Stričak u kritici izvješća Pučke pravobraniteljice ‘opleo’ i dr. Horvata

Izvješće Pučke pravobraniteljice za 2015. godinu u Hrvatskom saboru izazvalo je brojne replike zastupnika, među njima i ‘naših’ Ladislava Ilčića (Hrast) i Anđelka Stričaka (HDZ).

Stričak se osvrnuo na neke gotovo već zaboravljene lokalne varaždinske teme i događanja za koje smatra da su trebale biti predmet interesa Pučke pravobraniteljice.

– Slažem se u mnogočemu s izlaganjem, a naročito s onim da je u predizbornim kampanjama bilo neprimjerenih poruka. Ja se s time slažem, jedino me žalosti što niste reagirali. Tako su tijekom kampanje za lokalne izbore Varaždinke i Varaždinci u svoje ‘kasliće’ dobivali osmrtnice. Na njima je pisalo: ‘Varaždinke i Varaždinci, vi trebate gradonačelnika Varaždinca. Zar mislite da netko iz Popovače voli Varaždin više od Varaždinaca? Glas za Cingulu je glas za HDZ, Cingula jednako HDZ.’

Pokazao je Stričak i kako su te ‘osmrtnice’ izgledale, kao i druge ‘letke, plakate, pamflete’, za koje je naglasio da su bili potpisani od onoga tko ih šalje.

– I Varaždin je bio obljepljen crnim jumbo plakatima: ‘Ne Cinguli, ne HDZ-u, ne Karamarku.’ Nikad u povijesti Varaždin nije doživio toliko crnih plakata. I nitko nije reagirao! – zaključio je Stričak taj dio reakcije i krenuo na sljedeću temu.

– Također, naveli ste da postoji niz primjera govora mržnje i neprimjerenih govora prema članovima nacionalnih manjina. Što osuđujem i smatram da na svaki takav govor mržnje treba reagirati. Međutim, kad je dr. Nenad Horvat (varaždinski psihijatar, op.ur.) vrijeđao hrvatske branitelje, opet ni jedna instuticija nije reagirala, nego se to tretiralo kao dijalog, kao njegovo pravo na slobodu misli i govora – ustvrdio je Stričak.

> Psihijatar uvrijedio branitelje komentarom na Facebooku pa podnio ostavku

I tada je citirao Horvatove napise na društvenim mrežama koji su tada, prije godinu i pol, uzburkali duhove na nacionalnoj razini.

– Evo što doktor navodi: ‘Da je ’45. malo dulje trajala, devedesete se nikad ne bi dogodile’, ‘Baš su slatki ti brnaitelji, što pokretni, što nepokretni’, ‘Domoljublje na četiri kotača, s pogonom na klerofašizam’… – pročitao je Stričak te na kraju upitao:

– Zanima me postoje li dvostruki kritijeri? Jedni za lijeve, jedni za desne, jedni za naše, jedni za neke druge…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije