Udruga gradova RH: ‘Što je sustav više decentraliziran, država je bogatija’

U Gradskoj vijećnici u utorak, 13. rujna, održana je 13. sjednica Predsjedništva Udruge gradova Republike Hrvatske na kojoj su se sastali gradonačelnici i drugi predstavnici iz dvadesetak hrvatskih gradova.

– Na današnjoj sjednici raspravljali smo, između ostalog, o decentralizaciji i stvaranju poticajne klime za poduzetništvo, suradnji s poljskim gradovima, prezentaciji Open Dana platforme. To su napredni programi i aplikacije koje omogućuju funkcioniranje i transparentnost prema podacima, kako bismo javnu upravu što više približili građanima – rekao je predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik grada Zaprešića, Željko Turk.

O nivou djelovanja centralizirane države, Željko Turk kaže kako bi ona zapravo trebala osigurati ono što nije njezina temeljna zadaća.

– Što je sustav više decentraliziran, država je bogatija i građani bolje žive – istaknuo je Turk.

Gradonačelnik Goran Habuš je naglasio kako država ipak ‘ima sve konce u rukama’ što se tiče porezne politike i donošenja pravnih propisa, no kaže kako su u Varaždinu donesene mjere kako bi se privuklo poduzetništvo i obrtništvo.

– Udruga gradova ima temeljnu zadaću da učimo jedni od drugih bez obzira iz kojih gradova ili stranaka dolazimo, jednako tako i suradnja s Udrugom poljskim gradovima u svakom slučaju pomoći će nam u tome da nam oni približe na koji način su povukli sredstva kako bismo se i mi tome brže prilagodili, naravno, ukoliko Vlada otvori fondove – istaknuo je Goran Habuš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije