Grabar-Kitarović podržala ideju razvoja autoindustrije u Varaždinskoj županiji

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, nakon što je jutros svoj ured preselila u Varaždin, obavila je radni sastanak s varaždinskim županom Predragom Štromarom i gradonačelnikom Goranom Habušom.

> FOTO Kolinda Grabar-Kitarović stigla u Varaždin: ‘Vi ste motor razvoja zemlje’

Varaždinska županija je među manjima po veličini, međutim rezultati koji su ostvareni idu u prilog onome što neprestance govorim, a to je da princip županija jako dobro funkcionira. Ova županija zauzima 2,2 posto teritorija, proizvodi 7 posto sveukupnog izvoza, ostvaruje pozitivnu bilancu i mislim da ti rezultati idu u prilog tezi kako teritorijalna veličina nije povezana s funkcionalnošću naših jedinica lokalne samouprave. Zaposlenost je visoka i u gradu i u županiji, ali problem je prosjek plaća koji je ispod hrvatskog, što ukazuje na to da se treba kretati u pravcu proizvodnje dodane vrijednosti – istaknula je predsjednica nakon sastanka.

– Važan je sustav obrazovanja, a čujem kako ovdje postoje i Centri izvrsnosti, što je odličan primjer cijeloj Hrvatskoj. U povećanju plaća mora sudjelovati i sama država, koja poreznom reformom mora stimulirati plaće za sve zaposlene. Centralna vlast mora razmisliti kako nadoknaditi gubitke u lokalnim proračunima. Sviđa mi se i prijedlog koji je danas iznesen, a riječ je o tvornici automobilske industrije, jer je upravo to primjer stvaranja poslova dodane vrijednosti. Ideja ima, a vjerujem da ćemo u suradnji s Vladom i ostalima realizirati danas iznesene prijedloge kako bi se poboljšao život u ovoj županiji.

Župan Predrag Štromar zadovoljan je sastankom, a prvi je puta javno iznio gospodarsku ideju.

– Tek razgovaramo sat vremena, a izmijenili smo brojne ideje i informacije, što je jako dobro. Ovdje se trudimo nadilaziti stranačke crte kako bismo radili za bolji standard građana. Ideja je mnogo, a sad smo prvi put javno izrazili onu vezanu uz auto industriju, točnije, pogon koji će sklapati gotove automobile, a mislim da imamo želje, prostora, ljude, potencijalne partnere. Zahvaljujemo Vam na podršci, iako smo svjesni kako za to trebaju godine rada – istaknuo je župan Štromar.

Gradonačelnik Goran Habuš zahvalio se predsjednici na dolasku, ali i zamolio za pomoć u rješavanju gorućih problema.

– Time pokazujete kako ste predsjednica svih građana ove zemlje i hvala Vam što smo imali prilike porazgovarati o mnogim temama, uključujući razvojne potencijale ovog prostora. Bez države ne možemo riješiti problem upravljanja državnom imovinom, što je veliki problem, ali i varaždinski problem bala. Ne tražimo ništa drugo, nego samo da Ministarstvo zaštite okoliša i Fond pomognu ovom gradu koji je primjer po mnogočemu.

Predsjednica će tijekom boravka u Varaždinu održati još nekoliko radnih sastanaka, posjetiti će i Fakultet za organizaciju i informatiku, susresti se s msgr. Josipom Mrzljakom.

U srijedu, 14. prosinca, predviđen je posjet Predsjednice tvrtki ‘Gumimpex’ d.d., posjetit će i Dom kulture te Crkvu Bezgrešnog začeća BDM u Lepoglavi, tvrtku ‘Drvodjelac’ d.o.o. u Ivancu, susrest će se s gradonačelnicima i načelnicima općina u Varaždinskoj županiji u Ludbregu te s gradskim dužnosnicima u Varaždinskim Toplicama. Također će posjetiti Prvu gimnaziju Varaždin i upoznat će se sa STEM programima koje provodi škola.

Nakon Varaždinske županije Grabar-Kitarović odlazi u Međimurje, ali se već u subotu vraća u Varaždin, koji će po prvi puta biti domaćin prijema za Diplomatski zbor.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije