Vlašić o aglomeraciji: ‘Dva natječaja jesu poništena, ali projekt nije upitan’

Projekt ‘Aglomeracija Varaždin’ – odnosno projekt pročišćavanja i odvodnje otpadnih voda na prostoru aglomeracije Varaždin – ide dalje.

Jučer je to poručio župan Predrag Štromar, odgovarajući na prozivke HDZ-ovog saborskog zastupnika Anđelka Stričaka da je riječ o još jednom županovom fijasku, a danas je istu poruku na konferenciji za novinare odaslao i direktor Varkoma Vlado Vlašić. Ali…

> Stričak: ‘Projekt Aglomeracije još je jedan Štromarov fijasko’

> Štromar: ‘Stričak ima javni napadaj panike, neka manje misli na samopromociju’

Problemi s dva natječaja u okviru projekta postoje, potvrdio je Vlašić danas i ukazao na detalje što se točno dogodilo.

Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave (DKOM) svojim je rješenjem od 5. listopada zaista poništila Varkomovu odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

– Na naš natječaj pristiglo je deset ponuda, a tri ponude ocijenili smo valjanima, iako je bilo vidljivo i da se kod te tri ponude može govoriti o određenim sitnim nedostacima. No ti nedostaci nisu imali utjecaja na ponudu. Želja nam je bila spasiti natječaj iako je postojao rizik da će DKOM odlučiti ovako kako je odlučio – pojasnio je Vlašić.

Varkom je najpovoljnijom ocijenio ponudu izraelske tvrtke Tahal Consulting Engineers, po cijeni izgradnje od 142,8 milijuna kuna i godišnjim operativnim troškom od 5,2 milijuna kuna.

Uslijedile su žalbe ponuditelja koji su bili odbijeni i koje je DKOM uvažio.

– DKOM je donio rješenje da nijedna ponuda ne odgovara uvjetima javnog nadmetanja. Primjerice, kao nedostatak jedne DKOM je ocijenio korištenje strane riječi ‘zasebnosti’ – naveo je Vlašić.

Vlašić pritom nije želio komentirati jesu li kriteriji DKOM-a prerigorozni.

S obzirom na ovo rješenje DKOM-a, Varkom je sam poništio još jedan natječaj kako bi izbjegao sličan ishod. Riječ je o natječaju za dogradnju sustava odvodnje za Grad Varaždin i sanaciju postojećeg sustava odvodnje.

– Na to javno nadmetanje isto se javilo deset ponuditelja, međutim nijedna ponuda nije bila u skladu s uvjetima iz dokumentacije za nadmetanje – kažu u Varkomu.

Sada slijedi raspisivanje novih natječaja, po proteku propisanih rokova za daljnje žalbe. Koliko je vremena pritom sveukupno izgubljeno, Vlašić nije znao precizirati.

Naglasio je tek da rok da projekt Aglomeracija Varaždin završi do kraja 2018. godine nije vezan uz financiranje. Ono, kaže, ostaje neupitno.

– Taj rok odnosi se samo na izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, i to je rok u kojem sva naselja veličine Varaždina, s okolnim naseljima, moraju imati treći stupanj pročišćavanja. No to ne znači se uređaj ne može graditi još dodatne dvije godine. To je pitanje odgovornosti vezano uz pristupni ugovor Hrvatske Europskoj uniji, ali nema veze s financiranjem – objasnio je Vlado Vlašić.

Rekao je i da je teško prognozirati kada će radovi započeti, ali da je prilično izvjesno da bi na proljeće mogli početi radovi po drugom natječaju, vezani uz izgradnju mreže na području Varaždina i jugozapadnog kolektora.

Potvrdio je Vlašić i da će Varkom morati tvrtkama koje su se žalile podmiriti više od 500.000 kuna troškova.

Podsjetimo, projekt pročišćavanja i odvodnje otpadnih voda na prostoru aglomeracije Varaždin najveći je projekt ikad u Varaždinskoj županiji, ‘težak’ oko 865 milijuna kuna. Projekt su sufinancira iz Kohezijskog fonda Europske unije, a ovom trenutno najvećoj investicijom obuhvaćena su područja Grada Varaždina i deset općina: Gornji Kneginec, Trnovec Bartolovečki, Sveti Ilija, Beretinec, Maruševec, Cestica, Vinica, Vidovec, Petrijanec i Sračinec.

Zadatak je izgraditi i u pogon pustiti 224 kilometara cjevovoda, pročistač vrijedan više od 220 milijuna kuna te više od 100 raznih objekata koji su tom sustavu potrebni, kao i napraviti rekonstrukciju postojećih cjevovoda u dužini od tri kilometra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije