Stričak lobira da Sveučilište Sjever dobije veći dio vojarne, Habuš bi drugačije

Sveučilište Sjever na najboljem je putu da od hrvatske Vlade dobije na korištenje najveći dio bivše vojarne u Optujskoj ulici.

Inicijativa je to koja nije sasvim nova, no ponovno ju je proteklih mjeseci aktualizirao HDZ-ov saborski zastupnik Anđelko Stričak, lobirajući za taj projekt i tražeći od Vlade upute oko daljnje procedure.

Pisao je tako Stričak o tome još vladi Tihomira Oreškovića u srpnju ove godine, ali tek je od nove vlade Andreja Plenkovića dobio odgovor.

– Budući da je Sveučilište Sjever javna ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska, ne postoje zapreke da se bivša vojarna ‘Ivan Drašković’ u Varaždinu, koju je Ministarstvo obrane predalo 2. listopada 2014. na upravljanje i raspolaganje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, dodijeli na korištenje Sveučilištu Sjever – stoji, između ostalog, u odgovoru Vlade na Stričakovo zastupničko pitanje.

No neke stvari su se u ‘apetitima’ Sveučilišta Sjever u međuvremenu promijenile pa se Vlada osvrnula i na taj dio.

Naime, Sveučilište sada traži ustupanje najveće čestice (133/1), veličine više od 12 hektara, a ne samo tri zgrade u kompleksu bivše vojarne ‘Ivan Drašković’ u Varaždinu, kako je bilo navedeno u pismima potpore Grada Varaždina i Varaždinske županije.

– Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) aktom od 3. listopada 2016. godine zatražio je od Sveučilišta Sjever da precizira svoj zahtjev u pogledu obuhvata i namjene nekretnine, roka ustupanja i modela raspolaganja nekretninom. Međutim, Ministarstvo državne imovine do danas nije zaprimilo tako precizirani zahtjev Sveučilišta Sjever – odgovorili su iz Vlade. Sada DUUDI više ne postoji, za to pitanje nadležno je Ministarstvo državne imovine Gorana Marića.

Istovremeno dok Sveučilište Sjever traži glavninu prostora bivše vojarne, Grad Varaždin provodi međunarodni projekt MAPS, koji za cilj ima osmisliti primjeren društveni sadržaj za tu lokaciju. Želje Sveučilišta i ciljevi projekta u očiglednoj su koliziji.

– Mi možemo i narednih stotinu godina obilaziti cijeli svijet i prikupljati iskustva i gledati koje su dobre ideje i inicijative. No ja ne vidim ni jedan jedini razlog da taj dio vojarne Sveučilište Sjever ne dobije za svoj daljnji razvoj. Nama je cilj Varaždin razvijati kao sveučilišni grad, idemo zamisliti što nam donosi deset tisuća studenata – mišljenja je HDZ-ov saborski zastupnik Anđelko Stričak.

S druge strane, gradonačelnik Goran Habuš nije pobornik ideje da se Sveučilištu Sjever da cijela čestica.

– Ideja da Sveučilište dobije cijeli prostor nije dobra, jer sasvim sigurno neće imati dovoljno kapaciteta da ga uredi. Studenti će definitivno dati živost tom prostoru, ja tamo vidim Sveučilište, ali ne na cijeloj čestici, ostatak mora biti u vlasništvu Grada – smatra Habuš, dodajući da sve mora biti u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom.

Napominje da Grad također traži cijeli prostor, ali je dao i podršku Sveučilištu da dobije tri zgrade.

Sastanak u Ministarstvu državne imovine oko toga pitanja na rasporedu je već ovoga ponedjeljka, 12. prosinca.

– Tada ćemo vidjeti što je uopće moguće na tome prostoru. Žao mi je da se cijela procedura provodi mimo Grada i da je Grad o tome obaviješten tek prije nekoliko dana na svečanoj sjednici u povodu Dana grada – rekao je Goran Habuš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije