Grad će ‘poduzeti sve pravne radnje’ protiv Termoplina, ako…

– Da Grad Varaždin ne preže od pokretanja sudskih postupaka i protiv društava u svom većinskom vlasništvu, ako, naravno, postoji opravdana sumnja da su ista svojim postupanjem i poslovanjem nanijela štetu Gradu, dokazuje, između ostalog, i primjer sudskog postupka pokrenutog protiv društva T7 VIS d.o.o. (danas T&H INVEST d.o.o.) i VARKOM-a d.d.

Stoji to u odgovoru na naš upit varaždinskom gradonačelniku vezano uz aktualni slučaj Termoplin (iako je nejasno zašto se tu našla i privatna tvrtka T7 VIS).

Podsjetimo, gradski vijećnik Zlatan Avar iznio je podatke da je Termoplin putem javne nabave dobivao posao opskrbe plinom gradskih ustanova na način da je na natječaju ponudio najnižu cijenu, ali je već od prvog sljedećeg mjeseca fakturirao višu. Time je, izračunao je Avar, tijekom 2014. i 2015. godine iz gradskog proračuna plaćeno 1,6 milijuna kuna više od ugovorenog.

> Habuš: ‘Imam pravo prozivati pročelnike ako ne odrade posao, to nije mobbing’

> Slučaj Termoplin: Ovo je mail poslan gradonačelniku Habušu još 2014. godine

> Gradonačelnik Goran Habuš znao je da Termoplin naplaćuje više od ugovoreno

> Termoplin: Ako je kupac imao prigovor na cijenu, mogao je reklamirati u roku

> Habuš o Termoplinu: Zatražio sam hitno očitovanje nadležnog upravnog odjela

> Sofisticirana krađa? Avar podnosi kaznenu prijavu protiv odgovornih u Termoplinu

No iako je razvidno da je Termoplin naplaćivao više od ugovorenog i tu činjenicu više nitko ne negira – ni ravnatelji ustanova ni gradonačelnik pa ni Termoplin – i dalje se u izjavama koje dolaze Grada koristi izraz ‘ako se utvrdi’.

– Ako se utvrdi da bi bilo tko, pa tako i Termoplin d.d., protivno ugovoru i pozitivnim pravnim propisima, naplaćivao Gradu nešto na što nema pravo, poduzet će se sve pravne radnje u cilju zaštite interesa Grada – stoji u odgovoru.

Gradonačelnik Goran Habuš jučer je medijima rekao da Termoplin smatra da je sam ispostavljen račun dovoljan dokument kojim se druga ugovorna strana, kupac plina, obavještava o tome da je došlo do promjena uvjeta na tržištu i da se mijenja cijena plina. Dakle, posljedično, nikakva druga najava ili obrazloženje, takvim tumačenjem, nisu nužni, nego se može reagirati tek naknadno, kako je to u svome očitovanju u vezi ovoga slučaja Termoplin i naveo.

S tim se ne slaže ‘otac’ ove afere, nezavisni gradski vijećnik Zlatan Avar.

– Obaveza o obavijesti kupca proizlazi iz Općih uvjeta opskrbe plinom. U članku 5., stavku 3., piše: ‘O svakoj promjeni uvjeta ugovora iz članka 4. stavka 1. ovih Općih uvjeta, osim u slučaju promjene dijela cijene koji se regulira, opskrbljivač je dužan obavijestiti krajnje kupce najkasnije u roku od 30 dana prije početka njihove primjene‘. Na to se pozivaju i okvirni sporazum i i pojedinačni ugovori za svaku ustanovu tj. tvrtku. Isto tako članak 15. stavak 3. Općih uvjeta propisuje: ‘Kod obračuna isporučenog plina za krajnjeg kupca primjenjuje se cijena plina utvrđena sukladno ugovoru o opskrbi plinom, ugovoru o opskrbi plinom u obvezi javne usluge ili ugovoru o zajamčenoj opskrbi plinom krajnjeg kupca’. Znači, plin se mora obračunati po ugovornoj cijeni pa je jasno da i direktor Ivan Topolnjak, odnosno voditeljica računovodstva Nevenka Grbac, i gradonačelnik Goran Habuš pričaju ono što im odgovara, a ne ono što je istina. A istovremeno se Termoplin poziva na iste Opće uvjete u svemu – zaključuje Zlatan Avar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije