Varaždinski HDZ neće podržati proračun, razlog – zaduženje od 25 milijuna kuna

Nakon što je varaždinski HDZ najavio da neće podržati prijedlog proračuna Grada za 2017. godinu zbog toga što su u njemu planirana sredstva od prodaje Termoplina, u međuvremenu su se okolnosti promijenile.

Prvo je na jutrošnjoj konferenciji za novinare Damir Habijan, šef gradskog HDZ-a obrazložio razloge neprihvaćanja proračuna.

– U prihode su uvrštena sredstva od prodaje dionica društva Termoplin, i to iznos od 67 milijuna kuna. Imajući u vidu kako su ukupni prihodi planirani u iznosu od 327 milijuna kuna, onda je razvidno kako se jedna petina planiranih prihoda odnosi na sredstva koja se planiraju prodajom dionica društva Termoplin. Međutim, smatram da je neozbiljno pet mjeseci prije isteka mandata ići u ovakvu transakciju. Drugo, postavlja se pitanje procjene vrijednosti dionica društva Termoplin. Da li je ista izrađena, koja metoda je primijenjena, statička, dinamička, kombinirana… Što ukoliko se navedena transakcija ne realizira? Što ako se postigne značajno manja cijena? – sve to bili su razlozi da HDZ odluči ne pružiti podršku ovom proračunu.

Gradonačelnik Goran Habuš je nedugo nakon toga na briefingu uoči sjednice Gradskog vijeća, koja je na rasporedu 29. prosinca, rekao kako se stavka vezana uz Termoplin briše iz proračuna, s obzirom da je malo izgledno da će se realizirati u 2017. godini. Osim, kako je rekao, ako će upravo on na svibanjskim izborima dobiti još jedan mandat.

> Grad diže kredit od 25 mil. kuna za Varteksovu robnu kuću i vatrogasnu opremu

No ta promjena u proračunu nije promijenila stav HDZ-a, iako su sad razlozi drugačiji.

– Naš stav se ne mijenja. No sada su se pojavili novi momenti, a to je zaduživanje Grada od 25 milijuna kuna. Od toga 10 milijuna za kupnju bivše Varteksove robne kuće i 15 milijuna kuna za nabavu opreme za Javnu vatrogasnu postrojbu. Da se ne bi krivo shvatilo, naravno da treba ulagati u opremu i voditi brigu o sigurnosti, ali mislim da nije dobro u ovo vrijeme zaduživati Grad za taj iznos – obrazložio je Habijan, dodajući da pohvaljuje to što je stavka vezana uz Termoplin maknuta iz proračuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije