Habuš: Banfica će prestati biti gradska spavaonica kad dođe do smjene generacija

Na Svečanoj sjednici Vijeća VI. Mjesnog odbora Banfica Varaždin riječi je bilo o radu tog Mjesnog odbora u proteklih godinu dana i problemima s kojima se susreću stanovnici tog kvarta, a gradonačelnik Goran Habuš izvjestio je da gradska uprava radi na projektu kojim bi se Banfica i cijeli grad spojili s rijekom Dravom.

Predsjednica Vijeća VI. Mjesnog odbora Banfica Gordana Marsenić naglasila je da njezin mjesni odbor aktivno radi na rješavanju brojnih problema s kojima se suočavaju stanovnici Banfice, ali i naglasila da u tom kvartu leže brojni potencijali koji tek trebaju biti iskorišteni.

– Ima dosta problema sa starim zgradama, s grijanjem i održavanjem tih zgrada i bilo bi jako dobro kad bi se moglo poraditi na energetskoj učinkovitosti. Imamo problema i s infrastrukturom, primjerice s kanalizacijom u nekim ulicama. S pozitivne strane, gradi nam se Caritasov dom i još neki stambeno-poslovni objekti. Ovo je jedina zona u gradu u kojoj se može nešto graditi i nadamo se da se neće graditi samo stambene jedinice nego i objekti za neke djelatnosti – naglasila je Marsenić.

Svečanoj sjednici prisustvovao je i gradonačelnik Goran Habuš koji je naglasio da je Banfica po mnogočemu specifičan varaždinski kvart.

– Banfica je nastala 70-ih godina kao jedan novi kvart u Varaždinu i tada je taj kvart proživljavao nešto što danas proživljavaju, na primjer, POS naselje u Jalkovečkoj i stambeno naselje Grabanice. Naravno, kako je vrijeme prolazilo tako su ona djeca koja su se 70-ih godina doselila ovdje sa svojim roditeljima odrasla i otišla, a roditelji su ostali i Banfica je danas po starosti stanovnika ‘najstariji’ varaždinski kvart i na neki način gradska ‘spavaonica’. To će se promijeniti kad dođe do smjene generacija, kad se završi taj jedan životni ciklus, a do tada se moramo pobrinuti da su ovdje sadržaji koji su primjereni dobi stanovnika – naglasio je Habuš, dodavši ipak da gradska uprava puno ulaže u VI. Mjesni odbor.

– Uređenje Trga Matije Gubca ulazi u posljednju fazu, ove godine ide obnova Stadiona Sloboda, uskoro dolazi i Caritas sa svojim sadržajima, a dugoročno gledano, želja gradske uprave je i povezati ovaj kvart i cijeli grad s rijekom Dravom. Potencijale rijeke Drave danas definitivno premalo koristimo. Nekad su tamo bili izletište i kupalište pa su Varaždinci puno češće tamo odlazili. Ideja je da uređenjem Dravske park šume i šetnice uz obalu rijeke aktiviramo taj prostor. Već dvije godine pregovaramo s Hrvatskim šumama o tome. U prvoj fazi trebao bi biti uređen dio od cestovnog mosta do pješačkog mosta. Treba počistiti ‘podrast’, urediti staze, postaviti parkovni mobilijar, klupice i kante za smeće i uvesti rasvjetu, ne samo u tom dijelu šume nego i na šetnici uz Dravu i u glavnoj ulici koja vodi prema šumi. Tada bismo i službeno ‘spojili’ grad s rijekom. Nadam se da ćemo već iduće godine krenuti u taj projekt – poručio je Habuš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije