Alen Kišić, novi šef varaždinskog SDP-a: Idemo na izbore, Habuša nećemo podržati

Varaždinski SDP od danas više nema povjerenika, već ‘pravog’ predsjednika Gradske organizacije.

To je Alen Kišić, koji je bio jedini kandidat za tu funkciju i koji je dobio 97 posto glasova članova stranke koji su izašli na izbore.

Od 394 članica i članova SDP-a u Varaždinu, na izbore je izašlo njih 53 posto, odnosno 210 članova. Od toga broja njih 204 dalo je povjerenje Kišiću da vodi stranku u narednom razdoblju, dok je šest listića bilo nevažećih.

A naredno razdoblje odnosi se ponajprije na godinu dana koliko je preostalo do lokalnih izbora (bit će to 21. svibnja 2017. godine). Iako Kišić još uvijek nije formalno proglašen kandidatom SDP-a za gradonačelnika – jer o tome će odlučivati Gradski odbor stranke koji će biti formiran 14. svibnja – danas su varaždinski socijaldemokrati poslali jasnu poruku da će nakon dugog razdoblja koje je stranka u gradu provela ‘u sjeni’ HNS-a, SDP ovoga puta sigurno imati svog kandidata za čelnu funkciju u gradu.

– Varaždin je lijevi grad. Do sada je SDP bio tu negdje, bio je jak, ali mi 12 godina nismo imali kandidata ili kandidatkinju za funkciju gradonačelnika. Na sljedećim izborima ćemo ga imati. U slučaju da se to ne dogodi, podnijet ću ostavku. Dakle, o tome nema razgovora – decidiran je bio Kišić.

Govoreći o stanju u gradu, poslužio se metaforom.

– Varaždin je uspavana ljepotica. Grad je upao u letargiju i treba ga probuditi. Potrebna je svježa krv, novi ljudi – Kišićeva je poruka, uz dodatak da SDP ne bježi od svog dijela odgovornosti zbog participiranja u sadašnjoj gradskoj vlasti kao koalicijski partner HNS-u, ali da je situacija sada ipak ponešto drugačija.

Što se tiče potencijalnih koalicija, županijski šef stranke Mario Habek rekao je da su vođeni razgovori s HNS-om, sadašnjim partnerom, međutim iz drugačije pozicije nego što je dosad bio slučaj.

– Težimo tom da idemo zajedno na izbore, ali SDP ovoga puta neće popustiti nikakvim pritiscima. Mi imamo želju dogovoriti se s HNS-om i drugim potencijalnim koalicijskim partnerima. Pritom vjerujem da će HNS prepoznati kvalitetu našeg kandidata ili kandidatkinje za gradonačelnika i da će nas podržati u tome – rekao je Habek.

Kišić je dodao da ako HNS ne podrži SDP-ovog kandidata, SDP ide u izbore bez HNS-a te ni u kom slučaju neće pružiti podršku HNS-ovom Goranu Habušu, kao ni bilo kojem drugom kandidatu. Negirao je da su vođeni razgovori s Reformistima (čija kandidatkinja za gradonačelnicu bi trebala biti Natalija Martinčević), ali je rekao da je mnogo onih koji su se najavili za razgovor s novim predsjednikom stranke u Varaždinu. No bilo je, napominje Kišić, potrebno pričekati da završe unutarstranački izbori.

U SDP-u najavljuju i svog kandidata za župana, ali zasad nemaju precizniju ideju koja osoba bi to mogla biti. Prioritet je, kaže Habek, dobiti izbore za gradonačelnika Varaždina. Hoće li u tome uspjeti, znat ćemo za nešto više od godinu dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije