Milijuni eura na tajnim računima? Na popisu Čehok, Vojvoda, Ptiček, Mikac…

Kontroverzni istraživački novinar Domagoj Margetić jučer je ‘otvorio’ novu aferu, nazvanu RBAleaks, o kojoj će se zasigurno još pisati sljedećih dana, tjedana i mjeseci, ako ne i godina.

Na portalu Seebiz Domagoj Margetić objavio je navodno autentičan dokument koji predstavlja popis hrvatskih građana koji su s datumom 30. lipnja 2011. godine na računima RBA grupe u Austriji svaki imali deponiranih više od milijun eura, a sveukupno se ta cifra, zbrojeno za svih 186 osoba, penje na 543 milijuna eura.

Dokument je navodno, kako piše Margetić, nastao tako što je austrijska Agencija za nadzor financijskog tržišta (FMA) njegovu izradu bila zatražila od RBA Grupe.

Na tome popisu našlo se i nekoliko imena povezanih s našom lokalnom sredinom: Ivan Čehok (5,6 milijuna eura), Hrvoje Vojvoda (2,5 milijuna eura), Miljenko Ptiček (1,9 milijuna eura), Slobodan Mikac (1,6 milijuna eura), Miljenko Vidaček (1,2 milijuna eura).

Priču je dan prije Margetića objavio i portal Hop, ali gotovo ne navodeći imena s popisa.

Nenad Koljaja, kao građanin i dio oštećenika RBA zadruga, podigao je kaznenu prijavu u korist oštećenika RBA zadruga zbog osnovane sumnje u pranje novca i druga kaznena djela, a koja su počinili građani Republike Hrvatske. Naime, radi se o preko 500 milijuna eura, koje su mnogi poznati političari, glumci i sportaši iz Hrvatske položili kao štednju u RBA zadruge (Reiffeisen Bank) te je tim novcima kreditirano 20.000 osoba u Republici Hrvatskoj na vrlo sumnjiv način, zbog čega se vode postupci protiv čelnika RBA zadruga – pisao je portal HOP.

Do ovoga trenutka RBA grupa niti je demantirala niti potvrdila točnost objavljenih podataka. To također nije učinila ni austrijska Agencija za nadzor financijskog tržišta (FMA), iako Margetić tvrdi da je neslužbeno iz te agencije poručeno da ‘ne smiju potvrditi, ali ne mogu demantirati vjerodostojnost dokumenta’.

Za komentar ove afere (ili ‘afere’, vidjet će se vjerojatno vrlo uskoro o čemu je riječ) upitali smo i bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka.

– To je takva glupost da uopće nemam komentara. Nemam uopće nikakav inozemni račun, nemam štoviše uopće račun u RBA – odgovorio je Čehok.

Putem društvenih mreža reagirao je Branimir Glavaš, također jedno ime s popisa, koji je najavio tužbu protiv Margetića i portala Seebiz. Zanimalo nas je je li i Čehok sklon sličnom potezu.

– Ma neću se baviti takvim tipovima. Svatko tko ima malo zdravog razuma sam shvaća da je to čista laž – poručio je bivši gradonačelnik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije