa javnih potreba Grada Lepoglave u 2017. godini, a koji se odnose na komunalnu infrastrukturu, sport, vatrogastvo, civilnu zaštitu, javno informiranje, udruge, političke stranke, socijalnu skrb, obrazovanje, poljoprivredu te društvene djelatnosti i turizam.

Prije samog izglasavanja proračuna za 2017. godinu glasovima većine vijećnika prihvaćen je rebalans Proračuna za 2016. godinu koji je donio njegovo smanjenje za 2.953.732 kune.

Gradski su vijećnici na sjednici raspravljali o još niz točaka. Prihvatili su tako Plan razvoja sustava civilne zaštite na području Grada Lepoglave za 2017. godinu te listu deficitarnih zanimanja od bitnog značaja za razvoj grada Lepoglave, a koja se odnosi na visoka učilišta sljedećih smjerova: strojarstvo, građevinarstvo, elektrotehnika, medicina, matematika, fizika, engleski jezik, njemački jezik i logopedija.

Program Poduzetnik 2

Prihvatili su vijećnici i prijedlog izmjene i dopune Odluke o komunalnoj naknadi kojim se plaćanja komunalne naknade u cijelosti oslobađaju obveznici komunalne naknade za poslovni prostor u prvoj godini nastanka obveze plaćanja.

Odlukom Vijeća van snage stavljen je program Poduzetnik 2 putem kojeg je Grad Lepoglava sufinancirao kamatnu stopu poduzetničkih kredita.

Prihvaćanjem Odluke o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na dodjelu stipendija studentima s gradskog područja uređeni su opći uvjeti, načini, postupci i kriteriji dodjele stipendija. Riječ je Odluci pripremljenoj u suradnji i savjetovanju s izravnim korisnicima – studentima.

Gradsko je vijeće dalo je podršku Projektu ‘Grad Lepoglava-prijatelj djece’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije