Župan Štromar: Ne plati li dugove, pokrenut ćemo ovrhe protiv države

Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija te Grad Koprivnica spremni su pokrenuti ovršne postupke protiv države ako Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne ispuni svoje sporazumne obveze i ne nastavi sufinancirati škole sagrađene po modelu javno-privatnog partnerstva, doznaje Večernji list od varaždinskog župana Predraga Štromara (HNS).

Riječ je o 30-ak škola i sportskih dvorana na varaždinskome području te o koprivničkoj gimnaziji, koje su od 2006. godine sagrađene novcem privatnog partnera, a županijski i gradski proračuni obvezni su mu obročno plaćati gradnju i održavanje 25 godina.

Godine 2013. država se obvezala plaćati 55 posto obveza lokalne uprave, o čemu su sklopljeni sporazumi s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Državni udio 20,5 milijuna

Državni udjel od 20,5 milijuna kuna, na iznenađenje lokalnih jedinica, nije se našao u proračunu za ovu godinu pa bi trebao ponovno pasti na pleća županijskih i gradskog proračuna.

– U Ministarstvo smo poslali zahtjev za plaćanje dospjelih obroka i, ako ne odgovore uskoro, pokrenut ćemo ovrhe jer sporazumi iz 2013. godine nisu raskinuti – kazao je Štromar.

Varaždinska županija trebala bi neplanirano ove godine iznaći 15 milijuna kuna, zbog čega bi, najavljuje župan, morali stopirati sve projekte.

Iz Koprivničko-križevačke županije, koju je iznenada pogodio minus od 3,5 milijuna kuna, te iz Grada Koprivnice, koji treba pokriti dva milijuna kuna nenadanog rashoda, također najavljuju da su spremni pravnim putem doći do novca za koji drže da im pripada.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja uporno šute kad je riječ o sufinanciranju JPP-a. Ponovno su ignorirali naš upit jesu li raskinuli sporazume sa županijama i Gradom Koprivnicom te nisu željeli komentirati najavu mogućih ovrha.

– Svakodnevno pokušavam dobiti ministra Šustara i šaljem mu e-mailove, ali reakcije nema. Doista mi nije jasno kako to da ministar koji je postavljen u Saboru ne želi komunicirati sa županom koji je izabran na neposrednim izborima – ljutit je Štromar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije