U Trnovcu Bartolovečkom sukob vijećnika oko sufinanciranja produženog boravka

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Trnovca Bartolovečkog većina vijećnika prihvatila je odluku da Općina i dalje sufinancira produženi boravak djece u dvije osnovne škole na području Općine, ali umjesto dosadašnjih 100 posto, od iduće školske godine troškovi će se sufinancirati u iznosu od 50 posto.

– Na takvu odluku bili smo primorani zbog sve većeg interesa roditelja da svoje osnovnoškolce daju u produženi boravak. Iz tog razloga porasli su i troškovi koje je dosada u potpunosti financirala Općina iz svog proračuna. Kako bi svi roditelji i osnovnoškolci bili u jednakom položaju, i kako bi osigurana sredstva za tu namjenu bila dostatna za sve, donijeta je odluka da se produženi boravak od iduće školske godine sufinancira u iznosu od 50 posto. Unatoč tome što će dio troškova sada snositi roditelji i dalje je taj trošak manji nego što je to slučaj u nekim drugim gradovima i općinama – pojasnio je načelnik općine Zvonko Šamec.

Da je takva odluka bila nužnost, kako bi u Općini bili pravedni prema svim roditeljima, i kako bi se odgovorno ponašalo prema trošenju sredstava iz proračuna, kojeg ‘pune’ svi mještani, govori i podatak da su za ovakvu odluku glasali svi prisutni vijećnici, a među njima i članovi oporbenih stranaka. Svi izuzev mladog vijećnika Hrmana iz Narodne stranke od kojeg se onda očekivao i prijedlog od koga bi točno uzeli sredstva iz proračuna kako bi se sufinanciranje nastavilo u punom iznosu. No, takav prijedlog nije stigao.

– Ne želim u ovom trenutku nikoga optuživati za politikantstvo, ali znakovito je da su ostali članovi oporbenih stranaka podržali ovaj prijedlog iako su i oni mogli ne podržati ga i kasnije sazivati konferencije za novinare na kojima bi eventualno prikupili koji politički bod. No, oni su se, za razliku od svog mladog kolege odlučili da se odgovorno ponašaju prema novcima iz proračuna na čemu im ja ovom prilikom zahvaljujem. Bez obzira na to, kao i dosada, u Općinskom vijeću općine Trnovec Bartolovečki nema ni ljutnje ni povišenih tonova. Ovakvu odluku možemo pripisati možda političkom neiskustvu mladog kolege Hrmana koji je vidio prostor za prikupljanje određenih političkih bodova – izjavio je načelnik općine Zvonko Šamec.

Inače, općina je dosada u potpunosti financirala troškove djelatnika koji su radili u produženom boravku, a mjesečni je iznos za samo jednog djelatnika 9.100 kuna. Osim toga općina sufinancira rano učenje informatike od prvog do trećeg razreda u mjesečnom iznosu od 5,6 tisuća kuna. Uz to općina je za prijevoz djece u prvoj polovici ove godine osigurala više od 32 tisuće kuna. Za osam programa koji se odnose na osnovnoškolstvo, Općina je ove godine predvidjela 540 tisuća, a dosada je u prvih šest mjeseci utrošeno 336 tisuća kuna.

Ukupna sredstva koja općina ulaže u sustav obrazovanja od vrtićkog uzrasta, preko osnovnih i srednjih škola, do visokoškolskog obrazovanja su na razini 2,3 milijuna kuna godišnje.

Reakcija Reformista

Općinska organizacija Reformista općine Trnovec Bartolovečki tim je povodom danas, 10. kolovoza, održala konferenciju za medije kako bi javnosti iznijela svoju reakciju na odluku donesenu na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki.

Konferenciju za medije je otvorio predsjednik Županijske organizacije Reformista Tomislav Paljak, uvodno istaknuvši kako su Reformisti posebno osjetljivi na problematiku vezanu uz odgoj i obrazovanje, odnosno na njenu praktičnu primjenu u praksi na svim razinama.

– Nedopustivo je i licemjerno teoretizirati o tome kako treba ulagati u znanje i djecu kao naš najveći adut za prosperitetnu budućnost, a onda kada to konačno treba i primijeniti i primjerom pokazati, donositi odluke o štednji upravo na djeci i njihovim roditeljima kao što se dogodilo na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća Trnovec Bartolovečki – rekao je.

Općinski vijećnik, Reformist Predrag Hrman je pojasnio.

– Dana 3. kolovoza održana je 29. sjednica Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki. Pod 4. točkom bilo je: razmatranje i donošenje izmjene i dopune Programa javnih potreba u djelatnosti odgoja i osnovnog obrazovanja Općine Trnovec Bartolovečki u 2016. godini. Pod predmetnom točkom predloženo je da Općina smanji sufinanciranje podmirenja troškova rada stručnih osoba za produženi boravak djece polaznika od I. – IV. razreda u OŠ Trnovec i OŠ Šemovec. Dosad je Općina podmirivala troškove u stopostnom iznosu, a odsad će Općina podmirivati 50 posto troškova, a 50 posto će se troškovi podmirivati na teret roditelja. Imajući u vidu teške ekonomske prilike u kojima većina naših građana danas živi, Općinska organizacija Reformista nije podržala takav prijedlog. Na žalost, jedini sam ja, od devet prisutnih vijećnika u Općinskom vijeću, bio protiv takvog prijedloga, dok ga je ostalih osam vijećnika podržalo pa tako roditelje u novoj školskoj godini čeka novi trošak – istaknuo je Hrman.

– Nismo zadovoljni obrazloženjem vladajućih da bi taj trošak, u dosadašnjem obliku, bio preveliki izdatak za Općinu, utoliko više što nam se svake godine serviraju informacije o odličnom punjenju proračuna, o viškovima prihoda i financijskoj stabilnosti Općine.
Ukoliko bi i bilo problema sa financijskom stabilnošću, smatramo da djeca i obrazovanje nisu stavka na kojoj se trebaju raditi uštede, jer ima dovoljno prostora za uštede na drugim stavkama – dodao je Željko Šprem, potpredsjednik Općinske organizacije Reformista.

Iznijeli su kako vladajući svojim parcijalnim prikazima, pogodnima u prigodnim situacijama, zamagljuju stvarnu sliku i stvaraju lažni privid o idili u kojoj žive naši građani.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije