Reformisti se pridružili Europskoj demokratskoj stranci u parlamentu EU

Narodna stranka – Reformisti pridružila se Europskoj demokratskoj stranci (European Democratic Party – EDP), grupaciji u Europskom parlamentu, koja je dio ALDE grupe (Alliance of Liberals and Democrats fro Europe Group).

Reformisti su pristupili ovoj grupaciji na Vijeću EDP-a koje je održano u Ateni, gdje je Predsjedništvo EDP-a prihvatilo zahtjev Reformista za učlanjenjem u EDP.

Reformisti koje su predstavljali Radimir Čačić, Natalija Martinčević, Alenka Košiša Čičin-Šain i Monika Begović izrazili su svoje stajalište o tome kako Europska unija treba jačati da bi se osnažila i sigurnost njezinih članica, ali i zemalja u susjedstvu te su sudjelovali u diskusiji o situaciji u Grčkoj i europskoj solidarnosti.

Narodna stranka – Reformisti nastavlja sa svojim profiliranjem kao stranka europske opredijeljenosti s demokratskim usmjerenjem i demokratskom vizijom prosperitetne i mirne Europe, uz liberalnu orijentaciju vezanu uz ekonomiju i tržište.

Solidarnost i sloboda

– Vrijednosti solidarnosti i slobode određuju naš model europskog ekonomskog razvoja – stoji u Manifestu EDP-a, a radi se o modelu koji predstavlja europsku demokraciju, koja nastoji pomiriti, ali i zaštititi društvena i kulturna prava te građanske i ekonomske slobode svih građana Europske unije.

– To je samo jedan od niza razloga zbog kojega smo odlučili pridružiti se ovoj demokratskoj opciji unutar Europskog parlamenta, a koja nas istovremeno veže i sa liberalnim načelima kroz članstvo u ALDE grupi – rekao je predsjednik Reformista Radimir Čačić te istaknuo kako će Reformisti imati zapravo nastavak rada unutar EDP-a kroz dosadašnje djelovanje dr. sc. Monike Begović, koja se kao članica predsjedništva EDP-a i zamjenica glavne tajnice, tijekom mandata bavila temama vezanima uz jačanje jedinstva svih zemalja članica Europske unije, stavljajući naglasak na važnost promoviranja mira i sigurnosti na području Zapadnog Balkana.

– Kroz zastupanje u okviru EDP-a imat ćemo i jači glas u samoj Uniji – nastavio je Čačić te naglasio kako će Reformisti i dalje biti aktivni u promicanju reformi kako na nacionalnom, tako i na europskom nivou, a posebice slijedeći ciljeve strategije Europe 2020.

Natalija Martinčević, potpredsjednica Reformista i članica delegacije na vijeću Europske demokratske stranke u Ateni izrazila je zadovoljstvo činjenicom da su Reformisti jednoglasno primljeni u članstvo Europske demokratske stranke.

Martinčević smatra da će se sudjelovanjem Reformista u ovoj europskoj parlamentarnoj grupaciji ojačati pozicija Hrvatske, što će rezultirati i učinkovitijim promoviranjem i ostvarenjem hrvatskih interesa u Europskom parlamentu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije