Zlatan Avar najavio kandidaturu za gradonačelnika, odazvalo se šaroliko društvo

Točno 365 dana prije lokalnih izbora, koji nas očekuju 21. svibnja 2017. godine, nezavisni gradski vijećnik Zlatan Avar službeno je i javno obznanio da će se kandidirati za funkciju varaždinskog gradonačelnika.

Obznanio je to na prigodnom domjenku u bistrou ‘Time out’ u varaždinskoj Areni, na kojem su se zatekli i neki njegovi protukandidati, ali i kolege gradski vijećnici iz raznorodnih političkih opcija.

– Pozvao sam sve kolege vijećnike, kao i moguće protukandidate na izborima. Smatram da su određeni kolege u Gradsko vijeću dali svoj doprinos, da su se zalagali za javni interes, pa sam ih pozvao da uz jedno neformalno druženje najavimo što će se događati – rekao je Zlatan Avar.

Od mogućih protukandidata u utrci za čelnu funkciju u Gradu odazvala se tek Natalija Martinčević, gradska vijećnica iz redova Reformista.

– Što više kvalitetnih kandidata na izborima, to bolje – kratko je komentirala Martinčević.

Alen Kišić i Damir Habijan nisu se pojavili, dok, priznao nam je Avar, aktualnom gradonačelniku Goranu Habušu nije uputio poziv, budući da je sam Habuš njihovo političko neslaganje nazvao ‘osobnim ratom’. No doznali smo zato da je bio pozvan bivši gradonačelnik Ivan Čehok.

No domjenku su se odazvali nezavisni vijećnik Marijan Cingula, Božidar Kolarić iz Laburista, Saša Crnčić iz HDZ-a, pa Višnja Kunić iz HSP-a… Bila je tu i Đurđica Dropuljić, bivša ravnateljica Društva Naša djeca Varaždin i mnogi drugi.

U svojem obraćanju medijima Avar je naglasio da je današnji domjenak simbolična gesta kojom točno godinu dana prije izbora potvrđuje svoju kandidaturu, kako bi se izbjegla bilo kakva daljnja nagađanja.

– No to je jedino što će u mome mandatu biti simbolično. Neću biti ‘simboličan’ gradonačelnik, neću se baviti domjencima, neću se baviti protokolarnim aktivnostima. Kao što ste mogli vidjeti iz mojeg dosadašnjeg rada, bavit ću se analizama i stavljanja javnog interesa ispred svega. A mislim da više ne moram dokazivati da sam spreman uhvatit se u koštac i sukobiti se sa svakim tko stavlja privatni interes ispred javnog – rekao je.

Kao glavne točke na kojima će oblikovati program, na kojem će raditi tim ljudi koji će tek biti predstavljen, vezane su uz smanjenje duga Grada i javnih ustanova (skoro 60 milijuna kuna, upozorio je), što je, smatra Avar, temelj za bilo kakav daljni razvoj i investicije.

– U programu će biti obuhvaćeni svi bitni dijelovi, od obrazovanja i kulture do ekonomije. Ali ekonomski razvoj ne možemo temeljiti na prodaji zemljišta, na tome da neko kupi zemljište pa izgradi neku zgradu i onda s njom nešto radi. Današnja ekonomija temelji se na nekim propulzivnim djelatnostima. Jedna od njih je moja djelatnost, u kojoj sam više od 15 godina, to je IT. I tu je situacija mnogo drugačija i poslovni modeli su drugačiji.

Najavio je da prije izbora neće biti koalicija, a nakon toga – ovisi.

– Ali nema koalicije s onima kojima u prvom planu nije javni interes – bio je jasan. Rekao je da već zna i imena kandidata za svoje zamjenike, ali da zasad ne bi s njima izlazio u javnost.

Komentirao je Avar i neka tumačenja da je ‘slučaj Termoplin’ otvorio isključivo zbog vlastite političke promidžbe.

– Takve insinuacije odbacujem kao bedastoće. Slučaj Termopplin nije od jučer. Na nepravilnosti se uvijek dosad upozoravalo na Odboru na financije i proračun. Ali s obzirom da ima dosta gradskih vijećnika koji ne čitaju materijale, to jednostavno prođe nezamijećeno – rekao je Avar, najavivši da na ovom slučaju ne misli inzistirati samo do izbora.

– Na ovom slučaju mislim ‘jahati’ tako dugo dok se ne vrati novac Gradu Varaždinu i dok sve neće biti po zakonu, onako kako mora biti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije