Habijan: ‘Ako Piškornica ovdje zaživi, bojim se da će to ostati trajno rješenje’

I varaždinski HDZ priključio se stavu da bi ishod eventualnog sporazuma koji bi se zaključio između Grada Varaždina i firme C.I.O.S. MBO imao dalekosežne negativne posljedice po grad.

> Bunić i Avar o velikoj prijetnji: ‘Varaždin će postati nacionalno smetište!’

> Habuš: ‘Grad ne može utjecati na to kome će C.I.O.S. prodati svoj MBO-pogon’

> Varaždin nacionalno smetlište? Direktor Piškornice: ‘Nije točno, građani ne trebaju biti zabrinuti’

To je na današnjoj konferenciji za novinare iznio predsjednik Damir Habijan, uvodno naglasivši kako načelno podupire mirna rješenje sudskih postupaka, kako bi se izbjegla ‘blokiranja’ koja proizlaze iz sporova.

Iznio je Habijan nekoliko razloga zašto gradski HDZ neće podržati prijedlog te odluke, koja bi trebala riješiti imovinsko-pravne odnose na zemljištu na kojem je izgrađen MBO-pogon, a što je preduvjet da taj pogon kupi tvrtka Piškornica.

– Prvotno, kao osnova za donošenje odluke navodi se članak 391. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, a koji se odnosi na nekretnine u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Međutim, u konkretnom slučaju riječ je o nekretninama koje nisu u vlasništvu grada Varaždina već trećih pravnih osoba – upozorio je Habijan na tu nelogičnost.

Nadalje, ukazao je na to kako iznos naknade koju bi C.I.O.S. MBO trebao isplatiti Gradu nigdje nije određena, nego ovom odlukom gradonačelnik dobiva ovlast da sklopi sporazum neovisno o njezinom iznosu.

– Postavlja se pitanje, zbog čega nije napravljen nalaz i mišljenje procjene nekretnine prije nego je ova odluka došla pred Gradsko vijeće? – upitao je Habijan.

Osvrnuo se šef varaždinskog HDZ-a i na to kako župan Štromar, gradonačelnik Habuš, ali niti zamjenik župana Kišić nisu reagirali kada je grad Varaždin izgubio status regionalnog sjedišta na raznim poljima.

– Sjetimo se da sam upozoravao kako Varaždin ostaje bez HRT-ovog centra, da iz grada odlazi dopisništvo Večernjeg lista, da gubimo carinu, Hrvatske šume, spominje se i policijska uprava, nisu se protivili da sjedište sveučilišta bude u Koprivnici kada smo mi predlagali Varaždin. Međutim svi navedeni zdušno rade i podupiru da Varaždin bude regionalno sjedište smeća – kaže Habijan.

Upozorio je na to da je ovo prvi korak u realizaciji ideje da Piškornica u konačnici postane vlasnik postrojenja i da na ovom području obrađuje otpad iz sjeverne Hrvatske.

– Ali, bojim se, i šire. Naime, sjetimo se da Grad Zagreb nije riješio problem svog smeća – oprezan je Damir Habijan.

Osvrnuo se nakon toga i na izjavu gradonačelnika Habuša koji je rekao da ne može utjecati na politiku privatnog poduzetnika, odnosno odluku kome će prodati postrojenje. Gradonačelnik zaboravlja, skreće pažnju Habijan na to, da će mu to omogućiti ukoliko se ovakva odluka usvoji.

– Konačno, mogli bismo i podržati ovakav prijedlog kada bi ova odluka izmijenila na gore opisani način i kada bi se sporazumom jasno definiralo da se isti sklapa pod raskidnim uvjetom da C.I.O.S. MBO postrojenje neće prodati trećoj osobi.

Na naš upit zašto je HDZ-u sporno vlasnišvo nad pogonom, a ne sam kapacitet kojim i sadašnja tvornica, uz sadašnjeg vlasnika, raspolaže, Habijan je odgovorio da je upravo problem u tome na koji je način legaliziran dograđeni objekt i na koji način je povećan kapacitet MBO-a s 35.000 na 95.000 tona. Rekao je da HDZ još uvijek od nadležnih čeka dokumente koji bi možda mogli dati odgovore na ta pitanja.

– Tu očito nešto nije u redu – smatra Damir Habijan.

Kaže kako nema prave garancije da bi ova akvizicija Piškornice mogla biti privremeno rješenje.

– I baliranje je bilo privremeno rješenje, prošlo je sad već devet godina. Tako da ako Piškornica ovdje zaživi, bojim se da će to ostati trajno stanje – zaključio je Habijan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije