‘Prijevoz srednjoškolaca Vlada mora nastaviti subvencionirati i na jesen’

U sklopu Aktualnog sata današnje sjednice Županijske skupštine riječi je bilo i o tome kako će se smanjenje subvencija za prijevoz srednjoškolaca te za plaćanje najma za školske objekte izgrađene modelom JPP odraziti na županijski proračun.

Župan Predrag Štromar naglasio je da je uvjeren da je, vezano uz prijedlog državnog proračuna i stavki za prijevoz i JPP, došlo do greške.

– Razgovarao sam puno o tome i sa saborskim zastupnicima Domoljubne koalicije i oni su također doprinijeli tome da se greška vezana uz subvenciju prijevoza za srednjoškolce barem djelomično ispravi. Zahvaljujem Vladi jer su odlučili vratiti subvencije za prijevoz, barem za radoblje do kraja aktualne školske godine, na staru razinu – poručio je župan.

– A sada nam slijedi borba da Vladu uvjerimo da subvencije za prijevoz moraju ostati i u novoj školskoj godini i to za sve učenike. Prijevoz srednjoškolaca nije socijalna kategorija, srednja škola mora biti obavezna i zato država mora subvencionirati prijevoz. Socijalni cenzus su pokušali provesti mnogi, no jednostavno ne postoji način da se to uvede. Ima ljudi koji rade u inozemstvu i primaju plaću od 2 tisuće eura i njihova djeca će imati pravo na subvenciju za prijevoz, a djeca čiji roditelji rade u Boxmarku za 3 tisuće kuna neće imati to pravo – naglasio je župan.

– Da samo jedno jedino dijete nije u mogućnosti nastaviti školovanje nakon osnovne škole zato jer mu roditelji nisu u mogućnosti plaćati prijevoz do škole, to će biti ogromna šteta za cijelu Varaždinsku županiju – poručio je Štromar.

Naglasio je župan i da sa saborskim zastupnicima s područja Varaždinske županije razgovara i o stavki koja se odnosi na državne subvencije za školske objekte izgrađene modelom javno-privatnog partnerstva.

– Uvjeren sam i da je po tom pitanju došlo do pogreške i da će i to biti ispravljeno. Ovakvim prijedlogom državnog proračuna županija bi ostala bez 12,5 milijuna kuna, a gradovi i općine bez 2,5 milijuna kuna za plaćanje najma za školske objekte izgrađene modelom JPP-a i to unatoč činjenici da s Vladom imamo potpisan sporazum u kojem se navodi da su oni obavezni plaćati svoj dio. S jedne strane država je voljna plaćati najam za sportske dvorane koje su izgrađene modelom JPP-a, a nije voljna platiti puno manji iznos za čak 32 školska objekta na području Varaždinske županije. To mora biti neka greška – poručio je župan.

– Ako se ipak dogodi da nam država uzme taj novac, napravit ćemo sve da zakrpamo tu rupu u proračunu. Smanjit ćemo plaće svim dužnosnicima i namještenicima i smanjiti sve troškove na minimum. Ali i dalje neće biti dosta. Sad, u trenutku kad smo manjak u proračunu napokon smanjili na normalnu razinu ponovno nam prijeti da se dovedemo u situaciju da nismo u stanju funkcionirati kao županija i to zato jer smo svojoj djeci osigurali školski standard koji zaslužuju – poručio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije