HDZ o slučaju Termoplin: ‘Stranačka obojenost ne oslobađa krivnje baš nikoga!’

Varaždinski HDZ danas se napokon, nakon više od dva tjedna, očitovao o ‘slučaju Termoplin’.

– Povjerenstvo HDZ-a grada Varaždina jasno želi reći da će zahtijevati da se ovaj slučaj istraži do kraja, odnosno da se konačno utvrdi zbog čega, po čijem nalogu i uz čije odobrenje je plin prodavan po višoj cijeni od ugovorene, bez suglasnosti potrošača – naglasio je uvodno gradski povjerenik stranke Damir Habijan.

Podsjetimo, nezavisni gradski vijećnik Zlatan Avar na temelju temeljite analize dokumenata ustvrdio je da je Termoplin u postupku javne nabave za opskrbu plinom gradskih ustanova posao dobivao na način da je ponudio najnižu cijenu, ali odmah potom fakturirao po bitno višim cijenama. Avar je izračunao da je Termoplin na taj način iz gradskog proračuna ‘izvukao’ tijekom 2014. i 2015. oko 1,6 milijuna kuna.

> Sofisticirana krađa? Avar podnosi kaznenu prijavu protiv odgovornih u Termoplinu

– Treba naglasiti da je Grad Varaždin većinski vlasnik Termoplina, a ima i većinu u Nadzornom odboru tvrtke. Nadalje, prema do sada dostupnim informacijama tek su dvije odgovorne osobe u gradskim ustanovama upozorile aktualnu gradsku vlast, i to gradonačelnika Goran Habuša, o tome da Termoplin fakturira više cijene od ugovorenih. Pritom mi u HDZ-u smatramo da ravnatelje ustanova treba zaštititi. Isto tako, to što gradonačelnik prebacuje odgovornost na upravne odjele ili pročelnike, najblaže rečeno, nije korektno. Ali kako je razvidno da je gradonačelnik još 2014. bio upoznat s navedenim problemom, postavlja se pitanje zašto tada nije reagirao na način kako je sada reagirao – pita Habijan.

> Grad odgovara Avaru: ‘Ne štitimo Termoplin! O slučaju tražimo mišljenje HERA-e’

Gradski HDZ smatra također da je bilo dovoljno razloga i pravnih mogućnosti za odgodu sjednice Skupštine Termoplina, koja je održana 31. ožujka. Na njoj su, podsjetimo, izabrani novi članovi Nadzornog odbora i izglasana je isplata dividende za 2007. i 2008. godinu.

– Ukoliko su točni navodi iz medija prema kojima je iz gradskog proračuna isisan određeni milijunski iznos, a onda je kroz dividendu isti vraćen, zapravo prelijevamo iz šupljeg u prazno – smatra Damir Habijan.

Apelirao je ponovno na gradsku vlast da prestane s dosadašnjom praksom predlaganja članova nadzornih odbora po političkom ključu i da članstva u nadzornim odborima, upravnim vijećima i školskim odborima ne budu nagrada za ‘ispravno’ dizanje ruku u Gradskom vijeću, odnosno nagrađivanje poslušnika.

> Po 4.000 kuna: Nadzorni odbor Termoplina za Jelovac, Markovića, Drevena i Hižaka

Habijan je odbacio mogućnost da bi razlog tome što je HDZ-u trebalo više od dva tjedna da se očituje o slučaju Termoplin mogao biti taj što bi direktor tvrtke i drugi najveći suvlasnik Ivan Topolnjak bio član te stranke.

– Stranačka obojenost ne oslobađa krivnje apsolutno nikoga – rekao je kratko te odbacio da bi određene struje unutar lokalnog HDZ-a vršile pritisak na njega oko toga slučaja.

– Na mene osobno nije bilo pritisaka da se u to ne dira. A da je i bilo, to ne bi bilo dobro za te osobe – rezolutan je bio povjerenik varaždinskog HDZ-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije