Zdravko Tomac: Posljednjih godina branitelje se u našem društvu sotonizira

Ugledni hrvatski politolog i pisac, potpredsjednik Vlade nacionalnog jedinstva 1991. i 1992. godine, prof. dr. Zdravko Tomac održao je u amfiteatru Srednje škole Ivanec tribinu pod nazivom ‘Memoari’, na kojoj je govorio o vremenima stvaranja hrvatske države početkom devedesetih, o stanju u današnjem društvu s naglaskom na položaj branitelja u njemu i o još nekim temama.

Na početku predavanja istaknuo je kako je ponosan na djela koja je napisao jer je u njima pisao istinu, često predviđajući tijek događanja te da su one njegov pogled na povijest Hrvatske u zadnjih 50 godina.

– Ove su knjige projekcija sadašnjosti i budućnosti, mnogo toga sam napisao što nisam mogao dok sam bio političar, a govore o vremenima kada je stvarana i obranjena Hrvatska. Drago mi je da sam predvidio što će se događati pa ih danas ne moram spaliti – rekao je u šaljivom tonu Tomac.

U nastavku izlaganja rekao je da nema budućnosti bez povijesti, te da je iznimno važno tko piše tu povijest, a budućnost se mora temeljiti na najboljem iz naše povijesti.

Istaknuo je Tomac kako moramo obraniti našu povijest i najznačajnije osobe iz nje, posebice prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i kardinala Blaženog Alojzija Stepinca.

Uz brojne nepoznate stvari iz vremena stvaranja Hrvatske Tomac je spomenuo da su ključni za samostalnost bili mjeseci listopad i studeni 1991., te da je tadašnji državni vrh 6. listopada dobio informaciju što se sprema i odmah imao nekoliko hitnih sastanaka na kojima su raspravljali kako postupiti u sve jačim izazovima i pritiscima na Hrvatsku. Dan nakon toga bilo je raketiranje Banskih dvora u kojem je zločinačka tzv. JNA pokušala pobiti cijeli hrvatski državni vrh na čelu sa predsjednikom Tuđmanom.

Prisjetio se i da nam Amerikanci baš i nisu bili skloni u ideji osamostaljenja, a da je ključnu ulogu u tim danima odigrao zadnji čelnik SSSR – a Mihail Gorbačov, koji je u Moskvi primio njega, predsjednika Tuđmana i Miloševića.

– Na žalost, još i danas u Hrvatskoj ima mnogo onih koji nikada nisu prihvatili samostalnu Hrvatsku i žive na idejama o nekakvom obnavljanju Jugoslavije – rekao je Tomac i nastavio.

– Društvo nam je zadnjih nekoliko godina duboko podijeljeno, dijeli nas se na njih i na nas, nameće se nekakav fašizam i ekstremizam, a toga nema. Nema organizirane ekstremne desnice, nema filofašizma i nacionalizma kakvog imaju neke europske države koje nas zbog toga prozivaju. Takve teze kod nas i, što je najgore, po svijetu, plasiraju neki iz našeg društva kojima je glavni cilj napraviti kaos u državi. Ti ne žele dobro Hrvatskoj – istaknuo je.

– Napadaju se čak i hrvatski branitelji, stup hrvatskog društva, posljednih godina na djelu je njihova sotonizacija, kao da su nešto što nije vrijedno, a to je nedopustivo. Vi ste nezamjenjiva snaga društva zato vas se stalno napada – poručio je Tomac okupljenim hrvatskim braniteljima i dodao.

– Hrvatska je utemeljena na Domovinskom ratu, nakon vaše pobjede u Domovinskom ratu hrvatski narod je po prvi puta u punini ostvario samostalnost i tu činjenicu moramo zajedno braniti i obraniti. Morate braniti vrijednosti Domovinskog rata. Zato nije dobro što još uvijek nije imenovan ministar branitelja jer to destabilizira Hrvatsku.

Sa navedenim tezama vezanim uz branitelje složili su se nazočni branitelji koji su istaknuli da cijene uloge oslobodilačkih vojski u raznim ratovima jer oni znaju kakvo je rat zlo, no da je temelj hrvatske državnosti pobjednički Domovinski rat i da se ne bi trebalo dopuštati omalovažavanje i iskrivljavanje istine.

Predavanje prof. dr. Zdravka Tomca organizirano je u sklopu Plana i programa ivanečkih braniteljskih udruga za 2016. kojim se obilježava 25. obljetnica početka srpske agresije na Hrvatsku i početka Domovinskog rata.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije