Damir Habijan: ‘Varaždin tone u apatiju dok gradovi oko njega rastu ‘

Odvjetnik Damir Habijan (34) u HDZ-u je od 2007. godine, no tek je lani isplivao kao povjerenik nakon raspuštanja varaždinske gradske organizacije. Odnedavno je predsjednik Gradskog odbora.

Dužnost je prihvatio jer želi promjene nabolje, a jedini način je, ističe, angažman u politici. Kad je kao 24-godišnjak ulazio u politiku, izabrao je HDZ jer mu je svjetonazorski bliži od SDP-a.

O ostalim strankama nije ni razmišljao (sviđa mu se sustav s dvije jake stranke, kao u SAD-u), iako mu je majka bila angažirana u HNS-u. Suvlasnik je odvjetničkog ureda i specijalizirao se za trgovačko pravo.

Slučaj viših cijena plina koje je tvrtka Termoplin naplatila Gradu i njegovim ustanovama još nije dobio epilog. Jesu li se veći računi mogli izbjeći?

Gradonačelnik Habuš se u tom slučaju postavio kao glasnogovornik Termoplina, a ne osoba koja zastupa Grad. Već u siječnju 2014. bio je upozoren da bi tekst i sadržaj natječajne dokumentacije mogli dovesti do nesporazuma oko cijene. U slučaju da će se eventualni spor između Termoplina i Grada rješavati preko suda, doći će do situacije da Grad mora tužiti trgovačko društvo u svom većinskom vlasništvu.

Je li Grad oštećen?

Tražimo da se sve raščisti već na idućoj sjednici Gradskog vijeća, bez obzira na političku pripadnost, bilo gradonačelnika koji je iz HNS-a ili direktora i drugog suvlasnika Termoplina Ivana Topolnjaka koji je u HDZ-u. Ne mogu se stvari gurati pod tepih.

Kakav je vaš stav o privatizaciji Termoplina?

Dugoročno gledano, privatizacija je ispravan put, no treba vidjeti kako i po kojoj cijeni. Protiv smo toga da Grad proda svoj udjel za pokrivanje dugova.

Varaždin guše bale smeća. Tko je kriv za to?

Ne bih govorio o krivcu. Trenutačni pristup očito nije dobar jer koncesija nije u skladu s propisima, za što se zna još od 2013. godine. Nije mi jasno zašto Grad i dalje inzistira na tome. Najbolje je da država preuzme rješavanje problema, jer Grad očito nema snage i ideje.

Jesu li projekti JPP-a u Varaždinu bili dobri ili loši?

JPP sam po sebi ne mora biti loš, no iza svakog projekta imamo repove. Nešto očito nije rađeno kako treba. Bilo bi bolje da smo energiju usmjerili na obrazovanje i povlačenje novca iz fondova EU. Prema analizi Instituta za javne financije, Varaždin u povlačenju novca iz fondova EU ne stoji dobro. Zapravo, nema ga na popisu. Ne vidim ni projekt koji je proveden u posljednjih pet godina. Sinagoga, Varaždinska kuća – to su neki od projekata koji se stalno spominju, a realizacije nema.

Zar Grad nema dovoljno stručnih službi koje bi pripremile projekte?

Grad ima 120 zaposlenika i protivnik sam toga da sve ‘outsoursa’. Lani je nekoliko milijuna potrošeno na pravne usluge, a Grad ima pravnike. Bitna je sistematizacija radnih mjesta, edukacija i organizacija.

Čini se da će i HNS i SDP imati kandidate za gradonačelnika. Što ćete vi ponuditi građanima?

Kao glavni problem vidim depresiju i apatiju. S kime god razgovaram kaže da je prije bilo bolje, da grad tone. Mladi kažu da teško dolaze do posla, da su na svim natječajima kriterij za zapošljavanje stranačke iskaznice. To dovodi do apatije. Uz to, kapitalnih investicija nema, a okolni gradovi se razvijaju. Prva stvar bit će da ljudima kažemo da postoje ljudi koji mogu to promijeniti.

I vaša stranka je na glasu kao ona koja zapošljava pomoću iskaznica.

Strančka iskaznica ne može biti kriterij za bilo kakav posao. Jedino stručnost i kvalificiranost.

Zašto je HDZ tako dugo u oporbi? Imate li neko objašnjenje?

Odgovor zašto nas 15-20 godina nije bilo na vlasti trebamo tražiti sami u sebi. Moramo se zapitati što smo krivo radili. Nismo bili vjerodostojni i nismo imali jasan stav. To smo promijenili u proteklih godinu dana i inzistirat ću na tome. Iduće godine su izbori i želim reći da nisam osoba koja bi pod svaku cijenu držala svoju poziciju. Ako rezultat ne bude dobar, povući ću se.

Koji je to rezultat?

Sve ispod 25 posto bit će loš rezultat. U ovom trenutku ne vidim koalicijskog partnera, a koalirati pod svaku cijenu da se osvoji vlast, to ne želim.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije