Vlašić zatajio informacije? Izraelska tvrtka cijene proglasila poslovnom tajnom!

Dana 5. listopada Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave donijela je rješenje kojim se poništava odluka o odabiru izvođača za dogradnja i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, u sklopu projekta odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin. Varkomu je takožer naloženo da žaliteljima podmiri više od 500 tisuća kuna troškova postupka.

> Vlašić zatajio informacije? Habijan tvrdi da natječaji nisu pali na ‘sitnicama’

> Stričak: ‘Projekt Aglomeracije još je jedan Štromarov fijasko’

Naime, Varkom je u siječnju ove godine objavio poziv na nadmetanje u otvorenom postupku javne nabave radi dogradnje pročistača. Nakon što je pristiglo deset ponuda, Varkom je 29. lipnja donio odluku kojom je odabrao ponudu ponuditelja Tahal Consulting iz Izraela. Kriterij odabira bila je ekonomski najpovoljnija ponuda. Protiv navedene odluke podnijete su žalbe koje su od strane Državne komisije ocijenjene kao osnovane.

– Zašto su žalbe usvojene? Između ostalog zato što je, unatoč tome što je člankom 16. st. 2 Zakona o javnoj nabavi, propisano da ‘gospodarski subjekti ne smiju označiti tajnim podatke o jediničnim cijenama, iznosima pojedinih stavki, cijeni ponude te podatke u vezi s kriterijima za odabir ekonomski najpovoljnije ponude’, odabrani ponuditelj označio kao poslovna tajna podatke koji utječu na visinu operativnog troška, odnosno podatke koji su vezani uz kriterij odabira ekonomski najpovoljnije ponude – iznio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik varaždinskog HDZ-a, demantirajući time navode direktora Varkoma Vlade Vlašića da je natječaj praktički pao na nekim formalnim sitnicama.

– Postavlja se jednostavno pitanje, zašto i kako je moguće da je Varkom unatoč navedenom, usvojilo navedenu ponudu. Naime, nije riječ o ‘sitnim nedostacima’, kako je to izjavio direktor Vlašić, već o ozbiljnom nedostatku ponude koja se očituje o kršenju odredbi Zakona o javnoj nabavi. To potvrđuje i Državna komisija u svom rješenju – kaže Habijan.

Dodao je i da je Državna komisija utvrdila je kako iz priložene natječajne dokumentacije Varkom nije dokazao postojanje činjenica i okolnosti temeljem kojih je donio odluku o odabiru ponuditelja, ‘a posebice uzimajući u obzir činjenicu da iz ponude nije nedvojbeno razvidno koje su osobe po zakonu ovlaštene za zastupanje ponuditelja.

– Dakle, društvo Varkom d.d. nije utvrđivalo niti da li su osobe koje su potpisale ponudu odabranog ponuditelja uopće ovlaštene za njegovo zastupanje! – upozorio je Habijan.

To su, kaže Habijan, samo neki od razloga zbog kojih su usvojene žalbe, i zbog kojih će Varkom d.d. morati platiti više od 500 tisuća kuna.

– Da li je riječ o sitnim nedostacima ostavljam da Varaždinke i Varaždinci procijene sami. Da li postoji odgovornost za ovakvo postupanje uprave društva Varkom, smatram da da. Da li će tko snositi odgovornost, treba pitati aktualnu gradsku vlast gospodina Habuša i Kišića – zaključio je Habijan.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije