Gornji Kneginec: Smanjen komunalni doprinos, proračun u plusu, kreću investicije

U ponedjeljak, 5. rujna, u prostorijama Općine Gornji Kneginec održana je 29. redovna sjednica Općinskog vijeća Općine Gornji Kneginec.

Sjednici je nazočilo svih 15 vijećnika u Općinskom vijeću, a svi izvještaji i prijedlozi odluka su prihvaćeni od strane vijećnika.

Na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća našlo se devet točaka dnevnog reda: donošenje Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Općine Gornji Kneginec za 2016. godinu, donošenje Odluke o komunalnom doprinosu, donošenje Odluke o stipendiranju učenika i studenata, donošenje Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za dodjelu koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti dimnjačarskih poslova na području Općine Gornji Kneginec, donošenje Odluke o sklapanje ugovora o izvođenju radova na izgradnji NC-064- Varaždin Breg, Mali Vrh – odvojak ‘Solarovo’, donošenje Odluke o sklapanju ugovora o izvođenju radova na izgradnji nerazvrstane ceste, Varaždinbreg, Mali vrh – odvojak Štimac, donošenje Odluke o sklapanju ugovora o izvođenju radova na izgradnji kružnog toka – Kučanska ulica u Donjem Knegincu, donošenje Odluke o sklapanju ugovora o izradi razvojnog master plana tematskog Zabavnog parka na lokaciji Banjščina i donošenje Odluke o sklapanju Ugovora br.61/2016 za stručni nadzor nad izgradnjom dječjeg vrtića.

Pod prvom točkom dnevnog reda općinski načelnik Goran Kaniški izvijestio je Vijeće da je u prvih šest mjeseci tekuće godine ostvaren višak prihoda u odnosu na rashode u iznosu od 1,5 milijuna kuna te, kad se njemu pribroji preneseni višak iz prošle godine u iznosu od 2,5 milijuna kuna, ukupni višak u općinskom proračunu iznosi 4 milijuna kuna. Također je napomenuo da se svi prihodi i rashodi kreću unutar zadanih proračunskih stavki.

Prijedlogom općinskog načelnika pod drugom točkom dnevnog reda donesen je pročišćeni tekst ranijih izmjena i dopuna Odluke o komunalnom doprinosu te je novim člankom 7. Odluke o komunalnom doprinosu umanjena jedinična vrijednost komunalnog doprinosa za 40%.

Načelnik je prijedlog za smanjenje komunalnog doprinosa obrazložio time da se želi potaknuti novogradnja te izjednačiti iznos komunalnog doprinosa za novogradnju s iznosom komunalnog doprinosa za legalizaciju objekata. Vijećnici su se složili s konstatacijom načelnika da je nepravedno da građani koji poštuju zakone Republike Hrvatske i legalno grade svoje objekte plaćaju komunalni doprinos 40% skuplje od građana koji su ilegalno gradili svoje objekte pa ih sada legaliziraju te je ovom novom Odlukom o komunalnom doprinosu izjednačen taj iznos, odnosno i za novogradnju i za legalizaciju smanjen je sa 20 kuna po prostornom metru na 12 kuna po prostornom metru.

Prijedlogom Odluke o stipendiranju učenika i studenata koju su vijećnici raspravili pod točkom 3. dnevnog reda uređeni su uvjeti, postupak i kriteriji za dodjelu stipendije Općine Gornji Kneginec učenicima i studentima, kao pomoć i poticaj razvoju kadrovskog potencijala te društvenog i gospodarskog razvoja Općine Gornji Kneginec.

Broj i vrstu stipendija, kao i mjesečnu visinu stipendija za kalendarsku godinu određuje načelnik svojom odlukom.

Mogu se dodijeliti stipendije u sljedeće tri kategorije, i to redovne stipendije za nadarene učenike i studente, stipendije s osnova braniteljskog statusa i redovne stipendije za učenike i studente slabijeg socijalog statusa. Najvažnija novina u novoj Odluci o stipendiranju učenika i studenata je nova kategorija stipendija – to su redovne stipendije za učenike i studente slabijeg socijalog statusa.

Vijećnici su pod točkom 4. upoznati da je Općina Gornji Kneginec provela postupak davanja koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na područja Općine Gornji Kneginec. Do roka za dostavu ponuda zaprimljene su dvije ponude ponuditelja. Pregledom i ocjenom pristiglih ponuda utvrđeno je da je ponuda ponuditelja Dimnjačarstvo Valjak d.o.o. iz Črešnjeva u potpunosti sukladna uvjetima iz dokumentacije za nadmetanje, a prema kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude ocijenjena kao najpovoljnija te je Općinsko vijeće svojom odlukom dozvolilo sklapanje koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova.

U točkama 5., 6. i 7. vijećnici su upoznati s postupcima bagatelne i javne nabave koje su povedene u cilju odabira izvođača radova na izgradnji kružnog toka u Kučanskoj ulici u Donjem Knegincu te asfaltiranju dvaju odvojaka na Malom Vrhu, točnije odvojaka Solarovo (450 metara) i Štimac (530 metara).

U sva tri postupka nabave najpovoljnije su bile ponude tvrtke COLAS Hrvatska d.d. iz Varaždina.

Vrijednost radova na izgradnji kružnog toka u Kučanskoj ulici iznosi 1.192.664,91 kn, na asfaltiranju odvojka Solarovo 129.564,50 kn te na asfaltiranju odvojka Štimac 111.012,12 kn.

Općinski vijećnici rapravili su i donijeli Odluku o sklapanju ugovora o izradi razvojnog master plana tematskog Zabavnog parka na lokaciji Banjščina. Temeljem provedenog postupka bagatelne nabave odabrana je ponuda ponuditelja PDM Savjetovanje d.o.o. iz Zagreba, a rok za izradu je 90 dana od dana potpisa ugovora.

Pod posljednjom točkom dnevnog reda Vijeće je donijelo odluku o sklapanju Ugovora za stručni nadzor nad izgradnjom dječjeg vrtića koja započinje tijekom rujna. Temeljem navedenog ugovora posao stručnog nadzora na gradnjom vrtića povjeren je tvrtki ARIS d.o.o. iz Varaždina.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije