Ruski veleposlanik u Varaždinskoj županiji: U ovom kraju postoji niša za Rusiju

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina, Vjeran Radelić, ugostili su danas, 14. travnja, veleposlanika Ruske federacije u Republici Hrvatskoj NJ.E. Anvara Azimova te ga upoznali s gospodarskim, kulturnim te turističkim prednostima Varaždinske županije i Grada Varaždina.

– Izuzetno mi je drago što je ruski veleposlanik došao u Varaždin jer u zadnjih desetak godina imamo izuzetno dobru suradnju s Rusijom. Mnogo je kulturnih događaja koji nas spajaju, a imamo i suradnju s tamošnjim školama, dakle na kulturnom i obrazovnom planu. Dosta je pala gospodarska suradnja jer je Europska komisija uvela Rusiji sankcije što je Hrvatskoj 350 milijuna eura manje razmjene na godišnjem nivou. Ipak, nadamo se da će se uskoro taj pritisak smanjiti kako bi opet počeli raditi na svim poljima – rekao je župan Štromar.

Susret je rezultirao i nekim dogovorima.

– Bilo kad i bilo što ćemo trebati od Rusije, na kulturnom i gospodarskom planu, možemo kontaktirati veleposlanika. Isto tako kad će ruski umjetnici nastupati u zagrebačkom HNK, doći će u Varaždin, a i predbilježili su se da će u idućem terminu biti partneri Varaždinskih baroknih večeri.

– Tradicionalno Rusija ima prijateljske odnose s Hrvatskom i voli vašu zemlju, a odnosi s vašim krajem su odlični. Kao veleposlanik nisam zadovoljan nivoom odnosa s vašom županijom, smatram kako bi Rusija mogla biti aktivnija te pomoći vašem gradu i županiji na mnogim projektima. Bilo je ugodno razgovarati sa županom i gradonačelnikom i došli smo do zaključka kako će sve što realiziramo biti za dobrobit Varaždina i cijele županije. Veseli me što su župan i gradonačelnik veliki patriot ovog kraja i doista im je stalo do dobrobiti regije. U ovom kraju postoji niša za Rusiju i naša će zemlja vama pomoći jer vas volimo – zaključio je NJ.E. Anvar Azimov.

U pratnji veleposlanika bio je narodni izaslanik, veleposlanik i glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Andrija Karafilipović.

– Današnji susret je 39. po redu, u proteklih 25 godina. U više navrata htjeli smo obnoviti hrvatsko-rusko prijateljstvo i našli smo partnera u gimnaziji, gdje će ponovno biti osnovano hrvatsko-rusko društvo koje će se baviti svekolikim odnosima između dvije zemlje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije