Rebalans proračuna nije prošao pa javni gradski prijevoz ostaje ‘na čekanju’

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina, održanoj danas, 30. svibnja, vijećnici nisu podržali proračunske izmjene i dopune – rebalans proračuna. Nakon rasprave, od 19 prisutnih vijećnika 10 ih je bilo za, osam protiv, dok je jedan bio suzdržan.

Za privaćanje proračuna bila je potrebna natpolovična većina, odnosno 13 ruku u zraku.

Rebalans su podržali HNS, SDP (osim Danijele Benkus i Dražena Vinceka, koji nisu bili na sjednici), Laburisti i nezavisni Zdravko Golub, dok su protiv njegova prihvaćanja bili vijećnica HDZ-a, Reformisti, HSLS te nezavisni vijećnici Zlatan Avar, Stjepan Cepanec i Marijan Cingula.

Rebalansom je proračun trebao biti smanjen za 520 tisuća kuna, a u njemu su, između ostalog, bile predviđene neke nove stavke, poput primjerice osiguravanja sredstava za izgradnju trim staze (199.000 kuna), kupnju kioska kod Studenskog doma (115.000 kuna) i subvencioniranje javnog gradskog prijevoza (312.000 kuna).

– S obzirom da nije prihvaćen rebalans, s dnevnog su reda skinute točke poput odluke o komunalnoj naknadi, koncesije za javni prijevoz putnika, odluke o komunalnom redu – kazao je gradonačelnik Goran Habuš.

> Je li to moguće? U Varaždin se vraća gradski prijevoz, koštat će 2,99 kune!

> Za kiosk koji godinama zjapi prazan i propada Varaždinci će dati 115.000 kuna

Nakon toga je uslijedila rasprava kad će se ponovno skinute točke moći staviti na dnevni red, s obzirom da prema Poslovniku navedeno neće biti moguće u roku od tri mjeseca.

– Idući put ćemo ponovno predložiti isti rebalans. Imali ste mogućnost uložiti amandmane, a ne biti protiv rebalansa. Prebitne su ovo odluke – kazao je Habuš.

Ladislav Ilčić (Hrast) je pak postavio pitanje imaju li uopće vladajući većinu.

– Vi nemate većinu, to je politički problem za ovaj grad! Ako želimo stabilnu vlast, trebate imati većinu.

Habuš je na to odgovorio.

– Samo je jedan način da intervenirate u rebalans, a to je amandmanima. Ne nagovaram vas da objeručke prihvatite rebalans.

Nezavisni Zlatan Avar je pak bio protiv međusobnih prepriki.

– Nemojmo se međusobno prepucavati. Predlažem da sazovemo novu sjednicu za tri tjedna, ja ću biti za, naći ćemo se i raspraviti o rebalansu – kazao je.

Nakon dugotrajnih replika i prepirki, točke su skinute s dnevnog reda, a o njima će se raspraviti na idućoj sjednici koja će se održati za nekoliko tjedana.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije